Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (1/3/2024), ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαικής Συσπείρωσης» Νίκος Τέγος, σχετικά με την πρόταση της περιφερειακής αρχής για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου «Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας», ανέφερε τα εξής:
Η προστασία του περιβάλλοντος η αντιμετώπιση της λεγόμενης κλιματικής κρίσης, βρίσκεται, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Δεν μας εκπλήσσει καθόλου, η πρεμούρα της νέας περιφερειακής αρχής να φέρει με διαδικασίες fast tract και χωρίς καμία ενημέρωση του λαού της περιοχής ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Φαίνεται πως θέλετε να προλάβετε και να γίνετε λαγός στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτό το λέμε γιατί, είναι στα σκαριά νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με το οποίο ουσιαστικά ανατίθεται η διαχείριση των υδάτων και των δασών της χώρας σε ιδιωτικά εταιρικά σχήματα και μεμονωμένους ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο που επίκειται να κατατεθεί, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και το γεγονός ότι πρέπει να παρθούν μέτρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, παραδίδει τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας και του νερού σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η εισήγηση σας είναι γενική και αόριστη, πρέπει κάποιος να διαβάσει όλη την μελέτη που εκπονήσατε για να καταλάβει ακριβώς τις στοχεύσεις σας.
Έχουμε και λέμε:
Στην Σελίδα 31 λέτε για τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους, της «πράσινης» συμφωνίας.
Η υποκριτική ανησυχία των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων για την προστασία του περιβάλλοντος κατέρρευσαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας που ξανάβαλαν μπροστά τον λιγνίτη.
Η μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ο πόλεμος, από αυτή την σκοπιά είναι υποκριτές αυτοί που αιματοκυλίζουν τους λαούς της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης, να έχουν ρίξει ατομικές βόμβες και να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.
Θα μας πείτε πως η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πλημμύρες που κατέστρεψαν την Θεσσαλία. Και σήμερα θα ψηφίσετε να δοθούν 140εκ ευρώ για τις πράσινες επενδύσεις, όταν στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2024 προβλέπονται μόνο 5,5 εκ δηλαδή το 2% της χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα.
Όπως επίσης και στο σχέδιο της Κυβέρνησης Θεσσαλία 2030 που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τα 4,5 δις για αντιπλημμυρικά προβλέπονται μόνο τα 90 εκ. δηλαδή μόνο το 2% της χρηματοδότησης.
Όπως επίσης υποκρισία είναι να μιλάτε για προστασία του περιβάλλοντος όταν στην Μελέτη αναφέρεται για το ΕΣΠΑ 2014-2020, που προβλέπει το 0,7% της συνολικής χρηματοδότησης στο θεματικό στόχο «Κλιματική Αλλαγή- Πρόληψη».
Πραγματικός στόχος λοιπόν της «πράσινης» συμφωνίας και η εισήγηση σας είναι να περάσει ο καπιταλισμός σε μια νέα φάση ανάπτυξης και να ξεπεράσει, το μόνιμο, πρόβλημα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που γιγαντώνεται διεθνώς, της υπερσυσώρευσης κεφαλαίων που δεν επενδύονται και αποτελεί μόνιμο, πρόβλημα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που εμφανίζεται από καιρό σε καιρό και είναι η γενεσιουργός αιτία των κρίσεων που ταλανίζουν τον καπιταλισμό και επιδρούν στις ζωές των εργαζόμενων.
Παρακάτω λέτε για την κοινοτική οδηγία του 2000 για το νερό. Η οποία θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης του νερού.
Η κοινοτική κατεύθυνση τιμολόγησης εστιάζει στη λεγόμενη «ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους». Αυτό οδηγεί στην ενιαία τιμολόγηση για κάθε χρήση (είτε για πεντάστερο ξενοδοχείο, είτε στο χωράφι) και στην αύξηση της τιμής όταν αυξάνει η κατανάλωση.
Και εδώ έρχεται να κουμπώσει η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμοδιότητες που πρόκειται να παραχωρηθούν – θεσμοθετηθούν σε αυτήν την ΑΕ είναι: «Η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι αυτή η ΑΕ θα αναθέτει μελέτες και έργα σε ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία τους και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει καμία ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της πρωτογενούς παραγωγή.
Για παράδειγμα, μερικά από αυτά τα έργα που θα παραπεμφθούν οριστικά στις ελληνικές καλένδες είναι τα αντιπλημμυρικά έργα από τις πηγές των ρεμάτων στο σύνολο της υδρολογικής λεκάνης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και της πρωτογενούς παραγωγής πρέπει να περιλαμβάνει τη διευθέτηση χειμάρρων, να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα, να αυξάνει τη δασοκάλυψη, να βελτιώνει τα υπάρχοντα δάση, να δημιουργεί αποθηκευτικούς χώρους για πότισμα και αντιπυρική χρήση, να αξιοποιεί τη δύναμη του νερού για παραγωγή Ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Βασική επιδίωξη είναι η σύνδεση αυτού του νέου φορέα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον μετατοπίζεται η ευθύνη εκπόνησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας από την κεντρική Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (που ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) στον νέο αυτόν φορέα.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις των Ολλανδών.
Θυμίζουμε ότι οι Ολλανδοί στα συμπεράσματά τους ανέφεραν πως στο πλαίσιο κοινοτικής Οδηγίας:
Ότι η λύση των μεγάλων φραγμάτων είναι οικονομικά ασύμφορη και θεωρείται μη επιλέξιμη. Τα μεγάλα φράγματα είναι ακριβά.
Μας λένε στην έκθεσής τους ζυγίζεται το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων για το κράτος και το κεφάλαιο σε σχέση με το «κόστος» των επιπτώσεων που θα έχουν στις ζωές και στις περιουσίες του λαού. Αν «συμφέρει» να πνιγεί μια περιοχή αντί να κατασκευαστεί κάποιο αντιπλημμυρικό έργο (αν δηλαδή το κόστος αποζημιώσεων για τις ανθρώπινες απώλειες και για την καταστροφή υποδομών είναι μικρότερο από το κόστος κατασκευής), τότε επιλέγεται η πλημμύρα.
Σημείωναν χαρακτηριστικά: «Συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει επίσης πιθανώς να καθοριστούν για προσωρινή ελεγχόμενη πλημμύριση (…) Οι περιοχές θα επιλεγούν με βάση τεχνικά και οικονομικά κριτήρια.
Επίσης, πριν δύο βδομάδες εδώ στο Περιφερειακό συμβούλιο ψηφίσαμε ομόφωνα τα αιτήματα των αγροτών, που ζητούσαν να μην εφαρμοστεί η ΚΑΠ. Και σήμερα η μελέτη που φέρνεται μιλά για την εφαρμογή της ΚΑΠ.
Τόσο υποκρισία! Είναι λοιπόν στρατηγική επιλογή δική σας και της κυβέρνησης η υλοποίηση της ΚΑΠ που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καθώς προβλέπει την δραστική μείωση των ενισχύσεων στην παραγωγή, προωθώντας τις ενισχύσεις στον 2ο πυλώνα που είναι οι «πράσινες» επενδύσεις. Με εγκατάσταση ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Με λίγα λόγια θα ξεκληρίζονται οι αγρότες από την γη τους, θα έρχονται τα πράσινα αρπαχτικά, θα τοποθετούν ΑΠΕ στον κάμπο με αποτέλεσμα να γεννά κινδύνους ελλείψεις βασικών διατροφικών αγαθών, την ίδια ώρα που ο λαός θα πληρώνει πανάκριβο το ρεύμα.
Η πείρα που έχουμε δείχνει, ότι το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής μας, μέρα με τη μέρα, συνεχώς επιδεινώνεται.
Ότι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη πατάει πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Η μελέτη σας μετατρέπει τα βουνά της Θεσσαλίας όπως τα Άγραφα και τον Όλυμπο, πραγματικά μνημεία της φύσης σε ηλεκτρικά εργοστάσια, σε πάρκα ανεμογεννητριών, που θα εξασφαλίσει κέρδη για τις επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, ακριβό ρεύμα για το λαό.
Το σχέδιο που συνοδεύει την μελέτη πραγματικά γαζώνει τα Άγραφα και τον Όλυμπο από ανεμογεννήτριες!!
Αυτό λέγετε προστασία του περιβάλλοντος; Τόσο υποκρισία!! Περιοχές Natura, να καταστρέφονται, για να κατασκευαστούν γιγαντιαία αιολικά πάρκα, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πλημμυρικά φαινόμενα στις παρακείμενες περιοχές.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει και καταγγέλλει αυτούς τους σχεδιασμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί οι σχεδιασμοί είναι σίγουρο πως θα φέρουν επόμενες καταστροφές και θύματα.
Καλούμε το λαό της Θεσσαλίας, να οργανώσει μαζικά τον αγώνα του όπως το έκανε πριν δύο μέρες για το έγκλημα στα Τέμπη και να φωνάξει: «ή τα κέδρη τους ή οι ζωές μας», γιατί αυτοί οι σχεδιασμοί που εισηγείσθε είναι έγκλημα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού μας.