Πωλητήρια μικρομεσαίων λόγω χρεών

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι στην πλέον παραγωγική ηλικία, αδυνατώντας να καλύψουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις σε δημόσια και ταμεία, προσανατολίζονται σε αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, αλλάζοντας ακόμη και επαγγελματικό προσανατολισμό στα 50 τους χρόνια.

Η συσσώρευση χρεών και οι χαμηλοί τζίροι αποτελούν τις δύο βασικές αιτίες που δηλώνουν ένα βήμα πριν τα «παρατήσουν». «Δεν έχω παθητικό, εξυπηρετώ τις υποχρεώσεις μου κάθε μήνα, όμως τα έσοδα της επιχείρησης είναι σχεδόν μηδενικά.

Εάν είναι να είμαι επαγγελματίας, να έχω επενδύσει ένα σεβαστό κεφάλαιο και κάθε μήνα το κέρδος να είναι λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τις μηνιαίες αποδοχές που έχει ένας μισθωτός, ποιος ο λόγος να έχω επιχείρηση;», αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ 40χρονη επαγγελματίας, σε κεντρικό δρόμο του Βόλου, που ήδη ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμα του εμπορεύματός της, έχοντας βάλει προθεσμία έως τέλη Σεπτεμβρίου να ρευστοποιήσει τα είδη που βρίσκονται στα ράφια του μαγαζιού της, για να αποχωρήσει από το «επιχειρείν».

Δώρα Καναβιτσά : Την τελευταία πενταετία έχουμε μια αύξηση των ληξιπρόθεσμων στον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην ΑΑΔΕ. Δεν είναι δυνατόν να μη συνειδητοποιεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον ρευστότητα

Τόσο διαδικτυακά όσο και στον έντυπο Τύπο τα πωλητήρια καθημερινά αυξάνονται κι αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την αγωνία που διακατέχει τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΒΕΕ ένας στους δύο μικρομεσαίους βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε πρόκειται για τον ΕΦΚΑ. Εάν μάλιστα «διπλώσει» μήνας και δεν πληρωθούν οι δόσεις διακανονισμών και οι εισφορές και ο ΦΠΑ του μήνα τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες δαπάνες (ενοίκια π.χ, ενέργεια, προσωπικό) γίνεται αντιληπτό ότι όσες επιχειρήσεις δεν είναι «ανοιχτές» σε χρέη κάνουν πραγματικά άθλο.

Χρειάζεται ρύθμιση 120 δόσεων

«Καμπανάκι» κινδύνου για νέα λουκέτα κρούει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δώρα Καναβιτσά, η οποία ερωτηθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θίγει το πάγιο αίτημα προς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση τύπου 120 δόσεων.

«Την τελευταία πενταετία έχουμε μια αύξηση των ληξιπρόθεσμων στον ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην ΑΑΔΕ. Δεν είναι δυνατόν να μη συνειδητοποιεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον ρευστότητα. Ακόμη και εύρωστοι επαγγελματίες δυσκολεύονται να πληρώσουν διακανονισμούς. Μία νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούσε να ανακουφίσει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», ανέφερε η ίδια

Σύμφωνα με την πρόεδρο «τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι από μπαταχτσήδες. Είναι από ανθρώπους που επιχειρούν ή προσπαθούν να επιβιώσουν. Είναι φυσικά πρόσωπα. Μέσα σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Είναι ανάγκη. Δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μιλάμε για επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, οι οποίοι απογοητευμένοι βιώνουν οικονομική αβεβαιότητα».

Τέλος, η κ. Καναβιτσά επισημαίνει το θέμα της ισχνής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς ελάχιστες μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα.

«Από τα ενημερωτικά στοιχεία που μας αποστέλλει η ΓΣΕΒΕΕ μόνο το 6,5% έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, διότι καταρχάς χρειάζεται ίδια κεφάλαια για την ενίσχυση που παίρνει από το ΕΣΠΑ και τραπεζικό δανεισμό. Το ίδιο λίγο πολύ ισχύει και με το Ταμείο Ανάκαμψης», σημειώνει η ίδια, μεταφέροντας το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους κόλπους των μικρομεσαίων που επιχειρούν σε ένα δύσκολο και πολυσύνθετο περιβάλλον.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ, www.taxydromos.gr