Ους ο Θεός… χωριζέτω…-“ΌΧΙ στον καταναγκασμό της ψυχής” λέει η συγγραφέας Χρύσα – Ζανεσή Αλεξάκη

Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσεις τα «μη και τα πρέπει» και να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις; «Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Πρέπει να εναντιωθείς, να πολεμήσεις, να καταρρακωθείς, αλλά θα επιτύχεις. Δεν θα σηκώσεις ποτέ το τρόπαιο της νίκης, αν πρώτα δεν δώσεις την δική σου μάχη!» απαντά η συγγραφέας Χρύσα Ζανεσή – Αλεξάκη. Αφορμή για την κουβέντα μας στάθηκε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Ους ο Θεός… χωριζέτω…» (εκδόσεις ΠΝΟΗ). Ένα βιβλίο με τίτλο ευρηματικό που αποτελεί  «ύμνο» για την ελευθερία στις επιλογές μας. Ένα βιβλίο που μας προτρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να μην τα εγκαταλείπουμε όσο δύσκολο κι αν είναι να τα ακολουθήσουμε. Ποιο είναι το μήνυμά του; «Η ελευθερία του ατόμου. Η πραγματοποίηση των ονείρων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο, το ΟΧΙ στον καταναγκασμό της ψυχής!» μου λέει.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη (vimarga2004@yahoo.gr)

-ΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ …ΧΩΡΙΖΕΤΩ… Μπορείτε να μου περιγράψετε εν συντομία την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

-Πριν γράψω οτιδήποτε θέλω θα ευχαριστήσω εσάς κυρία Μαργαρίτη για την φιλοξενία σας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» αλλά και για την τιμή που μου κάνετε, να μιλήσω για το βιβλίο μου. Θα πω λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου ώστε να κεντρίσω το ενδιαφέρον του αναγνώστη να το αναζητήσει. Η Καίτη είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, που οι γονείς του το παντρεύουν παρά την θέληση του. Το νεαρό της ηλικίας του, δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να σηκώσει ψηλά το ανάστημα του και να βροντοφωνάξει ΟΧΙ, στα θέλω και τα πρέπει των άλλων. Η Καίτη πολεμάει για την ελευθερία που της στέρησαν. Δεν σταματά να ονειρεύεται και να ελπίζει! Αγωνίζεται αντρίκια για την πραγματοποίηση των ονείρων της. Ο αναγνώστης θα ζήσει κωμικοτραγικές καταστάσεις, θα γελάσει πλατιά, θα δακρύσει και θα προβληματιστεί. Εκείνο που θα εισπράξει τελειώνοντας το βιβλίο είναι πως πρέπει να κυνηγήσει τα όνειρά του, γιατί τα όνειρα δεν είναι άυλα.

-Ένας τίτλος συμβολικός κι αλληγορικός;

-Συμβολικός! Η Καίτη λέει και υποστηρίζει πως καμιά φορά πρέπει να παρακούμε τους ανθρώπους, άλλα και τους κανόνες της εκκλησίας και φωνάζει δυνατά και «Ους ο Θεός… ΧΩΡΙΖΕΤΩ».

-Μία ιστορία αληθινή;

-Ναι, είναι αληθινή ιστορία όπως μου την αφηγήθηκε η ίδια η ηρωίδα!

-Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα της Καίτης, της πρωταγωνίστριας, που σας εντυπωσίασε περισσότερο;

-Ο Δυναμισμός, η διάθεση και το κέφι της κέντρισαν αμέσως τον θαυμασμό μου, αλλά και το ενδιαφέρον μου! Μιλάω για την πραγματική Καίτη και έτσι ακριβώς την αποτύπωσα και στο χαρτί.

-Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσεις τα «μη και τα πρέπει» και να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις;

-Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο! Πρέπει να εναντιωθείς, να πολεμήσεις, να καταρρακωθείς, αλλά θα επιτύχεις. Δεν θα σηκώσεις ποτέ το τρόπαιο της νίκης, αν πρώτα δεν δώσεις την δική σου μάχη!

-Ποιο είναι το μήνυμα της ηρωίδας προς τον αναγνώστη;

-Η ελευθερία του ατόμου. Η πραγματοποίηση των ονείρων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο, ΟΧΙ στον καταναγκασμό της ψυχής!

-Ένα βιβλίο «ύμνος» για την ελευθερία στις επιλογές μας;

-Ναι! Ένα βιβλίο «ύμνος», όπως το αποκαλείτε, για τις δικές μας επιλογές!

-Γράφετε παιδικά διηγήματα, αφηγήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα και ποιήματα. Ποιο είδος θεωρείτε πιο δύσκολο;

-Θα απαντήσω με βεβαιότητα τα παιδικά διηγήματα και τα παραμύθια. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις τον μικρό αναγνώστη. Να προσεγγίσεις την παιδική σκέψη και να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του, ώστε όχι μόνο να αρχίσει να διαβάζει το βιβλίο που θα κρατήσει στα χέρια του, αλλά και να το τελειώσει.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!