Παραδοσιακός μουσακάς

Παραδοσιακός μουσακάς

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ!!!

Αναλογα το ταψι που θα χρησιμοποιησουμε, τηγανιζουμε μελιτζανες και πατατες σε φετες κι αν θελουμε βαζουμε και μερικα κολοκυθακια σε φετες! Για πιο γρηγορα, τα κοβουμε ολα σε μακροστενη φετα κι οχι στρογγυλη. Κανουμε ελαφρυ τηγανισμα και ριχνουμε μια πρεζα αλατι σε καθε τηγανιά. Αφηνουμε να στραγγιξουν σε ξεχωριστα σουρωτηρια.

Ετοιμαζουμε τον κιμα: Σωταρουμε ενα μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο, σε λιγο ελαιολαδο. Προσθετουμε και σωταρουμε 1 κιλο κιμα ανακατευοντας καλα να μην εχει μεγαλα κομματια, να γινει σαν ψιχουλα. Οταν απορροφησει τα υγρα του, σβηνουμε με μισο νεροποτηρο κρασι, λευκο ή κοκκινο, ο,τι εχουμε. Οταν εξατμιστει το αλκοολ ριχνουμε 2-3 ποτηρια ζεστο νερο, αλατοπιπερο και κανελα. Αφηνουμε να βρασει και να δεσει ωστε να μεινει με λιγα υγρα.

Σε αλλη κατσαρολα ετοιμαζουμε την μπεσαμελ (και αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους να ζεσταθει….χαμηλωνουμε τη θερμοκρασια οταν ετοιμασουμε το ταψι) και οταν ειναι ολα ετοιμα, τοτε μονο στηνουμε το μουσακα. Για ενα μετριο ταψι (Αυτες οι αναλογιες δινουν λεπτη στρωση μπεσαμελ. Αν θελουμε πιο παχια στρωση, κανουμε μιαμιση δοση-συνταγη του Ακη Πετρετζικη): 1 λιτρο γαλα φρεσκο, 100 γρ. βουτυρο τυπου φυτινη ή ελαιολαδο (ειναι ωραιοτατη κι ετσι), 100 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις, 2 κροκους αυγου, λιγο αλατοπιπερο, λιγο μοσχοκαρυδο και 1-2 χουφτες κεφαλοτυρι.

Εκτελεση: Κανουμε “ρου” (roux) με το βουτυρο ή το ελαιολαδο και το αλευρι, ανακατευοντας με αυγοδαρτη. Οταν φυγει η μυρωδια του βουτυρου/ελαιολαδου και αρχισει να μυριζει ομορφα το καβουρδισμενο αλευρι, ριχνουμε λιγο-λιγο το γαλα ανακατευοντας παντα ζωηρα. Αφου το ριξουμε ολο, αλατοπιπερωνουμε, ριχνουμε και το μοσχοκαρυδο με το τυρακι και συνεχιζουμε το ανακατεμα μεχρι να δεσει καλα η σαλτσα και να κανει μεγαλες φουσκαλες που σκανε οπως οταν κανουμε κρεμα ανθος αραβοσιτου. Αποσυρουμε το σκευος απο τη φωτια, προσθετουμε τους κροκους και ανακατευουμε γρηγορα για να μην ψηθουν! Δοκιμαζουμε και διορθωνουμε τη γευση στα μπαχαρικα και ειναι ετοιμη η μπεσαμελ μας!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ Ριχνουμε στον πατο του ταψιου μια καλη στρωση φρυγανια τριμμενη, λιγο τυρι τριμμενο και βαζουμε πρωτα τις πατατες καλυπτοντας ολα τα κενα. Μπορουμε να κανουμε 2 στρωσεις πατατας μαζι, αν ειναι λεπτοκομμενες. Πασπαλιζουμε με τυρι και φρυγανια, κανουμε στρωση με τις ολες τις μελιτζανες, (και προαιρετικα κολοκυθακια), ξανα τυρι και φρυγανια, βαζουμε τον κιμα, τον στρωνουμε καλα και απο πανω απλωνουμε κατευθειαν την μπεσαμελ. Ψηνουμε στον αερα, στους 200 βαθμους στη μεσαια σχαρα, μεχρι να ροδισει ομοιομορφα η κρεμα….θα χρειαστουμε πανω απο μιση ωρα σιγουρα. Εξαρταται παντα απο τον εκαστοτε φουρνο.

Καλη επιτυχια!!!

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Maria Chatzisimou.