Όταν ο Τεν Τεν επισκέφθηκε τα Μετέωρα

Ο Τεντέν είναι ένας Βέλγος δημοσιογράφος, ο οποίος συνέχεια μπλέκεται σε περίεργες και παράξενες περιπέτειες. Οι φίλοι και οι συνεργάτες του είναι οι ντετέκτιβς Ντυπόν και Ντιπόν, ο Καπετάνιος Χάντοκ, ο καθηγητής  Τουρνεσόλ και ο πιστός του σκύλος Μιλού. Πρόκειται για τον ήρωα της ομώνυμης βελγικής γαλλόφωνης  σειράς κόμιξ του Ερζέ. Οι ιστορίες του άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929 στο παιδικό ένθετο  «Ο μικρός εικοστός» της εφημερίδας  «Ο 20ός αιώνας» και συνέχισε να εκδίδεται εκεί μέχρι τις 11 Μαΐου του 1930, υπό τον τίτλο  «Οι περιπέτειες του Τεντέν». Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι περιπέτειές του μεταφέρθηκαν στην εφημερίδα Le Soir, στην οποία δούλευε ο Ερζέ, ενώ από τις 26 Σεπτεμβρίου 1946 άρχισε στο Βέλγιο η έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Τεντέν.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983. Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες. Μία εξ αυτών είναι «Το παιδί και το χρυσόμαλλον δέρας» που γυρίστηκε στη χώρα μας και μάλιστα με πολλές σκηνές στα Μετέωρα.

Άρθρο του Χάρη Μαντέλλου

Κατάφερα να εντοπίσω στο Βέλγιο τον κ. Jean-Pierre Talbot, ο οποίος ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία τον δημοφιλή ήρωα στην μεγάλη οθόνη και με χαρά δέχθηκε να μου μιλήσει για τα γυρίσματα της ταινίας στα Μετέωρα και τις όμορφες αναμνήσεις του.

«Όταν γύρισα την πρώτη μου ταινία σαν Τεν Τεν ήμουν μαθητής και μόλις 17 ετών. Δεν είμαι επαγγελματίας ηθοποιός και έχω γυρίσει μόνο δυο ταινίες, το “Παιδί και το χρυσόμαλλον δέρας” (1961) και «Tintin et les oranges bleues» (1964). Σχεδίαζα μια επαγγελματική καριέρα στην διδασκαλία και αυτή την επιλογή μου ακολούθησα. Έγινα δάσκαλος και αργότερα Διευθυντής σχολείου. Για να παίξω τον Τεν Τεν επιλέχθηκα ανάμεσα σε χιλιάδες υποψηφίους για διάφορους λόγους: μια ομοιότητα με τον χαρακτήρα των κόμιξ αλλά πάνω απ’ όλα αθλητικές ικανότητες και άνεση μπροστά από την κάμερα. Δεν προσπάθησα ποτέ να παίξω μια σκηνή, την ζούσα σαν να συνέβαινε σε μένα αυτή η περιπέτεια, έγινα ο Τεν Τεν και στην πραγματική ζωή. Κάτι που συνεχίζεται και μετά από 50 χρόνια καθώς για τους πολυάριθμους θαυμαστές του ήρωα είμαι «ο δικός τους Τεν Τεν». Είχα μια υπέροχη ζωή με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τα αθλήματα, το σχολείο και παράλληλα είχα την τύχη να συναντήσω εκπληκτικούς ανθρώπους στη διάρκεια των γυρισμάτων των ταινιών ή τηλεοπτικών εκπομπών, ασφαλώς τον Ερζέ, τον δημιουργό του Τεν Τεν και διασημότητες από το τραγούδι και τον κινηματογράφο. Όλα αυτά τα οφείλω στον Ερζέ.

Πρώτη φορά μπήκα σε αεροπλάνο για να πάω στην Ελλάδα για το γύρισμα. Εκείνη την εποχή το να πετάξεις με αεροπλάνο θεωρείτο μεγάλο γεγονός. Ταξιδέψαμε στην Ελλάδα Απρίλιο και Μάιο με έναν υπέροχο καιρό.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στα Μετέωρα. Απίστευτο, θαυμάσιο τοπίο που σου έκοβε την ανάσα. Πραγματικά με ενθουσίαζε το να γυρίζω ανάμεσα στους βράχους και στην όμορφη φύση. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι έπρεπε να δώσω ρυθμό στο φιλμ με το να είμαι γρήγορος και ευκίνητος. Και ο…καπετάνιος Χάντοκ έπρεπε να ακολουθεί αυτόν τον γρήγορο ρυθμό όσο επίπονο κι αν ήταν γι’ αυτόν δεδομένου ότι είχε μια μεγαλύτερη ηλικία αλλά και πιο βαριά ρούχα όπως χοντρό σακάκι, πουλόβερ, περούκα και σκούφο. Τον καημένο!

Μετά κάναμε γυρίσματα στην Αθήνα και στον Πειραιά. Στους δρόμους της Αθήνας είχε μαζευτεί πολύς κόσμος που παρακολουθούσε το γύρισμα και ευγενικά με φώναζαν «Έι, ο Τεν Τεν». Τα Σαββατοκύριακα πήγαινα με το τρένο στην Ολυμπία και στους Δελφούς για να δω Βυζαντινά μνημεία.

Κάποια στιγμή βρεθήκαμε και στο Λουτράκι για τις σκηνές στα χωριά, με το ελικόπτερο και το πλοίο. Εκεί είδαμε και το πανέμορφο ακρωτήριο του Ηραίου.

Εν ολίγοις, οι αναμνήσεις μου από την υπέροχη χώρα σας θα μου μείνουν αξέχαστες.  Κάποια στιγμή, μετά από αρκετά χρόνια, ξαναβρέθηκα στα ίδια μέρη με την σύζυγό μου, κυρίως στα Μετέωρα και στο Ηραίο. Συγκινήθηκα, χάρηκα και θυμήθηκα τις ωραίες στιγμές των γυρισμάτων”.

Από την πλευρά μου ευχαρίστησα τον κ. Talbot για την τιμή που μας έκανε να μιλήσει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας και θα ήταν υπέροχο αν μπορούσε εκ νέου να μας επισκεφθεί και να τον φιλοξενήσουμε στον Νομό μας.


Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα των Τρικάλων Ενεργός Πολίτης, (energospolitis.gr) με την υπογραφή του Χάρη Μαντέλου.