Περισσότερες από 185 οι γυναίκες υποψήφιες στον Δήμο Τρικκαίων

 

Σε κάθε εκλογική διαδικασία το θέμα της ανάδειξης γυναικών σε πολιτειακά ή άλλα αξιώματα επανέρχεται στο προσκήνιο δεδομένης της απροθυμίας γυναικών να συμμετάσχουν ως υποψήφιες. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής στην κατάρτιση των εκλογικών τους συνδυασμών στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού είναι η συμμετοχή των γυναικών. Διότι μπορεί η νομοθεσία να κάνει λόγο για ελάχιστο ποσοστό αντιπροσώπευσης κάθε φύλου στα ψηφοδέλτια, όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες υποψήφιες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να συμμετέχουν.Της Βιβής Μαργαρίτη

Η διοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» έκανε το πεδίο αυτό αρκετά πιο απαιτητικό για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες Δημάρχους. Στις εκλογές του 2010 και του 2014, επί «Καλλικράτη» δηλαδή, ο νόμος όριζε για κάθε συνδυασμό ότι «ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου».

Στις ερχόμενες εκλογές ωστόσο, ο «Κλεισθένης» αύξησε το ποσοστό στο 40%, ανεβάζοντας παράλληλα και τη βάση υπολογισμού στο σύνολο των υποψηφίων κάθε παράταξης, που μπορεί φυσικά να υπερβαίνει τον αριθμό των εδρών: «Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού», όπως είναι η ακριβής διατύπωση στον ισχύοντα πλέον νόμο.

Τούτο, δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους και δεν είναι λίγες οι φορές που επιστρατεύτηκαν φίλες και συγγενικά πρόσωπα προκειμένου να κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους.

 Οι υποψήφιες στον Δήμο Τρικκαίων

Προχωρήσαμε σε μία καταγραφή των υποψηφίων γυναικών οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια των 6 εκ των 7 συνδυασμών (ο 7ος είναι της Χρυσής Αυγής) που διεκδικούν τον Δήμο Τρικκαίων όπως αυτά κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο την περασμένη Κυριακή. Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από τις συγκεκριμένες υποψήφιες υπάρχει κι ένας ακόμη αριθμός γυναικών οι οποίες κατέρχονται ως υποψήφιες με ανεξάρτητους συνδυασμούς για τα Τοπικά Συμβούλια. Συνολικά στους συνδυασμούς «Επανεκκίνηση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαστεργίου, «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Καΐκη, «Μαζί για τα Τρίκαλα» με επικεφαλής τον Κώστα Κρεμμύδα, «Τρίκκης Πολιτεία» με επικεφαλής τον Γιώργο Μητσιούλη, «Νέο Όραμα για τα Τρίκαλα» με επικεφαλής τον Στέλιο Μπετσιμέα και «Πρώτα οι Πολίτες» με επικεφαλής τον Σπήλιο Τσιγάρα οι γυναίκες υποψήφιες αγγίζουν τον αριθμό των 185 και πλέον.

Χαρακτηριστικά

Το σημαντικό είναι ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες τόλμησαν να ασχοληθούν με τα κοινά. Είναι από απόφοιτες Λυκείου μέχρι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών όσον αφορά στο μορφωτικό τους επίπεδο. Ως προς τα επαγγέλματα υπάρχει μία ευρεία γκάμα στην οποία περιλαμβάνονται σχεδόν όλα, ενώ αρκετές εξ αυτών δηλώνουν οικιακά.

Ηλικιακά υπάρχει εύρος με τις ηλικίες τους να ξεκινούν από 20 ετών και να φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες (περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα πούμε καθώς είναι άκομψο να αναφέρεσαι στην ηλικία μιας γυναίκας).

Η συμμετοχή

Η συμμετοχή των γυναικών είναι πολιτικό δικαίωμα και δεν αφορά μόνο στη λειτουργία της δημοκρατίας αλλά αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Οι γυναίκες, είτε ως αιρετές είτε ως πολίτες, μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά και την πρόσβασή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Μπορεί σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών υποψηφίων η συμμετοχή των γυναικών να φαντάζει μικρή και πολλές φορές επιβεβλημένη λόγω της ποσόστωσης, εντούτοις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που τις ενθαρρύνει να ασχοληθούν με τα κοινά καθώς αποτελεί δημόσιο χώρο περισσότερο προσιτό σε αυτές, ειδικά σε σύγκριση με την κεντρική πολιτική σκηνή, η οποία κατά κανόνα αποτελεί τον κατεξοχήν ανδρικό πολιτικό προμαχώνα.

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν παρά τους πολλαπλούς ρόλους τους οποίους καλούνται να υπηρετήσουν. Είναι μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες,  αλλά είναι σε θέση να κατακτήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση με τη δυναμική παρουσία τους. Η ποσόστωση συνιστά μια σπουδαία κατάκτηση στην προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων  στην τοπική αυτοδιοίκηση κι εξασφαλίζει την  ισόρροπη εκπροσώπηση εντός των δημοτικών συμβουλίων. Εκείνο που χρειάζεται είναι οι ίδιες να τολμήσουν…

Δημοσιευμένο στην ΕΡΕΥΝΑ