Τα «μεγάλα» συναισθήματα για τα παιδιά είναι συνήθως ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η θλίψη, η ντροπή, η ενοχή, ο συναισθηματικός πόνος.
Τα συναισθήματα έχουν τη δική τους γλώσσα. Όταν τα παιδιά διδάσκονται περισσότερες λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους, είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να τα κατανοήσουν και να τα εκφράσουν.
« “Tι κάνεις;” “Πώς αισθάνεσαι;” “Τι συμβαίνει;” ‘Oταν μας κάνουν ή κάνουμε αυτή την ερώτηση στα παιδιά μας, η τάση είναι να εκφράζουμε συναισθήματα με λίγες μόνο λέξεις, όπως «καλά», «τίποτα» ή «εντάξει». Οι περισσότεροι από εμάς δεν διδαχθήκαμε συναισθηματικό αλφαβητισμό και δεν εξασκούμαστε πολύ στην επισήμανση των συναισθημάτων μας στην καθημερινή ζωή», εξηγεί η Mandy Herold, Coach Connection.
Η ανάπτυξη συναισθηματικού αλφαβητισμού και η ρύθμιση των συναισθημάτων βοηθούν την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία του παιδιού καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Το συναίσθημα οδηγεί τη γνώση. Ημασταν συναισθηματικά πλάσματα πριν γίνουμε πνευματικά. Η διάνοια είναι το τελευταίο μέρος του εγκεφάλου μας που αναπτύσσεται. Οι πρώτες μας εμπειρίες είναι συναισθηματικές – νιώθουμε πολύ πριν σκεφτούμε… και αργότερα, η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας.
Πώς θα μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του
«Έτσι, όταν πρόκειται να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα μεγάλα συναισθήματά τους, υπάρχει ένας αναπόσπαστος παράγοντας που συχνά παραβλέπεται… εμείς ως γονείς πρέπει να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας προτού μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειριστούν τα δικά τους», επισημαίνει η Mandy Herold και μοιράζεται τις ακόλουθες συμβουλές:
Ονομάστε το συναίσθημα
Ξεκινήστε με: «Φαίνεσαι …» και μετά ρωτήστε πώς νιώθουν τα παιδιά.Πρέπει να αποδεχτούν όλα τα συναισθήματά τους ακόμα και τα πιο δυσάρεστα, όχι μόνο με όσα αισθάνονται άνετα.
Πάρτε βαθιές ανάσες
Αφού ονομάσετε το συναίσθημα, πρέπει να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσει το νευρικό σύστημα. Ζητήστε να κάνει το ίδιο και το παιδί σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή και κάντε μια αργή εκπνοή… ξανά και ξανά… Η ενεργή ηρεμία βοηθάει σημαντικά.
Επικυρώστε τα συναισθήματά σας
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να δουν τα παιδιά σας ότι είστε αρκετά δυνατοί για να διαχειριστείτε όλα τα συναισθήματα τόσο τα δικά σας όσο και τα δικά τους. Οι παλιότερες γενιές θεωρούσαν τα αρνητικά συναισθήματα (θυμό, λύπη, γκρίνια κ.λπ.) ενοχλητικά. Το «επιτρέπεται να αισθάνεσαι θυμωμένος, δεν επιτρέπεται όμως να βλάψεις τον εαυτό σου και τους άλλους» προσφέρει μια επικύρωση με ένα όριο που βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και ορατά.
Από ποια ηλικία τα μωρά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα;
Σταματήστε να παίρνετε τα πάντα προσωπικά
Διαχείριση και ρύθμιση των συναισθημάτων δεν σημαίνει πώς πρέπει να τα καταπιέζετε, να τα ελέγχετε ή να συμμορφώνεστε με την ιδέα κάποιου άλλου για το τι πρέπει να κάνετε ή να νιώθετε. Δεν είναι μόνο η ηρεμία. Διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε καθαρά, να παίρνουμε τις καλύτερες αποφάσεις, να διαμορφώνουμε και να διατηρούμε υγιείς σχέσεις.
Εάν τα παιδιά μπορούσαν να διαχειριστούν τα “μεγάλα” συναισθήματα μόνα τους, θα το έκαναν. Όμως χρειάζονται τη βοήθειά σας για να καταλάβουν τον λόγο που τα νιώθουν.