Ο Λούσηρος του Στέλιου Χαλκίτη

Λούσηρος, είναι το ακαταχώριστο όνομα ενός ήρωα τον οποίο καλείται να ανακαλύψει ο αναγνώστης. Είναι η μυστική φωνή του νοήματος, η κύρια έννοια του βιβλίου….

Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο απολαμβάνει τη μαγεία εικόνων και των ήχων και βυθίζεται σε μια αισθητική ηδονική. Εχει πολλά να πει και συνάμα να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Πρέπει λοιπόν, Στέφανε, να αλλάξουμε κίνητρο, να σταματήσουμε να είμαστε καουμπόηδες στο ροντέο του κόσμου, οι γυναίκες δεν είναι άλογα. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα κατανοήσουμε τον κόσμο. Είναι τόσο όμορφο να ‘χεις ελεύθερο το πουλί κι εκείνο να κάθεται δίπλα σου γιατί φοβάται μην πετάξεις

«…Εκεί πάνω ψηλά όταν καθόμασταν γύρω από την πυρωμένη θράκα, οι παππούδες των αγγέλων έλεγαν παραμύθια για τον όμορφο κόσμο της γης που εγώ τα πίστεψα. Ναι, έτσι ακριβώς το ’χω πλάσει στο μυαλό μου, οι ψυχές να κάθονται ένα γύρο απ’ τη φωτιά και να λένε ιστορίες. Είναι, λέγανε, η Γη μια ζωντανή ομορφιά, έχει κατοίκους που εξελίσσονται γρήγορα και τείνουν να προσεγγίσουν το θείο. Χα χα! καταλαβαίνεις τι κάνανε; Για να με στείλουνε στη γη μού δώσανε πρώτα τα ψέματα. Εγώ, όμως, όταν έμπαινα αργά τις νύχτες στο λιμάνι, έβλεπα μόνο τα νυσταγμένα φώτα να χασμουριούνται, να τρεμοπαίζουν τα φωτοβλέφαρά τους. Μάταια περίμενα να ξυπνήσει κανένας από δαύτους. Αργότερα κατάλαβα γιατί δεν θέλουν να ξυπνήσουν. φοβούνται το φως και ξέρεις γιατί; Τρέμουν μη δουν ο ένας τον άλλον όπως πραγματικά είναι και τότε πάνε οι φίλοι, πάνε τα “μεγαλεία”, τέλος στα ψέματα…»

Στο «Λούσηρο», «αντί εισαγωγής», παρατίθεται μια παράγραφος από τον Οδυσσέα Στεφάνου, με βασική πρόθεση να φωτοσκοπηθεί σε μεγαλύτερο βάθος ο εμβληματικός ρόλος της μάνας αναδεικνύοντας τον ιδιόμορφα ξεχωριστό της συντρόφου, της γυναίκας. Πόσα πολλά μαζί και πόσοι πολλοί επηρεάζονται απ’ αυτόν!…

“Αν το μυθιστόρημα ήταν ταινία θα ‘θελα να ξεκινούσε με μια μουσική υπόκρουση, σαν ρέκβιεμ, και να εμφανιζόταν μια μάνα και γιαγιά μαζί σε ένα τοπίο άχρωμο, ασπρόμαυρου φόντου, και η μάνα να κοίταγε στωικά προς το μέρος μου με ένα βλέμμα σμιλευμένο από τις εμπειρίες των ασήκωτων χρόνων, και όμως εκείνη να είναι λεπτή μέσα στο παλιό, μαύρο, μακρύ μέχρι τους αστραγάλους φόρεμά της, και τα μαλλιά της πλεγμένα με τέχνη σε έναν υπέροχο πλοχμό, ριγμένο στη δεξιά μεριά του λαιμού της, να ακουμπά στο πάλλευκο στήθος της που το είδαν μόνο όσοι ήπιαν το γάλα αυτής της γυναίκας, και σαν περάσει απέναντι, να στέκεται βουβή, να παρατηρεί και να σκέφτεται σοφή και ολιγομιλούσα -γιατί αυτό κατάλαβε πως πρέπει να κάνει μόνο-, να παίρνει μια έκφραση και να περιμένει να την ερμηνεύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια της. η σοφή αυτή γυναίκα δεν φωνάζει σε κανέναν, αγωνιά και περιμένει. και όταν δει το ορθό, χαμογελά ευτυχισμένη, και στο λάθος σε παίρνει στον κόρφο της και μυρίζεις το άρωμα της μάνας. Έχει δεμένη την ποδιά στη μέση της. ακόμα μας υπηρετεί”.

Οδυσσέας Στεφάνου


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι ήρωές του -ο Αντώνης, η Σάρα, ο Στέφανος, η Ραλλού- είναι πρόσωπα που διακρίνονται είτε για έναν αφελή ενθουσιασμό, αλλά και με μία απέραντη αγάπη για τους άλλους, είτε είναι πρόσωπα-αρχέτυπα, με στοιχεία ανώτερης συμπεριφοράς, τα οποία προσωποποιούν τη νοσταλγική ανάγκη του ανθρώπου για έναν ουσιαστικό, πρωτόγονο τρόπο ζωής. Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου διακρίνει κανείς την προσπάθεια να εκφραστούν τα ανθρώπινα πάθη, οι εφιάλτες και οι φόβοι, οι κλειστοφοβικού τύπου περιορισμοί και οι συγκρούσεις χαρακτήρων. Ωστόσο, εκείνο που μένει ως εντύπωση και κυρίαρχη εικόνα είναι τα λυτρωτικά όνειρα και οράματα, καθώς και οι υπεραισθητές εμπειρίες που αποτυπώνουν με τρόπο σχολαστικό την παθιασμένη αγάπη για τον άνθρωπο.


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Στέλιος Χαλκίτης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγ. Όρος κλπ.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας με θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.

Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του…

Το «ANTE TRACTATUM ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ» διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου με τίτλο «Κατά Στριμόθεον Απόψεις» και άλλων βιβλίων που ήδη γράφονται.

Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι…