Ο υπαίθριος Λαρισαίος φωτογράφος δεν υπάρχει πια…

 

Ο παλιός υπαίθριος φωτογράφος δεν υπάρχει, είναι άγνωστος σήμερα και θα παραμείνει άγνωστος στις νεότερες γενιές. Τον συναντούσαμε πριν από μερικά χρόνια στην κεντρική πλατεία Λάρισας, και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η άσπρη μακριά μπλούζα του. Γύριζε στα χωριά φορτωμένος στην πλάτη την ξύλινη φωτογραφική μηχανή, στερεωμένη πάνω σε ξύλινο τρίποδα.

Τα σύνεργά του ήταν ένας κουβάς τσίγκινος, επισμαλτωμένος, για να ξεβγάζει τα φάρμακα από τις φωτογραφίες, μια μεγάλη πετσέτα κρεμασμένη κάτω από τη μηχανή,  για να σκουπίζει τα χέρια του από τα  φάρμακα της εμφάνισης, ένα κασελάκι με χαρτιά θετικά και αρνητικά, ένα ή και περισσότερα ρολά με διάφορα φόντα για κάθε περίπτωση. Αυτά ήταν έργα ζωγραφικής πάνω σε μουσαμά. Ο κάθε φωτογράφος είχε  τα δικά του θέματα, με δάσος, λουλούδια, πύργους, διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους, αεροπλάνα μέσα σε σύννεφα, αυτοκίνητα της εποχής, τον Λευκό Πύργο, την Ακρόπολη.

Πάνω σ’ αυτά είχαν γραμμένα  με καλλιτεχνικά γράμματα το έτος και τις λέξεις ΕΝΘΥΜΙΟΝ ή ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ, αν η πελατεία του ήταν στρατιώτες. Είχαν ακόμα ζωγραφισμένες κορνίζες με κορώνες, σημαίες, λουλούδια. Ένα πολύ αγαπημένο θέμα των νέων ήταν η φωτογράφηση μέσα σε αεροπλάνο, παίρνοντας τη γνωστή πόζα που τους έδινε ο φωτογράφος. Αφού έστηνε το ρολό με το αεροπλάνο, τοποθετούσε πίσω απ’ αυτό,  στο άνοιγμα, τον φωτογραφιζόμενο με το ένα χέρι στο τιμόνι του αεροπλάνου και το άλλο κάτω από το πηγούνι. Του έδινε και ένα ρολόι χειρός και κανένα δαχτυλίδι, πάντα σε στάση προφίλ.

Δεν πρέπει όμως να λησμονήσουμε και εκείνα τα όμορφα και πολλές φορές συγκινητικά στιχάκια που συνόδευαν τη φωτογραφία στο πίσω μέρος, όπου τα έβαζε ο φωτογράφος με τις σφραγίδες που είχε για κάθε περίπτωση. Αν η φωτογραφία ήταν από το στρατό, τότε τη συνόδευαν οι εξής συγκινητικές  φράσεις:

«Μάνα, σου στέλνω το κορμάκι μου με μηχανή βγαλμένο, αν αποθάνω στο στρατό, ενθύμιο θα μένω» ή «Σώμα, ψυχή και κόκαλα, όλα θα γίνουν χώμα, μόνο η φωτογραφία μου αυτή θα μείνει στον αιώνα.»

Εποχές που χάθηκαν οριστικά…

ΠΗΓΗ larissapress.gr/Επιμέλεια κειμένου / Φωτογραφίες: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ