Ο νέος κανονισμός για την αποπληρωμή προμηθευτών σε 30 μέρες που προωθεί η ΕΕ χρειάζεται να ενσωματωθεί με προσοχή στην Ελλάδα

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί εντός και εκτός Ελλάδας, ο νέος κανονισμός που προωθείται για την αποπληρωμή προμηθευτών εντός 30 ημερών για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως συμβαίνει με τα ευπαθή προϊόντα.

Είναι σαφές ότι ο νέος αυτός κανονισμός θα συνδράμει στην επίλυση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν διαχρονικά κυρίως οι μικρές και μεσαίες μονάδες μεταποίησης λόγω των υπερβολικών καθυστερήσεων αποζημίωσης και της ταυτόχρονης ανάγκης διατήρησης παραγωγής και καναλιών διάθεσης προϊόντων. Ταυτόχρονα, η επιτάχυνση του χρόνου αποζημίωσης πιθανότατα θα αποτρέψει την πρακτική δημιουργίας μεγάλων stock που μεγιστοποιούν τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της τιμής για μεγάλες παραγγελίες και αυξάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των μεγάλων έναντι των μικρότερων επαγγελματιών κάθε κλάδου.

Από την άλλη, το πρόβλημα των ανισοτήτων στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν εντός της χώρας οι επαγγελματίες αλλά και οι ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις στο κόστος του χρήματος ευρωπαϊκών ομίλων έναντι ελληνικών επιχειρήσεων, μπορεί να διαμορφώσει νέες και καθόλου ευνοϊκές συνθήκες για το ελληνικό επιχειρείν.

Είναι σαφές, ότι χώρες σαν την Ελλάδα έχουν όλο και μεγαλύτερο συμφέρον να προχωρήσουμε στη θέσπιση ενιαίων κανόνων σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στην οικονομία και τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μπορούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να μην υπάρχει ο κίνδυνος απορρόφησής τους από τις επεκτατικές πολιτικές ομίλων που βρίσκουν καλύτερους και φθηνότερους όρους κάλυψης των χρηματοοικονομικών τους αναγκών.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Ελλάδα, και δυστυχώς έχει καθυστερήσει υπερβολικά, είναι να εξασφαλίσει τους όρους ανταγωνισμού των ελληνικών επιχειρήσεων όχι σε όρους μισθολογικού κόστους αλλά σε όρους δυνατοτήτων ανάπτυξης.

Στις 9 Ιουνίου κάνουμε το πρώτο βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διασφαλίζοντας μια νέα σχέση με την πολιτική διαφορετική ώστε να δούμε από την αρχή τα προβλήματα και να βαδίσουμε αλλιώς στην Ευρώπη του αύριο.