Πότε είναι έτοιμο ένα παιδί να βγει μόνο του βόλτα;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους να βγαίνουν βόλτα μόνα τους χωρίς επίβλεψη  ενηλίκου.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να παίζουν μόνα τους στην παιδική χαρά ή να περπατάνε μόνα τους από το σχολείο στο σπίτι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος ή κανόνας που να ορίζει ποια ηλικία είναι η σωστή ηλικία στην οποία ένα παιδί είναι έτοιμο για να βγει μόνο του έξω χωρίς επίβλεψη ενήλικα.

Συνήθως τα παιδιά είναι έτοιμα να βγούνε έξω μόνα τους μετά την ηλικία των 7 μίση αλλά σε πολλές περιπτώσεις η καλύτερη ηλικία θα ήταν μετά τα 10.

Για να δείτε αν το παιδί σας είναι έτοιμο πρέπει να δείτε αν μπορεί να διασχίζει τον δρόμο άνετα χωρίς τις παρατηρήσεις σας.Παρατηρήστε αν γνωρίζει τους κανόνες οδική κυκλοφορίας, και αν στέκεται στο πεζοδρόμιο όταν περιμένει να περάσει απέναντι.

Ακόμη πρέπει να του μάθετε πως να συμπεριφέρεται όταν είναι μόνο του και πως να προσέχει τα αδέσποτα σκυλιά ή να μην χαϊδεύει ζώα άλλων ανθρώπων χωρίς να ρωτήσει.

Αν το παιδί σας θέλει να πάει μόνο του σε κάποιον φίλο του τότε μπορείτε να το αφήσετε να πάει μόνο του και να είστε πίσω του σε μικρή απόσταση από εκείνο.

Το καλύτερο θα ήταν να βγαίνει με φίλους γιατί η αλήθεια είναι πως ένα παιδί μόνο του γίνεται πιο εύκολα στόχος από ότι μια παρέα παιδιών.

Δεν υπάρχει σιγουριά πως το παιδί σας θα είναι ασφαλές καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι είτε είστε μαζί του είτε όχι.

Όμως δεν γίνεται να το έχετε συνεχώς μαζί σας μόνο και μόνο επειδή φοβάστε.

Εξάλλου το να βγαίνει το παιδί σας μόνο του, θα το βοηθήσει να είναι ανεξάρτητο και αυτό είναι σημαντικό για την μετέπειτα ζωή του.

πηγή : babyradio.gr– Κατερίνα Π.