Παραδοσιακό Τσουρέκι

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Μοσχοβόλησε το σπίτι….

Υλικά :

 1 kg αλεύρι για τσουρέκι( οχτώ κούπες νεσκαφέ )

200 γραμ. αγνό βούτυρο (μία κούπα νεσκαφέ)

250 γραμ. ζάχαρη( 1 + 1 /4 κούπες νεσκαφέ)

4 αυγά 300 γραμ. γάλα χλιαρό ( 1+1/2 κούπα νεσκαφέ)

85 γραμ. μαγιά νωπή (30 γραμ. ξηρή μαγιά)

5 γραμ. αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)

10 γραμ. μαχλέπι τριμμένο (2 κουταλάκια του γλυκού )

1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (5 γραμμάρια)

μαστίχα τριμμένη (μισό κουταλάκι του γλυκού)

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουαλέ, την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού .Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο αλεύρι.  Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα .  Τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα.  Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.  Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.  Ανοίγουμε τη ζύμη σε φιτίλια και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.  Έπειτα πλέκουμε τα φιτίλια σε κοτσίδες. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα ή σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου (εγώ ανάβω την κουζίνα στους 50 βαθμούς, βάζοντας ένα πιατάκι με βραστό νερό στον πάτο της κουζίνας) . Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 160 ή  170 βαθμούς για 25  έως 30 λεπτά.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Maria Kontze Antoniadou.