Πότε το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του;

Πώς αναπτύσσεται η μνήμη του μωρού και πότε μπορεί το μωρό να αναγνωρίσει τη μαμά του;

Πότε το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του;
Unsplash.com / Daniel Thomas

Η μνήμη του μωρού ξεκινά να αναπτύσσεται περίπου την 3η εβδομάδα κύησης, όταν τα κύτταρα που «χτίζουν» το νευρικό σύστημα ξεκινούν να αναπτύσσονται. Μέχρι την 9η εβδομάδα κύησης, έχει διαμορφωθεί ο εγκέφαλος του μωρού ο οποίος εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των δύο ετών.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από τα εξής μέρη: τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος. Μέσα στον εγκέφαλο υπάρχουν επίσης μικρότερες δομές η κάθε μία από τις οποίες έχει και μία ξεχωριστή λειτουργία, ενώ για τη μνήμη είναι υπεύθυνα το μεταιχμιακό σύστημα και ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφαλικού φλοιού.

Κι ενώ η αναμενόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού είναι αυτή που οδηγεί και στην ανάπτυξη της μνήμης, το περιβάλλον και τα ερεθίσματα που δέχεται το βρέφος τα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι εξίσου σημαντικά. «Ενισχύοντας το δέσιμο με το μωρό και παρέχοντας του ερεθίσματα σε καθημερινή βάση που θα του δώσουν τη δυνατότητα να παρατηρήσει, να μάθει και να διαδράσει με αντικείμενα και ανθρώπους, προάγεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου» αναφέρει η γιατρός dr Lisa Hoang.

Young Mother looks in her newborn baby. Closeup portrait of a loving mother's kiss. Happy mom looki
Young Mother looks in her newborn baby. Closeup portrait of a loving mother’s kiss. Happy mom looking beautiful infant son. Mum loves of her infant child. Parenthood concept. Happy mom, happy kid.Bigstock

«Πότε θα με αναγνωρίσει το μωρό μου;»

Τα μωρά πρώτα από όλα αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους και ιδιαίτερα εάν η μέλλουσα μαμά μιλάει συχνά στο έμβρυο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες η εξοικείωση του εμβρύου με τη φωνή της μητέρας στην εγκυμοσύνης οδηγεί στην προτίμηση της φωνής της και μετά τον τοκετό ενώ θετικά επηρεάζει και την ικανότητα ακοής και μνήμης.

Το μωρό μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των γονιών του και άλλων οικείων προσώπων σε μετέπειτα στάδιο, είναι όμως μία ικανότητα η οποία επίσης αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. «Η συχνότητα της έκθεσης σε οικεία πρόσωπα και η διάδραση μαζί τους παίζει σημαντικό ρόλο στον ποιον μπορεί να αναγνωρίσει ένα μωρό και ποιον όχι» αναφέρει η dr Hoang.

Μωρά 1 έως 4 μηνών

Τους πρώτους μήνες ζωής τους τα μωρά παρατηρούν με προσοχή τα πρόσωπα γύρω τους. Στην ηλικία αυτή αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των γονιών τους και άλλων ατόμων που εμπλέκονται με την καθημερινή τους φροντίδα.

Μωρά 5 έως 8 μηνών

Και ενώ το μωρό εξοικειώνεται ολοένα και περισσότερο με οικεία πρόσωπα όπως είναι αυτά των γονέων και άλλων συγγενών, σταδιακά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα σε πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν και πρόσωπα που δε γνωρίζουν.

Μωρά 9 έως 12 μηνών

Στην ηλικία αυτή τα μωρά ήδη αναγνωρίζουν οικεία τους πρόσωπα και μπορούν να καταλάβουν εάν μπροστά τους έχουν έναν άνθρωπο ξένο. Παράλληλα, στο αναπτυξιακό αυτό στάδιο μπορούν να διαχωρίσουν και να αναγνωρίσουν παιχνίδια και αντικείμενα.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/135172/pote-to-moro-anagnorizei-ti-mama-toy

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *