Ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που μάς προστατεύει από τους ιούς και τις λοιμώξεις. Αν είναι υγιές μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και να τα εμποδίσει να εξαπλωθούν στο σώμα.

Αν αντίθετα νοσήσει, τότε το σώμα εξασθενεί, δεν έχει πια ανοσία και πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

Πώς μπορείτε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό να «μπλοκάρει» τους εισβολείς.

Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να πραγματικά να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

Μανιτάρια

Μην απορρίπτετε τα ταπεινά μανιτάρια ως τροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά γιατί κάθε άλλο παρά είναι έτσι. Τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μη σωστής ανάπτυξης, καθώς και με τη γρίπη. Η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β που βρίσκονται στα μανιτάρια, παίζουν ρόλο στην λειτουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει πως τα μανιτάρια έχουν αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντι-νεοπλασματικές επιδράσεις.

Σαμπούκος (κουφοξυλιά)

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως ο σαμπούκος ή κουφοξυλιά, μπλοκάρει τους ιούς της γρίπης και αποτελεί ένα πλήρες… φαρμακείο κατά των ασθενειών. Ομως, οι επιστήμονες αναφέρουν πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη. Ο σαμπούκος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη φλεγμονή.

 Στρείδια

Αφροδισιακά ή ενισχυτικά του ανοσοποιητικού; Ισως και τα δύο, χάρη στον ψευδάργυρο που βρίσκεται στα στρείδια. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συσχετιστεί με την ανδρική υπογονιμότητα. Και ο ψευδάργυρος φαίνεται πως έχει κάποια αντι-ιική δράση, αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν το λόγο. Ωστόσο, γνωρίζουν από διάφορες μελέτες πως είναι σημαντικός για πολλές από τις εργασίες του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης των πληγών.

Καρπούζι

Ενυδατικό και αναζωογονητικό, το ώριμο καρπούζι έχει επίσης σε αφθονία το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη. Γνωστή για την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει τη μόλυνση, η γλουταθειόνη βρίσκεται στην κόκκινη σάρκα του καρπουζιού που είναι κοντά στη φλούδα.

Λάχανο

Μια ακόμα πηγή ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι η γλουταμίνη. Και το λάχανο περιέχει αρκετή απ’ αυτήν. Είναι εύκολο να το βρείτε και μπορείτε να το απολαύσετε με πολλούς τρόπους. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες (λευκό, μωβ, κινέζικο) και μπορεί να ενισχύσει με τη θρεπτική του αξία τα γεύματά σας.

Αμύγδαλα

Μια χούφτα αμύγδαλα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα απέναντι στις επιπτώσεις του στρες. Η συνιστώμενη μερίδα (1/4 του φλιτζανιού) παρέχει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρέχει, επίσης, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό σας.

Γκρέιπφρουτ

Τα γκρέιπφρουτ είναι γεμάτα φλαβονοειδή (φυσικές χημικές ενώσεις που έχει βρεθεί πως αυξάνουν την ανοσολογική ενεργοποίηση του οργανισμού). Εχουν πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Αν δεν σας αρέσει το γκρέιπφρουτ μπορείτε να πάρετε την απαραίτητη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Φύτρο σιταριού

Το φύτρο σιταριού είναι το τμήμα του σπόρου του σιταριού που τροφοδοτεί το σιτάρι όταν αναπτύσσεται, έτσι ώστε να είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα. Το φύτρο σιταριού προσφέρει επίσης ένα καλό μείγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και κάποια καλά λίπη.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Ενα κεσεδάκι γιαούρτι σε καθημερινή βάση μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσει τις νόσους. Είναι επίσης κατάλληλο για την προστασία από το κρυολόγημα, καθώς πρόσφατη μελέτη έχει βρει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου κρυολογήματος και γρίπης.

Σκόρδο

Το σκόρδο προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τους εισβολείς του ανοσοποιητικού συστήματος. Μεταξύ των στόχων του σκόρδου είναι το βακτήριο Η. pylori που συνδέεται με ορισμένα έλκη και καρκίνο του στομάχου.

Σπανάκι

Γνωστό ως «σούπερ τροφή» το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εχει φυλλικό οξύ που βοηθά το σώμα σας να παράγει νέα κύτταρα και επιδιορθώνει το DNA. Διαθέτει φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C. Φάτε το σπανάκι ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο για να πάρετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος από αυτό.

Τσάι

Πράσινο ή μαύρο; Και τα δύο είναι «φορτωμένα» με πολυφαινόλες που μάχονται την ασθένεια, καθώς και με φλαβονοειδή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, αναζητούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τις εξουδετερώνουν. Με καφεΐνη ή χωρίς, λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.

Μπρόκολο

Εύκολο να το βρείτε στο μανάβικο και ακόμα πιο εύκολο να το ενσωματώσετε στα γεύματά σας. Το μπρόκολο είναι μία από τις πιο βασικές τροφές για την τόνωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν το σώμα από τις βλάβες.

Εχει βιταμίνες Α, C, καθώς και γλουταθειόνη. Προσθέστε λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά και έχετε ολοκληρωμένο ένα πιάτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη D.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/2022/08/04/poies-oi-trofes-poy-enischyoyn-to-anosopoiitiko/