Η επικρατούσα επιστημονική θεωρία θέλει να ήταν αστρονομικό παρατηρητήριο, κάτι που ανατρέπει νέα αρχαιολογική μελέτη
Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση της Δρ Olga Khabarova και του καθηγητή Lev Eppelbaum από το Τμήμα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με τον Δρ Michal Birkenfeld από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ben Gurion. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Remote Sensing.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα χρησιμοποίησε γεωφυσικές μεθόδους και τεχνικές τηλεπισκόπησης που έδειξαν ότι, λόγω της μετατόπισης του εδάφους, η τρέχουσα θέση του Rujm el-Hiri είναι διαφορετική από την αρχική του εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί, όπως αναφέρθηκε, προηγούμενες θεωρίες και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισής του ως αστρονομικού παρατηρητηρίου.
Η ομάδα πραγματοποίησε προκαταρκτική χαρτογράφηση και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού τοπίου σε μια περιοχή 30 χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη Kineret (Θάλασσα της Γαλιλαίας), αναλύοντας οπτικά την περιοχή για να εντοπίσει τυπικά χαρακτηριστικά τοπίου που σχετίζονται με ιστορικές ανθρώπινες δραστηριότητες και ανακατασκευή αρχαιολογικών αντικειμένων.
Στην περιοχή τεκμηριώθηκαν επίσης δεκάδες ταφικοί τύμβοι, μερικοί από τους οποίους πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν και ως αποθήκες, καταφύγια ή κατοικίες, εκτός από την παραδοσιακή τους λειτουργία ως χώροι ταφής.