Ο νέος «χάρτης» της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία-Ποιοι είναι οι 25 νικητές δήμαρχοι-Μία και μοναδική η γυναίκα Δήμαρχος 

Διαφοροποιημένος είναι ο χάρτης της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία μετά τις εκλογές  που διενεργήθηκαν στις 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου. Μπορεί σε επίπεδο περιφέρειας να παραμένει στην ηγεσία της ο Κώστας Αγοραστός ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί με το υψηλό ποσοστό του 55,76% από την πρώτη Κυριακή εντούτοις, σε ό,τι αφορά στους Δήμους η εικόνα είναι διαφοροποιημένη.Μετά την ολοκλήρωση και του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, συμπληρώθηκε το πάζλ με τους νέους δημάρχους στη χώρα. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα εξελέγησαν 332 Δήμαρχοι. Οι Δήμαρχοι στην Θεσσαλία ανέρχονται σε 25 στο σύνολό τους και οι 4 εξ αυτών είναι στους 4 Δήμους του Νομού Τρικάλων. Σε όλη την Ελλάδα από το σύνολο των 332 μόλις 132 επανεξελέγησαν με τους 3 στους 5 να είναι νέοι Δήμαρχοι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις δύο στους πέντε (ποσοστό 40%) δημάρχους της περιόδου 2014-2019 (κάποιοι δεν κατέβηκαν καθόλου σε αυτές τις εκλογές) επανεξελέγησαν στις θέσεις τους στις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό στο Νομό Τρικάλων είναι 50% καθώς με 2 παλιούς και 2 νέους Δημάρχους να βρίσκονται στα «ηνία» των τεσσάρων Δήμων του Νομού Τρικάλων έκλεισε επισήμως την Κυριακή με τη διενέργεια του β’ γύρου των εκλογών η εκλογική περίοδος του Μαΐου για τα αυτοδιοκητικά. Δημήτρης Παπαστεργίου, Κώστας Μαράβας, Θοδωρής Αλέκος και Γιάννης Σακελλαρίου είναι οι πρώτοι πολίτες των Δήμων Τρικκαίων, Πύλης, Μετεώρων και Φαρκαδόνας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι σε όλη τη Θεσσαλία κατάφεραν να εκλεγούν 7 Δήμαρχοι από την 1η Κυριακή. Επίσης, από τα σημαντικά στοιχεία της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων είναι, ότι σε όλη τη Θεσσαλία εξελέγη μόνο μία και μοναδική γυναίκα Δήμαρχος και συγκεκριμένα η Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Μαρία Σαμαρά.

Οι νέοι Δήμαρχοι σε όλη τη Θεσσαλία

Σε όλη τη Θεσσαλία εξελέγησαν συνολικά 25 Δήμαρχοι. Άλλοι από την πρώτη Κυριακή κι άλλοι αναδείχθηκαν νικητές και κατέλαβαν το δημαρχιακό θώκο μετά τον β’ γύρο. Οι νέοι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας για τα επόμενα 4 χρόνια είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

 1. Δήμος Αγιάς: Γκουντάρας Αντώνιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Προοδευτική Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγιάς» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 51,17% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 45,45%).
 2. Δήμος Αλμυρού: Χατζηκυριάκος Ευάγγελος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 50,84% (κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές κι από δεύτερος που ήταν την πρώτη Κυριακή με 36,22% να εκλεγεί Δήμαρχος).
 3. Δήμος Αλοννήσου: Βαφίνης Πέτρος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 50,18% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 37,88%).
 4. Δήμος Αργιθέας: Στεργίου Ανδρέας, επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΡΓΙΘΕΑ νέα εποχή» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53,15%
 5. Δήμος Βόλου: Μπέος Αχιλλέας, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 57,59%.
 6. Δήμος Ελασσόνας: Γάτσας Νικόλαος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 51,91% (κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές κι από δεύτερος που ήταν την πρώτη Κυριακή με 35,09% να εκλεγεί Δήμαρχος).
 7. Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Σαμαρά Μαρία, επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 54,09% (κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές κι από δεύτερη που ήταν την πρώτη Κυριακή με 41,40% να εκλεγεί Δήμαρχος).
 8. Δήμος Καρδίτσας: Τσιάκος Βασίλειος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 68,38% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 40,72%).
 9. Δήμος Κιλελέρ: Νασιακόπουλος Αθανάσιος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΟ ΚΙΛΕΛΕΡ» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 54,04%.
 10. Δήμος Λαρισαίων: Καλογιάννης Απόστολος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 57,43% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 42,53%).
 11. Δήμος Λίμνης Πλαστήρα: Νάνος Παναγιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 55,95% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 47,80%).
 12. Δήμος Μετεώρων: Αλέκος Θεόδωρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα – Ανεξάρτητος Δήμος» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 55,90% (κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές κι από δεύτερος που ήταν την πρώτη Κυριακή με 37,73% να εκλεγεί Δήμαρχος).
 13. Δήμος Μουζακίου: Στάθης Θεοφάνης (Φάνης) , επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 56,08% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 39,54%).
 14. Δήμος Νοτίου Πηλίου: Μιτζικός Μιχαήλ, επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Αυτοδιοικητική Κίνηση Ν.Πηλίου» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 64,56% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 46,82%).
 15. Δήμος Παλαμά: Σακελλαρίου Γεώργιος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 52,97% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 46,64%).
 16. Δήμος Πύλης: Μαράβας Κωνσταντίνος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 52,03%.
 17. Δήμος Ρήγα Φεραίου: Νασίκας Δημήτριος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 56,56%.
 18. Δήμος Σκιάθου: Τζούμας Θεόδωρος (Θοδωρής) , επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΘΕΛΟΥΜΕ και μπορούμε! – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΖΟΥΜΑΣ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 58,04% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 45,25%).
 19. Δήμος Σκοπέλου: Ευσταθίου Δημήτριος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΚΟΠΕΛΟΣ όλοι μαζί» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 51,09% (κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές κι από δεύτερος που ήταν την πρώτη Κυριακή με 38,14% να εκλεγεί Δήμαρχος).
 20. Δήμος Σοφάδων: Σκάρλος Αθανάσιος (Θάνος), επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 50,71% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 48,15%).
 21. Δήμος Τεμπών: Γιώργος Μανωλης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 50,28%.
 22. Δήμος Τρικκαίων: Παπαστεργίου Δημήτριος, επικεφαλής του συνδυασμού «επανεκκίνηση» εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 57,43%.
 23. Δήμος Σοφάδων: Κόκουρας Ιωάννης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 57,37% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 23,53%).
 24. Δήμος Φαρκαδόνας: Σακελλαρίου Ιωάννης, επικεφαλής του συνδυασμού «ΝΕΑ ΠΝΟΗ» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 55,60% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 34,77%).
 25. Δήμος Φαρσάλων: Εσκίογλου Ιορδάνης (Μάκης), επικεφαλής του συνδυασμού «Φάρσαλα Ανάπτυξη» εξελέγη στον β’ γύρο με ποσοστό 75,37% (το ποσοστό της πρώτης Κυριακής ήταν 43,18%).

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΑ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ