Το Καλλιφώνι είναι ένα πεδινό χωριό της Θεσσαλίας, συγκεκριμένα του Ν. Καρδίτσας σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από αυτή. Ανατολικά ρέει το Κεφαλόρεμμα που πηγάζει από το Κεφαλόβρυσο, πηγή που βρίσκεται νότια στις παρυφές του χωριού. Από την δυτική πλευρά του χωριού και σε απόσταση 500 εως 1000 μέτρα είναι ο ποταμός Καλέντζης που περνάει ανατολικά από την πόλη της Καρδίτσας.
Η πεδινή έκταση της περιφέρειας του είναι 23.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 4.500 στρέμματα ορεινής περιφέρειας με θαμνώδη βλάστηση. Το υψόμετρο του χωριού είναι 145 μέτρα από την θάλασσα.
Πότε δημιουργήθηκε το χωριό δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία αλλά ούτε και προφορικά. Πρέπει όμως να κτίστηκε γύρω από τον Μεσαίωνα, ίσως και παλαιότερα.
Ένα χρόνο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1454,σε απογραφή των χωριών της περιοχής Τρικάλων, που έκαναν οι Τούρκοι δεν αναφέρεται κανένα χωριό εκτός απο την Κυδωνιά.
Εκείνο που πρέπει να συνέβη είναι, πως κάποιος λοιμός έκανε τους κατοίκους να σκορπίσουν προς τα βουνά των Αγράφων και μετά από ένα χρονικό διάστημα να επιστρέψουν.
Η ονομασία του χωριού είναι ελληνικότατη, δεν άλλαξε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων ‘Καλή’ και ‘Φωνή’
Την ονομασία του χωριού όπως λέει η λαϊκή παράδοση, την πήρε από μια όμορφη κοπέλα την ‘Φωνη’ Περσεφώνη η οποία και τραγουδούσε. Την κοπέλα αυτή την έκλεψαν και οι κάτοικοι του χωριού εκλαψαν και θρηνούσαν για τούτο κι αυτό συντέλεσε να δώσουν οι κάτοικοι στο χωριό το όνομά της.
Μια άλλη άποψη, είναι πως πριν από πολλούς αιώνες στη θέση που είναι το χωριό ήταν κατάφυτο από πολλά και πυκνά δέντρα
και μέσα υπήρχαν πολλά αηδόνια.
Μια τελευταία άποψη, για την ονομασία του χωριού, είναι να προέρχεται από το αρχαίο όνομα ‘Καλιφών’,τούτο όμως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί διότι στην θέση που είναι σήμερα το χωριό δεν ανάγεται στην αρχαία εποχή. Όμως ο ‘Οδηγός της Ελλάδας 1915’ αναφέρει πως διατήρησε το αρχαίο του όνομα.
Αρα δεν αποκλείεται καθώς ο Καλλιφών, ήταν γιός του Θεσσαλού
της Θάσου γύρω στα 425π.Χ.
Το Καλλιφώνι συγκαταλέγεται σαν Καραγκουνοχώρι. Οι γυναίκες φορούσαν πάντα την καραγκούνικη φορεσιά.Οι ξενόφερτοι, κυρίως των ορεινών περιοχών, ερχόμενοι εδώ ως σώγαμπροι
δεν αλλοίωσαν τα ήθη και τα έθιμα του και γενικά την νοοτροπία. Αξίζει να σημειώσουμε πως η επωνυμία Καραγκούνης την συναντούμε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Προέρχεται από το τούρκικο καρά =μαύρο και το περσικό γιουνάν=(Ελληνας).
Το Καλλιφώνι αναφέρεται από παλιά ως κεφαλοχώρι, επι τουρκοκρατίας διοικούνταν από δύο δημογέροντες που εξέλεγαν οι χωριανοί. Αυτοί αντιπροσώπευαν το χωριό στον Τούρκο Διοικητή της περιοχής, που έδρευε στην Καρδίτσα.
Το χωριό έχει άριστο πολεοδομικό σχέδιο, μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και φαρδύς δρόμους κάτι που θα ζήλευαν πολλές μεγαλουπόλεις. Το πολεοδομικό σχέδιο σχηματίστηκε προπολεμικά, πριν από το 1940,απο έναν Ιταλό μηχανικό πολεοδόμο ονόματι Λορέντζος.
Από το βιβλίο ΤΟ ΚΑΛΛΙΦΩΝΙ ΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ
Του Δημ. Β. Στάθη.
Πηγή άρθρου: magnesianews.gr