Πόσο συχνά τελικά πρέπει να καθαρίζεις τον νεροχύτη σου;

Τι λένε οι ειδικοί.

Ο νεροχύτης μας είναι πιθανότατα η καρδιά της κουζίνας μας. Μέσα εκεί πλένουμε τα πάντα: φρούτα, λαχανικά μαζί με αρκετά βρώμικα πιάτα που μαζεύονται μετά από κάθε γεύμα. Δεδομένης όλης της χρήσης, ο νεροχύτης γίνεται πολύ βρώμικος και τα μικρόβια που βρίσκονται μέσα σε αυτόν  θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολλά πρόβλημα στην καθημερινότητά μας, αν δεν τον καθαρίζουμε σωστά και αρκετά συχνά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το νεροχύτη της κουζίνας μας. Μοιάζει  με την αλλαγή των σεντονιών στο δωμάτιό μας. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται, μερικοί άνθρωποι αγνοούν πλήρως τον καθαρισμό αυτής της συχνά χρησιμοποιούμενης περιοχής.

Σύμφωνα με τον Bon Appétit, ο νεροχύτης της κουζίνας είναι το δεύτερο μέρος του σπιτιού μας με τα περισσότερα  μικρόβια, με το σφουγγάρι να παίρνει την πρώτη θέση και όχι άδικα. Ακόμα κι αν πλένεις τα πιάτα σου κάθε μέρα, ίσως να μην καθαρίζεις τον νεροχύτη σου σωστά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων δυνητικά επιβλαβών μικροβίων, όπως την σαλμονέλα. Τα μικρόβια από τον νεροχύτη θα μπορούσαν επίσης να μολύνουν τα χέρια σου όταν το νερό πιτσιλάει, κατά τη διάρκεια της ρήσης του.

Το πόσο συχνά πρέπει να πλένεις λοιπόν το νεροχύτη της κουζίνας σου εξαρτάται πραγματικά από το τι έχεις χρησιμοποιήσει. Η Lisa Giakas, μικροβιολόγος, δήλωσε στο Bon Appétit πως «όλοι πρέπει να πλένουν το κάτω μέρος και τις πλευρές του νεροχύτη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με απολυμαντικό».

Ωστόσο, εάν έχεις χρησιμοποιήσει στον νεροχύτη σου ωμό κρέας, κατά την κοπή ή την πλύση τους, θα πρέπει να τον καθαρίσεις αμέσως μόλις τελειώσεις το καθάρισμα.

Ποιος είναι όμως ο σωστότερος καθαρισμός του νεροχύτη σου; Μάθε στη gallery που ακολουθεί..

Πρώτα, πρέπει να χρησιμοποιείς ζεστό νερό, λίγο σαπούνι πιάτων και ένα πανί για να καθαρίσεις το νεροχύτη και να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν κολλημένα σωματίδια τροφίμων στην επιφάνεια.

Εάν έχεις ένα σφουγγάρι αντί για ένα πανί, προσέξτε πόσο καιρό το έχεις χρησιμοποιήσει.

Η Giakas λέει πως «Υπάρχουν τόσες πολλές τρύπες μέσα στο σφουγγάρι που μπορούν να κρύψουν τα μικρόβια και τα μικρόβια αγαπούν πολύ την υγρασία».

Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως αντί να καθαρίζεις, απλώς απλώνεις τα μικρόβια παντού. Χρησιμοποίησε άσπρο ξύδι αραιωμένο με νερό ή ένα απολυμαντικό καθαριστικό της επιλογής σου. Μετά την απολύμανση, ξέπλυνε καλά με νερό