Πασχαλινή λαμπάδα κι ο συμβολισμός της

Το Πάσχα έφτασε και σίγουρα μία από τις ξεχωριστές στιγμές που έχει χαραχθεί στη μνήμη των παιδικών μας χρόνων είναι αυτή που λίγες μέρες πριν από την Ανάσταση η νουνά ή ο νουνός (ανάλογα με την περίσταση) μας δίνει την λαμπάδα μας.

Η λαμπάδα συνοδευόταν συνήθως από ένα σοκολατένιο αυγό ή άλλες φορές από ένα τσουρέκι που η μάνα μας το έκρυβε και το έβαζε ψιλά στο ντουλάπι για να μην το βρούμε προκειμένου να μην χαλάσουμε την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, εμφανίζοντας το ως δια μαγείας το βράδυ της Αναστάσεως.

Πολλοί βέβαια από εμάς μεγαλώσαμε και πλέον η νουνά και ο νουνός δεν μας δίνει την λαμπάδα μας, όμως σίγουρα όλο και κάποιο αγαπημένο μας πρόσωποθα μας την  κάνει δώρο για να μπούμε στο  κλίμα των ημερών.

Ξέρετε τώρα… Η σχέση μας που θέλει να μας δείξει με αυτόν τον τρόπο την αγάπη της, ή έστω ακόμα ο μπαμπάς ή η μαμά που παίρνει ένα κεράκι και για σένα για να το έχεις στην εκκλησία στο «Χριστός Ανέστη».

Το άναμμα του κεριού το βράδυ της Αναστάσεως είναι λοιπόν ένα έθιμο πατροπαράδοτο που έχει την δική του ιστορία και τον δικό του συμβολισμό. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ τι συμβολίζει και από πού ξεκίνησε;

Το έθιμο ξεκίνησε από την Πρωτοχριστιανική περίοδο, από τα χρόνια των πρώτων Χριστιανών και καθιερώθηκε από την αρχαϊκή Εκκλησία. Το άναμμα του κεριού αφορούσε στο βάπτισμα των νέων μελών της το οποίο τελούνταν πάντοτε  τη νύχτα της Ανάστασης ή Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας.

Η λαμπάδα είχε δε διπλή σημασία στο πνεύμα κατάνυξης και υποδοχής των νέων μελών:  Συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού, που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου, αλλά και τον ήλιο της Άνοιξης έχοντας βρει πλέον την πραγματική αλήθεια της ύπαρξης του. Επιπλέον, η λαμπάδα ήταν το σύμβολο του φωτός, που έφερε ο Χριστός, νικώντας το θάνατο και κατ’ επέκταση το σκοτάδι με την Ανάστασή του.

Στο πέρασμα των χρόνων η Εκκλησία κράτησε το δεύτερο σκέλος του συμβολισμού που έχει να κάνει με την Ανάσταση του Χριστού, καθώς σταδιακά  η σύνδεση της λαμπάδας με τη βάπτιση έπαψε να υπάρχει.

Η λαμπάδα έτσι ταυτίστηκε με τον εορτασμό του Πάσχα και συγκεκριμένα της Αναστάσεως όμως στο εθιμολογικό πλαίσιο που υπάρχει στην Εκκλησία γύρω από αυτή, ακόμα και το χρώμα του κεριού έχει την δική του σημασία. Οι λευκές λαμπάδες υποδηλώνουν τη χαρά της Ανάστασης, ενώ οι κίτρινες είναι για τις ημέρες πένθους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις μέρες μας οι λαμπάδες βέβαια είναι συνήθως πολύχρωμες, ενώ ακόμα και μονόχρωμες  έχουν πάνω τους  σχέδια ή παιχνίδια. Όπως και να έχει οι λαμπάδες αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Πάσχα.

Πάρτε λοιπόν την λαμπάδα σας και ετοιμαστείτε να δείτε μέσα από το άναμμα του κεριού την αλήθεια την δική σας και των αγαπημένων σας προσώπων,προσδοκώντας σε μία ανάσταση που θα γεμίζει φως τις ψυχές όλων των ανθρώπων.

πηγή : patrasevents.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ