Γιατί είναι σημαντικό το νεογέννητο να θηλάσει την πρώτη ώρα μετά τη γέννα.
Ο αποχωρισμός του βρέφους από την μητέρα του αμέσως μετά τη γέννηση είναι πρακτική που ακολουθείται τον τελευταίο αιώνα.
Ακόμη και υγιή τελειόμηνα νεογνά, χωρίς ανάγκη ανάνηψης ή άλλης άμεσης παρέμβασης, αποχωρίζονται από την μητέρα τους για να τους παρασχεθεί η καθιερωμένη πλέον φροντίδα (ζύγισμα, ντύσιμο, χορήγηση ενέσιμης βιταμίνης Κ).
Η πρακτική αυτή δεν έχει αποδειχθεί να βοηθάει στη σταθεροποίηση του νεογέννητου ενώ προκαλεί προβλήματα στην εδραίωση του μητρικού θηλασμού.
Επαφή δέρμα – δέρμα: οφέλη
Αντίθετα, η επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό βοηθάει στη θερμορρύθμιση όχι μόνο του τελειόμηνου αλλά και του πρόωρου νεογνού. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού βοηθά στην έναρξη του μητρικού θηλασμού, στην ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού και στη μείωση του κλάματος του βρέφους. Κατά την επαφή δέρμα με δέρμα το νεογνό μετά το στέγνωμα, τοποθετείται γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας του, ενώ καλύπτεται με ζεστό σκέπασμα.
Εάν αφεθεί ανενόχλητο ακολουθεί ενστικτωδώς το ακόλουθο πρότυπο συμπεριφοράς: σύντομα μετά την τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας του σταματάει να κλαίει και ηρεμεί. Σιγά σιγά από μόνο του, αλλά και με την ήπια καθοδήγηση της μητέρας του αρχίζει να μετακινείται έρποντας προς το στήθος της.
Όταν φτάσει κοντά στον μαστό, με οδηγό την αφή και την όσφρηση προσκολλάται σε αυτόν και ξεκινάει τον θηλασμό. Ο πρώτος αυτός θηλασμός αυξάνει τις πιθανότητες για επιτυχή εδραίωση του θηλασμού.
Θηλασμός την πρώτη ώρα από τη γέννηση
Για το λόγο αυτό στο τέταρτο από τα δέκα βήματα της UNICEF, για τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, συστήνεται ο θηλασμός την πρώτη ώρα από τη γέννηση. Το ζύγισμα, οι μετρήσεις του νεογνού και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να γίνουν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου θηλασμού. Η επαφή δέρμα με δέρμα υποστηρίζεται ακόμη και μετά από καισαρική τομή, εφόσον η μητέρα και το νεογνό είναι σταθεροποιημένοι και υπάρχει ενημερωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Πώς επηρεάζει η ζέστη τον θηλασμό;
Εάν η κατάσταση της μητέρας δεν το επιτρέπει, έχει βρεθεί ότι η επαφή με τον πατέρα επίσης βοηθά στην ομαλότερη μετάβαση του βρέφους στην εξωμήτρια ζωή. Για την εδραίωση και αύξηση της διάρκειας του μητρικού θηλασμού θεωρείται απαραίτητη η επαφή δέρμα με δέρμα όχι μόνο στην αίθουσα τοκετού, αλλά και σε όλη την παραμονή της μητέρας και του βρέφους στο μαιευτήριο.
Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η συνδιαμονή της μητέρας και του νεογνού στο μαιευτήριο.