Όταν το νεογέννητο κοιμάται συνέχεια – Είναι φυσιολογικό;

Το νεογέννητο μωρό κοιμάται πολύ και αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέξετε.

Όταν το νεογέννητο κοιμάται συνέχεια – Είναι φυσιολογικό;
Bigstock

Ο ύπνος του νεογέννητου είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς νέους γονείς. Κάποια νεογέννητα ξυπνάνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και άλλα κοιμούνται συνεχόμενα και πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι για το νεογέννητο μωρό που επί εννέα μήνες βρισκόταν στο περιβάλλον της μήτρας, η προσαρμογή σε μία νέα καθημερινή ρουτίνα μπορεί να το δυσκολέψει. Μην ξεχνάτε ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αυτό ισχύει και για τη συμπεριφορά τους στο κομμάτι του ύπνου.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα νεογέννητο μωρό;

Στο ασφαλές περιβάλλον της μήτρας, το μωρό κοιμάται αρκετές ώρες της ημέρας και το ίδιο μπορεί να συνεχίσει να κάνει και αφού γεννηθεί.

Σε γενικές γραμμές, τα μωρά μετά τον τοκετό και μέχρι περίπου την ηλικία των τριών μηνών κοιμούνται 14 με 17 ώρες το 24ωρο. Ξυπνούν κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας και συνήθως δεν μένουν ξύπνια για περισσότερο από μία με δύο ώρες.

Μετά τον τέταρτο μήνα το μωρό κοιμάται λιγότερο συνολικά μέσα στην ημέρα και περισσότερες ώρες βράδυ.

neogennito-koimatai-polu.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / BenMoses M

Είναι φυσιολογικό το νεογέννητο να κοιμάται πολύ; Τι να προσέξετε

Κάποια μωρά κοιμούνται περισσότερο από άλλα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δεν σημαίνει όμως απαραίτητα ότι το μωρό είναι άρρωστο ή ότι συντρέχει κάποιος άλλος λόγος. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ρυθμιστεί το βιολογικό του ρολόι.

Σε κάθε περίπτωση το νεογέννητο δεν πρέπει να χάνει τα γεύματά του μέσα στη μέρα για χάρη του ύπνου. Το στομάχι του είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώει συχνά για να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.

Δώστε έξτρα προσοχή στην πάνα. Τα σκουρόχρωμα ούρα του μωρού αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό δεν πίνει όσο γάλα χρειάζεται. Επίσης, εάν λερώνει λίγες φορές την πάνα του μέσα στη μέρα, τόσο με ούρα, όσο και με κενώσεις, πιθανά να αποτελεί και αυτό μία ακόμα ένδειξη ότι το μωρό δεν τρέφεται επαρκώς.

Τι να κάνετε εάν το μωρό κοιμάται πολύ μέσα στη μέρα

Εάν το μωρό σας κοιμάται πολύ, είναι σημαντικό να αποκλείσετε ότι δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος για αυτό. O ίκτερος και οι λοιμώξεις για παράδειγμα μπορούν να κάνουν το μωρό να κοιμάται περισσότερο από το αναμενόμενο.

Επίσης, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει ότι το μωρό παίρνει αρκετό βάρος. Εάν δεν παίρνει το επιθυμητό, θα πρέπει να το ξυπνάτε κάθε τρεις ώρες τουλάχιστον (ανάλογα με το τι θα σας συμβουλεύει στο γιατρός σας) για να φάει.

*Με πληροφορίες από whattoexpect.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/anaptyxi/story/136217/neogennito-koimatai-synexeia

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *