Πότε τα μωρά μπορούν να στηρίξουν μόνα τους το κεφάλι τους;

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό να δυναμώσει τους μύες του και να στηρίζει το κεφάλι μόνο του.

Πότε τα μωρά μπορούν να στηρίξουν μόνα τους το κεφάλι τους;
Bigstock

Το να μάθουν τα μωρά να στηρίζουν το κεφάλι τους είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξή τους. Ο έλεγχος του κεφαλιού και του λαιμού είναι βασική προϋπόθεση για άλλες δεξιότητες όπως είναι το περπάτημα.

Το μωρό μαθαίνει σταδιακά να ελέγχει το κεφάλι του από τη στιγμή που γεννιέται. Στην ηλικία του 1ος μήνα μπορεί ήδη να το σηκώνει ελαφρά και στους 3 με 4 μήνες παρατηρείται σημαντική πρόοδος. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Νεογέννητο

Όταν το μωρό γεννιέται, οι κινητικές του δεξιότητες δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένες και οι μύες του είναι πολύ αδύναμοι, για αυτό και έχει σχεδόν μηδαμινό έλεγχο των κινήσεων του κεφαλιού του. Τους πρώτους μήνες, συνεπώς, θα πρέπει να κρατάτε το κεφάλι του μωρού σας όταν το σηκώνετε, το ταΐζετε ή το έχετε στην αγκαλιά σας.

Μωρό 1 με 2 μηνών

Μέχρι και το τέλος του 1ου μήνα, το μωρό θα είναι σε θέση να σηκώσει ελαφρά το κεφάλι του και να το γυρίζει πότε στη μία και πότε στην άλλη πλευρά κάθε φορά που το ξαπλώνετε μπρούμυτα. Στην 6η με 8η εβδομάδα περίπου και εάν το μωρό σας είναι αρκετά δυνατό, ίσως να μπορεί να σηκώνει το κεφαλάκι του ακόμα και όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.

Cute two-month-old baby in blue clothes looks into camera. Sweet newborn boy lies on the sofa. Shoot

Μωρό 3 με 4 μηνών

Στην ηλικία αυτή θα παρατηρήσετε σίγουρα βελτίωση στον έλεγχο των κινήσεων του μωρού. Το μωρό μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του έως και 45 μοίρες όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και να το κρατήσει σηκωμένο για ώρα. Επίσης, πλέον το μωρό μπορεί να κρατάει το κεφάλι του σταθερό και όταν κάθεται.

Μωρό 5 με 6 μηνών

Μέχρι και την ηλικία των 6 μηνών, το μωρό μπορεί να κρατάει το κεφάλι του σταθερό. Επίσης, όταν είναι σε καθιστή θέση, μπορεί να φέρει το κεφάλι του προς τα μπροστά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να αποκτήσει τον έλεγχο του κεφαλιού του;

Το πιο σημαντικό είναι το παιδί να περνάει χρόνο μπρούμυτα. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται πάντα ξαπλωμένα ανάσκελα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, ωστόσο, είναι σημαντικό να περνάνε χρόνο και μπρούμυτα για να γυμνάσουν τους μύες τους. Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Αφήνετε το μωρό για λίγη ώρα μπρούμυτα από νωρίς, ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Στην ηλικία αυτή τρία με πέντε λεπτά είναι αρκετά.
  • Καθίστε δίπλα στο μωρό σας την ώρα που είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και ενθαρρύνετέ το να κοιτάξει ψηλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι ή μία κουδουνίστρα.
  • Στην ηλικία των 3 με 6 μηνών μπορείτε να βάζετε το μωρό σε καθιστή θέση πάντα φροντίζοντας να είναι ασφαλές. Δοκιμάστε να το βάζετε να καθίσει σε διαφορετική θέση κάθε φορά ώστε να παρατηρεί και να βλέπει διαφορετικές εικόνες.

Και αν το μωρό δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του μόνο του;

Το κεφάλι του μωρού είναι δυσανάλογα μεγάλο με το υπόλοιπο σώμα του, συνεπώς χρειάζεται χρόνος μέχρι να δυναμώσει τους μύες που θα το στηρίζουν.

Εάν μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών, το μωρό δεν μπορεί να σηκώσει καθόλου το κεφαλάκι του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και το ίδιο μπορεί να ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση.

Με πληροφορίες από babycenter.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/135270/pote-ta-mora-mporoyn-na-stirixoyn-mona-toys-to-kefali-toys

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *