Πώς θα γίνετε καλύτερος ακροατής για το παιδί σας

Πέντε τρόποι που θα σας βοηθήσουν  ν΄ακούτε το παιδί όταν σας μιλάει.

Πώς θα γίνετε καλύτερος ακροατής για το παιδί σας

Είναι σημαντικό οι γονείς να μάθουν ν΄ακούνε τα παιδιά τους. Πολλές φορές, κουρασμένοι ή απασχολημένοι από τα προβλήματα της καθημερινότητας, δεν δίνουν προσοχή στο παιδί τους όταν μιλάει και του απαντούν μονολεκτικά ή καθόλου.

«Η καλή ακρόαση βοηθά τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους έχουν σημασία και ότι είναι κατανοητά και αποδεκτά», λέει ο Michael Nichols, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου «The Lost Art of Listening», προσθέτοντας ότι η πραγματική ακρόαση απαιτεί σκληρή δουλειά.

Πώς θα μάθετε να είστε καλοί ακροατές

Δείξτε τη διάθεσή σας να ακούσετε

Εάν το παιδί σας λέει κάτι, σταματήστε αυτό που κάνετε αν μπορείτε. Διαφορετικά, εξηγήστε του ότι δεν μπορείτε τη δεδομένη στιγμή, όμως μόλις τελειώσετε θα του αφιερώσετε χρόνο για να μιλήσετε.

Καθαρίστε το μυαλό σας

Αν είστε αφηρημένοι ή σκέφτεστε κάτι άλλο δεν μπορείτε να ακούσετε πραγματικά όσα λέει το παιδί σας. Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να πείτε: «Λυπάμαι. Μπορείς να μου επαναλάβεις αυτό που είπες; Αποσπάστηκα για ένα δευτερόλεπτο».

Κάντε ερωτήσεις

Η ουσία της αποτελεσματικής ακρόασης δεν είναι απαραίτητα η σιωπή. Όταν κάνετε ερωτήσεις, το παιδί διαπιστώνει ότι το παρακολουθείτε και ενδιαφέρεστε για όσα σας λέει. Οι καλοί ακροατές κάνουν καλές ερωτήσεις…

Ανταποκριθείτε στις ερωτήσεις

Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ενεργή ή ανακλαστική ακρόαση. Μπορεί να έχει τη μορφή σύντομων, παρεμβολών : «Τι διασκεδαστικό!», «Δεν κάθισε κοντά σου, παρόλο που σου ζήτησε να της σώσεις μια θέση. Αυτό πρέπει να έχει πληγώσει πραγματικά τα συναισθήματά σου, σωστά;» .

Συντονιστείτε πλήρως

Αυτό σημαίνει να ακούτε όχι μόνο με τα αυτιά αλλά και με τα μάτια και την καρδιά σας. Η ακρόαση απαιτεί παρουσία. Εάν το παιδί σας ς λέει κάτι και παρατηρήσετε ότι οι λέξεις δεν ταιριάζουν με το συναίσθημα που παίρνετε, προχωρήστε και ρωτήστε για αυτό – ή προσφέρετε την υποστήριξή σας.

Πηγή: parents.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/mama/psyxologia/story/112958/pos-tha-ginete-kalyteros-akroatis-gia-to-paidi-sas

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *