Πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα και πόσο καιρό χρειάζονται για να καθαρίσουν

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε βακτηριακές. Αυτό το σύστημα εν γένει, καταστρέφεται από τον καπνό των τσιγάρων και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο των πνευμόνων, ή το άσθμα, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν την πλήρη έκταση των βλαβών που το κάπνισμα μπορεί να κάνει στους πνεύμονές τους. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα (εισπνοή καπνού από το τσιγάρο κάποιου άλλου) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη μακροπρόθεσμα.

Αν και κάποιες από τις φλεγμονές που προκαλούνται μπορεί να είναι αναστρέψιμες, τα σημάδια στους πνεύμονες μένουν για πάντα. Συνεχίζοντας βέβαια το κάπνισμα, μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες αναστροφής κάθε βλάβης στους πνεύμονες. Δείτε για παράδειγμα την ακτινογραφία ενός ατόμου που δεν καπνίζει και έχει υγιείς πνεύμονες (αριστερά) και την αντίστοιχη ακτινογραφία ενός ατόμου που είναι χρόνιος καπνιστής και έχει κατεστραμμένους πνεύμονες (δεξιά).

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου ερεθίζουν και προκαλούν φλεγμονή στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αυτές οι χημικές ουσίες “αφοπλίζουν” το φυσικό αμυντικό σύστημα των πνευμόνων. Μικροσκοπικές τρίχες στους αεραγωγούς, που ονομάζονται “βλεφαρίδες των πνευμόνων”, φιλτράρουν κανονικά τις τοξίνες και άλλα βακτήρια που εισέρχονται σε αυτούς, αλλά το κάπνισμα τις καταστρέφει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορες τοξίνες και βακτήρια να φτάνουν και να αναπαράγονται μέσα στους πνεύμονες.

Δείτε πώς γίνονται οι πνεύμονες από το κάπνισμα

Ένας καθηγητής στο νοσοκομείο Yan Chai στο Χονγκ Κονγκ, έκανε το ακόλουθο βίντεο, για να “ταρακουνήσει” τους φοιτητές που κάπνιζαν ασταμάτητα και να αποτρέψει άλλους να αρχίσουν το κάπνισμα. Συνέκρινε δύο πνεύμονες (και οι δύο είναι υγιείς κατά την έναρξη του πειράματος) αφήνοντας τον ένα “αναπνεύσει” καθαρό αέρα και τον άλλο να “καπνίσει” 60 τσιγάρα. Τα αποτελέσματα ακόμα και μετά από αυτή την πολύ περιορισμένη έκθεση στο τσιγάρο είναι σοκαριστικά.

Τι θα συμβεί αφότου κόψετε το τσιγάρο

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2020/08/22/pos-ginontai-oi-pneymones-to-kapnisma-poso-kairo-chreiazontai-na-katharisoyn/