Πορτοκαλί η κεντρική γέφυρα Τρικάλων για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Με μια συμβολική κίνηση, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρία για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, για να δώσουν από κοινό το μήνυμα της σύνδεσης. Σύνδεση ατόμων που επηρεάζονται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ώστε να άρουν την απομόνωση.

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Μαΐου 2020, Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η κεντρική γέφυρα φωτίζεται στο πορτοκαλί. Ένα χρώμα που «φωτίζει» την ασθένεια, που είναι το επίσημο χρώμα της και αποτελεί το κίνητρο για να «συνδεθούν» ασθενείς, οικογένειες, γιατροί, φίλοι.  Εξάλλου, για τα άτομα που επηρεάζονται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΣΚΠ), η απομάκρυνση στη διάρκεια της καραντίνας, δεν ήταν μια νέα πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην κοινότητα της ΣΚΠ βιώνουν τη μοναξιά και την απομόνωση πολύ πριν εμφανιστεί ο COVID-19 και συνεχίζουν να τα βιώνουν σε αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη

Οπωφς αναφέρει σχετικά η ΕΕΣΚΠ «Η εκδήλωση γίνεται παγκοσμίως, για τα 2,3 εκ. ανθρώπους που επηρεάζονται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι ίδιοι αλλά και ο περίγυρός τους, καλούνται να αναπτύξουν και να γιορτάσουν τις συνδέσεις, να αναπτύξουν τις κοινωνικές και ατομικές συνδέσεις και παράλληλα να βιώσουν τη σύνδεσή τους με τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η συμβολική ενέργεια, με τη συνδρομή πολλών Δήμων της χώρας, αποκτά αξία, αφού θα μετάσχουν: τα Δημαρχεία Φλώρινας, Καρδίτσας και Ηλιούπολης Αθηνών, η Κεντρική Γέφυρα των Τρικάλων, το παλιό Δημαρχείο Κέρκυρας «Σαν Τζιάκομο», οι Ομπρέλες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Κιλκίς.

Γιατί οι συνδέσεις είναι τόσο σημαντικές για τα άτομα που ζουν με Πολλαπλή Σκλήρυνση:

Κάθε χρόνο στις 30 Μαΐου, η Παγκόσμια Κοινότητα συνδέεται μοιράζοντας ιστορίες, μέσω της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η καμπάνια διαδίδεται σε πάνω από 100 χώρες αγγίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Χρησιμοποιήστε τα hashtag της καμπάνιας στα Social Media:

#Iconnect

#Weconnect

#greekMSsociety

#worldMSday2020

#MSconnections

Σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) είναι μία από τις πιο συχνές νευρολογικές διαταραχές σε νεαρούς ενήλικες και επιδρά στην κίνηση. Στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις.
Υπάρχουν τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι με Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως.
Είναι πιθανό ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη παραμένουν αδιάγνωστες και πολλές ζωές επηρεάζονται έμμεσα, μέσω της φροντίδας κάποιου με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Τα περισσότερα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση διαγιγνώσκονται μεταξύ των ηλικιών 25 και 40, με περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.
Η αιτία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης δεν είναι ακόμη γνωστή και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, αν και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ορισμένες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και υπάρχουν πολλές επιλογές για τη βελτίωση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Δεν υπάρχει καθορισμένο μοτίβο για τη σοβαρότητα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κάποιου ατόμου, την πορεία που ακολουθεί και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θάμπωμα στην όραση, αλλαγή στην αίσθηση των χεριών ή των ποδιών , μυρμήγκιασμα, αστάθεια, προβλήματα μνήμης, κόπωση και ουρολογικά προβλήματα.
Για ορισμένα άτομα, η Πολλαπλή Σκλήρυνση χαρακτηρίζεται από περιόδους υποτροπής και ύφεσης (που σημαίνει ότι βελτιώνεται για λίγο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επιτεθεί από καιρό σε καιρό), ενώ για άλλους έχει προοδευτικό μοτίβο (που σημαίνει ότι επιδεινώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου). Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται υγιείς για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν σοβαρότερα προβλήματα πολύ γρήγορα.