Ο Μιχάλης Σπέγγος μας μιλά για το «Ερωτευμένο αίμα» λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του στα Τρίκαλα

Τον συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγο τον γνώρισα πριν από 2 περίπου χρόνια με αφορμή την έκδοση του προηγούμενου βιβλίου του με τίτλο «Η τελευταία συγνώμη», η έλευσή του στα Τρίκαλα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ερωτευμένο αίμα» αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία να τα πούμε για άλλη μία φορά. Άλλωστε μας «συνδέουν» δεσμοί κοινής καταγωγής (ένεκα και οι δύο Ηπειρώτες), ενώ δεν θα μπορούσα να μη διαβάσω το βιβλίο του που κατά το ήμισυ διαδραματίζεται στα Γιάννενα και μία από τις κεντρικές του πρωταγωνίστριες λέγεται Βιβή… Μία κουβέντα μαζί του είναι πάντα ενδιαφέρουσα  κι αυτό θα έχουν  τη δυνατότητα να το διαπιστώσουν από κοντά όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Επικαλέστηκα τη διπλή ιδιότητά του ως πυρηνικού φυσικού και λογοτέχνη για να… λύσουμε εξισώσεις που έχουν να κάνουν με τον έρωτα, αφού το «Ερωτευμένο αίμα» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

 -κ. Σπέγγο, μιλήστε μου για την υπόθεση του νέου σας βιβλίου.

-4 ερωτικές ιστορίες.  Η μία στο παρελθόν.  Οι τρείς στο παρόν.  Οι αριθμοί 1 και 3 συγχέονται μιας και η μία, η του παρελθόντος,  είναι μάλλον τρείς ιστορίες γιατί μιλάμε για ένα απαγορευμένο για τα ήθη κάθε εποχής τρίγωνο.   Οι σημερινές ιστορίες είναι οι ερωτικές ιστορίες τριών αδελφιών .  Το σήμερα εξ αιτίας ενός ατυχήματος κάποια στιγμή μαθαίνει το χτες.  Πόσο θα επηρεάσει η γνώση του παρελθόντος το σήμερα;  Αυτό είναι πιστεύω ένα από τα διάχυτα ερωτήματα σε όλο το μυθιστόρημα.

-Τρεις ερωτικές ιστορίες του σήμερα που τις συνδέει ένα αόρατο νήμα με μια ερωτική ιστορία του χθες… Η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο;

-Ναι.  Είτε γιατί υπάρχει κάτι το μεταφυσικό είτε γιατί, για τους περισσότερο πραγματιστές ότι μια υπόθεση όταν τη συζητάμε συνέχεια φτάνει μια στιγμή που τη βιώνουμε ως δική μας.

-Γιατί σας πήρε 4 χρόνια για να γράψετε το νέο σας βιβλίο;

-Γιατί έσβηνα πέντε φορές περισσότερο από ότι έγραφα.  Γιατι το ερωτικό μυθιστόρημα είναι το δυσκολότερο είδος γιατι αναμετριέσαι με γίγαντες και γιατί πολύ εύκολα μπορείς να διολισθήσεις είτε στο μελό είτε στο πορνό.

-Η συγγραφή είναι για εσάς τρόπος ζωής;

-Ναι.  Ο τρόπος να εκφράζομαι, να λέω την άποψή μου, να ξεφεύγω, να … βάζω χρώμα στη ζωή μου.

-Είσαστε πυρηνικός φυσικός και λογοτέχνης… Ο έρωτας αποτελεί μία από τις δύσκολες εξισώσεις;

-Τη δυσκολότερη.

-Τελικά υπάρχει μοντέλο για τον έρωτα;

-Το ερωτευμένο αίμα επιχειρεί να υποδείξει ένα.  Οι αναγνώστες θα κρίνουν.

-Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

-Το έγραψα για να θέσω ερωτήματα.  Πόσο σημαντική είναι η εξ αίματος καταγωγή μας; Η τουλάχιστον η γνώση αυτής της καταγωγής.  Το βιβλίο πέρα από αυτό μέσα από τέσσερεις ερωτικές ιστορίες προσπαθεί να απαντήσει το αέναο περί έρωτος ερώτημα, τι είναι;, υπάρχει άραγε κάποιο μοντέλο του; κάποια συνταγή; ήταν παλιά όπως σήμερα τα ερωτικά πράγματα; και αν όχι τι έχει αλλάξει;  Για κάποιους ο έρωτας δεν είναι τίποτε παραπάνω από τη μάσκα της φύσης για να μας πείσει να διαιωνιστούμε.  Αν είναι έτσι τότε η σύνδεση με την πρώτη πρόταση περί καταγωγής είναι προφανής.  Το βιβλίο σε τελική ανάλυση επιχειρεί να υποδείξει ότι ΟΧΙ δεν είναι έτσι.

-Η συγγραφή ενός βιβλίου για εσάς είναι σαν να φτιάχνετε έναν αλγόριθμο μέσα σε ένα σύμπαν;

-Ναι , ακριβώς δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα.

-Κατάγεστε από τα Γιάννενα και γράφετε ένα βιβλίο που κατά το ήμισύ του εκτυλίσσεται εκεί (όπως άλλωστε και στην «Τελευταία συγγνώμη»; Όλοι οι δρόμοι της ψυχής σας οδηγούν εκεί;

-Τα Γιάννενα τα έχω φαίνεται στο αίμα μου.  Σχεδόν χωρίς να το επιδιώκω ακούω τη φωνή της πόλης που γεννήθηκα να με καλεί να τη χρησιμοποιήσω.

-Έχετε γράψει πολλά βιβλία (10 αν δεν κάνω λάθος). Μπορείτε να μου εκμυστηρευθείτε ποιο είναι το αγαπημένο σας;

-Πάντοτε το τελευταίο.  Το «ερωτευμένο αίμα λοιπόν».

Η εκδήλωση

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Παπαγιάννη διοργανώνουν μια βραδιά ερωτικής αφήγησης με αφορμή την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Μιχάλη Σπέγγου με τίτλο «Ερωτευμένο Αίμα». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30 στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα αφηγηθούν με το δικό τους τρόπο τις ερωτικές ιστορίες που διάλεξαν οι:

Μάρβα Δερπανοπούλου, έμπορος

Αναστασία Καλλιοντζή, συγγραφέας

Μίλλη Τσουμάνη, πολιτικός επιστήμων

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Σπούδασε πυρηνική φυσική. Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Περί αισθημάτων» (2001), «Η τελευταία συγγνώμη» (2002), «Μπίλη ο τίγρης» (2004), «Η εξομολόγηση ενός πυρηνικού φυσικού» (2004), «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια – δέκα μικρά κεφάλαια και ένα μεγάλο εμπνευσμένα από τον Διονύση Σαββόπουλο (2005), «Imperium» (2007). «Το στοίχημα των ανθρώπων» (2011) κ.ά.


Οπισθόφυλλο βιβλίου

Γιάννενα, δεκαετία του ’30
Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του.
Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.
Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι.

Αθήνα, σήμερα
Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση.
Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις.
Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.
Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.