Παγκρεατικά ένζυμα: Ποια είναι και ποια τα συμπτώματα ανεπάρκειάς τους

Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολύ κόσμο, καθώς επηρεάζει αρνητικά ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. Κάποιες φορές όμως τα συμπτώματα είναι αρκετά πιο σοβαρά και σημαντικό ρόλο παίζουν τα παγκρεατικά ένζυμα, τα οποία μπορεί να μην παράγονται επαρκώς. Ποια είναι όμως τα παγκρεατικά ένζυμα και πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεστε συμπληρωματική λήψη τους; 

Ποια είναι τα παγκρεατικά ένζυμα;

Τα παγκρεατικά ένζυμα, γνωστά και ως παγκρεατίνη, είναι μια ομάδα ενζύμων που περιλαμβάνει: τη λιπάση, την αμυλάση, τη θρυψίνη και τη χυμοθριψίνη. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στο πάγκρεας να παράγει λιγότερα ένζυμα από αυτά που χρειάζονται για την πέψη των τροφών. Έτσι, σήμερα κυκλοφορούν αρκετά συμπληρώματα διατροφής που συνήθως περιέχουν λιπάσηαμυλάση και πρωτεάση και αποσκοπούν στην καλύτερη πέψη.

Συμπτώματα ανεπάρκειας παγκρεατικών ενζύμων

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μόνο ένα ή δύο από αυτά τα συμπτώματα, τα οποία αποτελούν σημάδια δυσαπορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφών:

Σε ποιους παρατηρείται ανεπάρκεια;

Συνήθως, οι περιπτώσεις στις οποίες παρατηρείται ανεπάρκεια παγκρεατικών ενζύμων είναι ο καρκίνος του παγκρέατος, μεγάλες παγκρεατικές κύστες, χρόνια παγκρεατίτιδα, κυστική ίνωση. Αρκετοί άνθρωποι με καρκίνο του παγκρέατος δυσκολεύονται να αφομοιώσουν σωστά τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ραγδαία απώλεια βάρους. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη παγκρεατικών ενζύμων μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος σε αυτές τις περιπτώσεις.

Γενικά, εάν έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα που επηρεάζει το πάγκρεας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πάρετε και παγκρεατικά ένζυμα. Το πότε και αν τελικά τα χρειάζεστε και θα σας ωφελήσουν, μπορεί να το κρίνει μόνο ο γιατρός που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σας. Γι’ αυτό είναι συνετό να μην πάρετε αυθόρμητες αποφάσεις μόνοι καθώς μπορεί να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Πώς γίνεται η λήψη τους;

Κατά πάσα πιθανότητα ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να κάνετε λήψη των παγκρεατικών ενζύμων ακριβώς πριν το γεύμα σας, μιας και η δράση τους διαρκεί περίπου μια ώρα. Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσετε να αποφύγετε την αποθήκευσή του σε ζεστό μέρος, όπως η τσέπη σας, κάποιο παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος ή κάποια ζεστή εστία.

Παγκρεατίνη: Παρενέργειες

Πιθανές παρενέργειες από τη λήψη παγκρεατίνης/ παγκρεατικών ενζύμων είναι η μείωση του σακχάρου στο αίμα, στομαχόπονος, ζαλάδα, πονοκέφαλος και ασυνήθιστη κινητικότητα εντέρου.

Παρατηρήστε λοιπόν το σώμα σας, τυχόν αλλαγές στο βάρος σας και αν ταλαιπωρείστε συχνά από πεπτικές διαταραχές. Αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό!

Βρείτε στο Vita4you.gr συμπληρώματα με παγκρεατίνη!

Βιβλιογραφία

https://columbiasurgery.org/news/2013/12/20/what-you-need-know-about-pancreatic-enzymes

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-254/pancreatic-enzyme-products

πηγή :https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/pagkreatika-enzyma-poia-einai-kai-poia-ta-symptomata-aneparkeias-toys.html