Πεπόνι γλυκό του κουταλιού…
Υλικά:
750 γρ. ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού νερό
2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
1 βανίλια
2½ λεμόνια (το χυμό τους)
Κόβουμε το πεπόνι σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες, το κόβουμε σε κομμάτια (μεγάλα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 2 λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο τουλάχιστον ώρες, να σφίξουν.
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά, ξαφρίζοντας ..
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το πεπόνι από την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι 10 – 12 λεπτά.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, το πεπόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10′ ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει το πεπόνι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.
Καλή επιτυχία.
Η συνταγή είναι από εδώ :https://faghta-giagias.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6.html?m=1 σε φωτογραφία και εκτέλεση της φίλης μας Δάφνης Λεμονάκη, η οποία και μας την έστειλε.