Παναγίτσα: Κάθε χωριό της Ελλάδας έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά
Στο ειδυλλιακό χωριό Παναγίτσα της Πέλλας, στα 750 μέτρα υψόμετρο, οι κάτοικοι δεν είναι μόνο συγχωριανοί, συγγενείς και φίλοι, αλλά και συνεταίροι, καθώς απασχολούνται οι περισσότεροι στην ίδια επιχείρηση.
Η Παναγίτσα απέχει ελάχιστα από την «Αράχωβα του Βορρά», τον τουριστικό Άγιο Αθανάσιο και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, και φέρει τον δικό της ισχυρό χαρακτήρα, ενδυναμώνοντας την γύρω περιοχή.
Αξίζει να αναφερθεί πως η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1997 ως αρχαιολογικός χώρος. Στα ανατολικά του χωριού μάλιστα, βρέθηκε νεκροταφείο που χρονολογείται στα υστεροβυζαντινά χρόνια, ενώ στα νοτιοδυτικά του έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός, που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, με ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία κατοικήσεως στην Εποχή του Σιδήρου.
Όμως, το δυνατό της χαρτί έγκειται στις τρεις τεχνητές λίμνες της, από τις οποίες αρδεύεται και λειτουργεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο, στολίζοντας ευχάριστα τον πίνακα της οντότητάς της.
Η μεγαλύτερη λίμνη εξ αυτών, γνωστή με την ονομασία «Λίμνη του Παρέα», είναι ιδανική για περίπατο, ξεκούραση και βέβαια εξερεύνηση στη φύση. Μικρά ζωάκια κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ σε ελάχιστα μέτρα από αυτήν βρίσκονται οι καταρράκτες του Καγιά, που λίγοι γνωρίζουν, με υπέροχα τρεχούμενα νερά και απέραντη ομορφιά όποια εποχή του χρόνου και αν αποφασίσετε να τους επισκεφτείτε.