Όταν το παιδί ζωγραφίζει – Τι να του λέτε και τι όχι για να το βοηθήσετε

Όταν ένα παιδί μουντζουρώνει ή σχεδιάζει, στέλνει ένα πλήθος μηνυμάτων τα οποία πρέπει να μπορείτε να ερμηνεύετε σωστά.

Ειδικότερα θα πρέπει να παρατηρήσετε: τον τρόπο με τον οποίο το παιδί κρατάει το μολύβι, το σημείο από το οποίο ξεκινάει να σχεδιάζει, την έκταση της επιφάνειας του χαρτιού που καλύπτει, τη μολυβιά που άφησε πάνω στο χαρτί, την κίνηση και την ταχύτητα της μολυβιάς, την πίεση που ασκεί πάνω στο χαρτί, καθώς και το σχήμα που φτιάχνει.

Τι πρέπει να λένε/κάνουν και τι όχι οι γονείς όταν το παιδί ζωγραφίζει

Όταν το παιδί σας σχεδιάζει, προσπαθήστε να του εμπνεύσετε σιγουριά ενθαρρύνοντάς το με θετικές φράσεις, όπως: «Είσαι πραγματικά καλή», «Μεγαλώνεις», «Είμαι πολύ ευχαριστημένη μαζί σου».

Να αποφεύγετε υποδείξεις που εκφράζουν αρνητική εκτίμηση για τη δουλειά του παιδιού σας: «Μην το κάνεις έτσι, δεν είναι ωραίο», «Σβήσ’τα όλα, γιατί έκανες λάθος», «Διάλεξε αυτό το χρώμα είναι πιο κατάλληλο». Τέτοιου ειδους σχόλια, προβάλλουν τις δικές σας αγωνίες πάνω στο παιδί.

Να θυμάστε ότι κάθε χρώμα έχει για το παιδί την αξία του και ότι δεν υπάρχουν σωστά και λάθος χρώματα.

Να θυμάστε πάντα ότι όταν το παιδί σχεδιάζει, δεν το κάνει για να εκφράσει τις ζωγραφικές του δεξιότητες, αλλά γιατί έχει ανάγκη να επικοινωνήσει, και ότι τις πιο πολλές φορές οι αποδέκτες των μηνυμάτων του είναι η μαμά και ο μπαμπάς.

«Η ηρεμία ειναι η αρετή των δυνατών», λέει μια λαϊκή ρήση. Και, πράγματι, η ηρεμία και η δύναμη είναι βασικές αρετές που αναζητούν τα παιδιά στους γονείς τους. Γι’ αυτό να σέβεστε τους ρυθμούς του παιδιού σας, και ακόμα και αν του θέτετε κάποιους κανόνες, να αποφεύγετε τις περιττές κρίσεις.

απόσπασμα από το βιβλίο Ζωγραφιές, της Evi Crotti, από τις εκδόσεις Πεδίο

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/86004/otan-to-paidi-zografizei-ti-na-toy-lete-kai-ti-oxi-gia-na-to-voithisete

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ