Ήταν Μάρτιος του 2015 όταν το Argolith, το υδρορομπότ που κατασκεύασαν μετά από πολύ δουλειά κι έρευνα οι μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων, με τη βοήθεια των καθηγητών τους ξεκίνησε την εξερεύνηση των ποταμών της πόλης. Πρόκειται για υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα το οποίο ολοκληρώθηκε, του έδωσαν το όνομα “ArgoLith ” (όνομα σύνθετο από την Αργώ και το Ληθαίο) και είναι το πρώτο ρομπότ που κατασκεύασαν μαθητές στα Τρίκαλα. Αυτή ήταν μόνο η αρχή…Της Βιβής Μαργαρίτη
Σήμερα η εκπαιδευτική ρομποτική έχει μπει πλέον για τα καλά στα σχολεία, αλλά και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της πόλης, και στις καρδιές των μαθητών. Τελευταία μάλιστα θα λέγαμε πως έχει γίνει… μόδα. Μία μόδα που συναρπάζει τα παιδιά τα οποία οι γονείς ενθαρρύνουν προκειμένου να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Χρόνο κατά τον οποίο μπορούν να δημιουργήσουν με το μυαλό και με τα ίδια τους τα χέρια, έρχονται σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο της τεχνολογίας και της ρομποτικής, αντιμετωπίζουν τη συναρπαστική πρόκληση του να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που μέχρι τώρα τους φαίνονταν περίπλοκα. Κι όλα αυτά ενώ το διασκεδάζουν!
Πρωτιές και διακρίσεις
Η πόλη μας έχει σημειώσει πολλές πρωτιές στον τομέα με σχολεία να κερδίζουν βραβεία και διακρίσεις. Το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων είναι από τα πλέον ενεργά σχολεία σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από Χρυσά Μετάλλια στο εσωτερικό, ομάδα του έχει αναδειχθεί Ολυμπιονίκης στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Η τριετής λειτουργία του Εργαστηρίου και η υλοποίηση 10 προγραμμάτων, αποτελεί απόδειξη της δουλειάς που γίνεται. Κι όχι μόνο αυτό. Το σχολείο και οι υπεύθυνοι καθηγητές υποστηρίζουν ομάδες ρομποτικής και σε Γυμνάσιο και Δημοτικά Σχολεία των Τρικάλων, με αποτελέσματα σημαντικά σε επίπεδο εφαρμογής λύσεων ρομποτικής.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι ομάδα μαθητών Δημοτικού με όνομα TriRoboNauts εκπροσώπησε την Ελλάδα και διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό StarT, όπου συμμετείχαν σχολεία, ομάδες και φορείς από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τη δεύτερη διάκριση της ομάδας, η οποία πρόπερσι είχε κατακτήσει τη 2η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνεται από τον WRO Hellas. Το έργο με το οποίο οι TriRoboNauts – Ομάδα Τρικάλων απέσπασαν τις δύο αυτές διακρίσεις είχε τίτλο «Κατασκευή αποικίας στον πλανήτη Άρη με την Ρομποτική». Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού StarT στη Φιλανδία, το έργο των TriRoboNauts επιλέχθηκε στα 10 καλύτερα, ανάμεσα σε 800 συμμετοχές από 36 χώρες.
Άξιο αναφοράς είναι ότι από τον περασμένο Νοέμβριο το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων υλοποιεί πρώτο, τεχνολογική δράση του Δήμου Τρικκαίων για το αυτόματο σύστημα ανάμματος των φώτων του σχολείου.
www.floulis.gr
Κιτ ρομποτικής
Ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί την ένταξη της εκμάθησης ρομποτικής στα σχολεία με τη δωρεάν παραχώρηση 160 κιτ προγραμματισμού και ρομποτικής, με χρήματα που προέρχονται από τη διοργάνωση του 7ου Μύλου των Ξωτικών. Τα κιτ που δίνονται (rubsberry, arduino, lego), αφορούν σε παιδιά διαφορετικών ηλικιών και σχέσης με τη ρομποτική και τον προγραμματισμό.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων είναι εξαιρετικά χρήσιμο «να βάλουν τα παιδιά τη σκέψη τους σε μια σειρά, επιλύοντας προβλήματα στη ζωή τους, ως πολίτες», ενώ είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι, όπως έχει αναφέρει ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστος Μπουλούμπασης, η κίνηση αυτή, προωθείται προς ένταξη στο πρόγραμμα επιμόρφωσης του υπουργείου Παιδείας για τον Δήμο Τρικκαίων.
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε η επιμόρφωση των τρικαλινών εκπαιδευτικών για τα θέματα ρομποτικής. Η προσφορά των 160 κιτ ρομποτικής από τον Δήμο Τρικκαίων δωρεάν στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του, την περασμένη εβδομάδα, συνεχίστηκε με τα σεμινάρια που πραγματοποίησε το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών (ΚΕΠΛΗΝΕΤ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων και η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.
Ο Δήμος Τρικκαίων είχε ήδη παραδώσει τα πρώτα κιτ σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οπότε η επιμόρφωση από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ πραγματοποιήθηκε στους διδάσκοντες πληροφορική στα συγκεκριμένα σχολεία. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ κ. Λεων. Μποντίλας, αυτή η επιμόρφωση αφορά στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών πληροφορικής, για θέματα προγραμματιστικής σκέψης και ανάπτυξης ιδιοτήτων για κατασκευές. Στη συνέχεια, οι γνώσεις αυτές μεταφέρονται στους μαθητές που μετέχουν στη συγκριμένη δραστηριότητα σε κάθε σχολείο.
Από την Κύπρο για τη ρομποτική στα Τρίκαλα
Το Πανεπιστήμιο Frederick που εδρεύει στη Λευκωσία, ήταν το πρώτο που προσφέρθηκε να παραχωρήσει δωρεάν μαθήματα προγραμματισμού – ρομποτικής στα Τρίκαλα. Μετά την προώθηση από τον Δήμο Τρικκαίων της ρομποτικής και του προγραμματισμού ως πρόσθετο εφόδιο για μαθητές και μαθήτριες, ξεκίνησε η διαδικασία επιμόρφωσης. Αυτή συνεχίστηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου με παρουσίαση προγραμμάτων και τρόπου λειτουργίας των συστημάτων arduino, από τον κ. Γιώργο Δημητρίου, καθηγητή ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων, με παρόντες καθηγητές πληροφορικής αλλά και πολίτες, έγινε μια παρουσίαση συγκεκριμένων δομών της πλατφόρμας, με συγκεκριμένη παραδειγματική αναφορά και ερωταποκρίσεις. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του τρόπους σκέψης των μαθητών/τριών, ευχαριστώντας το πανεπιστήμιο για την προσφορά του. Στα οφέλη της ρομποτικής αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός (στη Λάρισα) πληροφορικής κ. Γιάννης Μπαράς.
Η δεύτερη ημέρα της παρουσίασης, την Κυριακή 11 Μαρτίου, εκτός από την επανάληψη του σεμιναρίου, περιελάμβανε δωρεάν ενημέρωση για τα κιτ ρομποτικής σε μαθητές και γονείς.