Παγκόσμια διάκριση για τεστ φυματίωσης για ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ

Μέσα σε 90 λεπτά μπορούν να απαντήσουν αν σε ένα κιτ με 10 δείγματα ούρων ανιχνεύτηκε η όχι φυματίωση

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Μια μοναδική διάκριση εξασφάλισε διεπιστημονική ομάδα φοιτητών του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει έδρα τη Λάρισα. Η ομάδα συμμετείχε στις αρχές Νοεμβρίου σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ παίρνοντας χρυσό μετάλλιο για μια νέα μέθοδο εξέτασης που αφορά στην φυματίωση. Ο παγκόσμιος διαγωνισμός έγινε στη Βοστόνη της Αμερικής. Κάθε χρόνο σε αυτόν τον διαγωνισμό συμμετέχουν πάνω από 350 ομάδες και 6.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός iGEM συνδυάζει την βιολογία με την μηχανική.  Η ομάδα εξασφάλισε υποψηφιότητα για καλύτερη επιχειρηματικότητα. Επίσης διακρίθηκε με το μεγαλύτερο βραβείο στα διαγνωστικά. Μάλιστα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ξεχώρισαν και στην ενσωμάτωση του κοινωνικού παράγοντα για το πρότζεκτ τους.

Η iGEM Thessaly αποτελείται από 10 φοιτητές και αποφοίτους από τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης το πρότζεκτ που ονομάστηκε Odyssee στήριξαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι και άλλοι πολλοί που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία.

Μέλη της ομάδας iGEM Thessaly με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών κα Καλλιόπη Παπαδόπουλου στο εργαστήριο του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

Την ομάδα iGEM Thessaly απαρτίζουν οι Λέανδρος Τσιώτος, Βασιλική Καββαθά, Αθηνά Μυλωνά, Νίκος Ντέλκης, Νικολέτα Ευθυμιοπούλου, Αφροδίτη Κατσαούνη και Θοδωρής Κοντογιάννης από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Επίσης συμμετέχουν η Μαρία Γεροντοπούλου (Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών στο Βόλο),η  Ξένια -Άρτεμης Δούλκα (τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών στο Βόλο) και η Ελευθερία Μουστάκα (τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη βιοϊατρική στη Λάρισα).

Επιστημονικοί υπεύθυνοι για την ομάδα των φοιτητών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών κα Καλλιόπη Παπαδόπουλου, ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας κ. Κωσταντίνος Μαθιόπουλος και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Πως λειτουργεί το τεστ που δημιούργησαν

Η ομάδα δημιούργησε ένα δικό της κιτ 10 δειγμάτων. Στην ουσία μιλάμε για ένα τεστ που σε μια ομάδα 10 δειγμάτων απαντά μέσα σε μόλις 90 λεπτά αν πάσχουν οι εξεταζόμενοι ή όχι από τη φυματίωση. Είναι μια εξέταση ούρων από την οποία λαμβάνει κανείς ασφαλές αποτέλεσμα. Επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος καθώς οι φορείς υγείας για τους πρόσφυγες, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που επικοινώνησαν οι φοιτητές ζήτησαν το δείγμα να είναι μη επεμβατικό.

Οι φοιτητές γνώριζαν ότι στα ούρα υπάρχει το dna του βακτηρίου που προκαλεί την φυματίωση.  Σε μια πρώτη φάση το απομονώνουν και σε μια άλλη διαδικασία που διαρκεί 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, το πολλαπλασιάζουν σε εκατομμύρια αντίγραφα. Στη δεύτερη φάση με μια χρωματομετρική μέθοδο βλέπουν με ασφάλεια το αποτέλεσμα. Κανονικά το χρώμα της αντίδρασης πρέπει να είναι κίτρινο, εκτός αν αυτός που εξετάζεται έχει φυματίωση. Τότε το δείγμα έχει κόκκινο χρώμα.

Αυτό είναι το κιτ που έφτιαξε η ομάδα για να διαγιγνώσκει την φυματίωση

Γιατί το πρότζεκτ της φυματίωσης

Κάποιοι από την ομάδα είχαν παρακολουθήσει το 2018 το μάθημα της συνθετικής βιολογίας που διδάσκεται στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα. Είναι το μοναδικό τμήμα που διδάσκει σε προπτυχιακό επίπεδο αυτό το μάθημα. Μια διάλεξη ήταν αυτή που κέντρισε τους φοιτητές καθώς ήταν για τον διαγωνισμό iGEM. To καλοκαίρι του 2018 οι φοιτητές ζήτησαν από τους καθηγητές τους να δημιουργήσουν την  iGEM Thessaly. Έτσι ο πρώτος μικρός πυρήνας των φοιτητών άρχισε να ψάχνει και άλλα άτομα από το πανεπιστήμιο προκειμένου να τρέξουν το πρότζεκτ Odyssee. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό έπρεπε στην ομάδα να μπουν φοιτητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Η ομάδα από το Νοέμβριο του 2018 έως και τον περασμένο Ιανουάριο έψαχνε ιδέες για το ποιο θα είναι το θέμα του πρότζεκτ. Τη  ιδέα την έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ο κ. Κώστας Γουργουλιάνης ο οποίος είπε στους φοιτητές ότι θα μπορούσαν να ασχοληθούν με ένα τεστ για την φυματίωση, μια ασθένεια που έκανε την επανεμφάνισή της στις μέρες μας. Οι φοιτητές με πολύ δουλειά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να εξασφαλίσουν την σημαντική διάκριση.

Πλέον μέχρι το τεστ να δοθεί σε ευρεία χρήση χρειάζεται και κάποιες επιπλέον κλινικές μελέτες.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

πηγή :https://www.larissanet.gr/2019/12/14/pagkosmia-diakrisi-gia-test-fymatiosis-gia-omada-foititon-tou-panepistimiou-thessalias/