Ο δεκάλογος του γονιού για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Ο δεκάλογος του γονιού για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Τα παιδιά δεν είναι ίδια μεταξύ τους, ούτε εμφανίζουν την ίδια συμπεριφορά όταν αντιμετωπίσουν ίδιες καταστάσεις. Ακόμα και από τα αδέρφια που θεωρητικά έχουν μεγαλώσει με τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει να περιμένουμε κοινές αντιδράσεις. Επίσης, τα επίπεδα του φόβου σε κάθε άνθρωπο δεν είναι ίδια. Κάποιοι φοβόμαστε πολύ, κάποιο λιγότερο και κάποιοι μπορούν να το ελέγξουν καλύτερα από τους υπόλοιπους.

Την πρώτη ημέρα του σχολείο, ειδικά τα “πρωτάκια” βιώνουν έντονο άγχος αποχωρισμού και ακόμα κι αν έχουν την εμπειρία του παιδικού σταθμού. Καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα κατάσταση και πολλούς νέους συμμαθητές. Τα πιο μεγάλα παιδιά βιώνουν κι αυτά το άγχος της επιστροφής από το ανέμελο καλοκαίρι, αλλά και την πιθανότητα να έχουν καινούργιο δάσκαλο ή συμμαθητή.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να τα  βοηθήσουμε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

1) Ενισχύστε το παιδί και κάντε το να πιστέψει ότι θα τα καταφέρει

Το καλύτερο δώρο ζωής που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι μαγικές εκφράσεις για να τους τονώσετε την αυτοπεποίθηση. Τις ημέρες που ξεκινά το σχολείο χρησιμοποιήστε αυτές τις μαγικές εκφράσεις και δώστε του δύναμη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ό,τι το απασχολεί.

2) Δημιουργήστε κλίμα ασφάλειας 

Εξηγήστε στο παιδί ότι μπορεί να σας πει ό,τι νιώθει χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται. Θα πρέπει να είστε ο άνθρωπος και σε καμία περίπτωση να μην γελάσετε ή το κοροιδέψετε γι’ αυτό που νιώθει

3) Αντιμετωπίστε το με ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση λειτουργεί ως αντίδοτο στο φόβο και μόνο καλό μπορεί να κάνει. Δείξτε στο παιδί ότι κατανοείτε αυτό που νιώθει, τόσο βαθιά σαν να το νιώθετε εσείς. Αφήστε τα δάκρυα του να τρέξουν και εξηγήστε του ότι είναι λογικό να φοβάται. Αγκαλιάστε το και πείτε του ότι αυτό που νιώθει, το έχετε νιώσει κι εσείς και είναι ανθρώπινο και αληθινό.

4) Κάντε υπομονή

Προσπαθήστε να είστε πιο υπομονετικοί και συγκαταβατικοί και να μην χάνεται την ψυχραιμία σας . Εάν καθυστερεί το πρωί ή εάν δεν θέλει να πάρει πρωινό, πιθανώς προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση του σχολείου. Μην φωνάζετε στα παιδιά. Οι φωνές είναι κι αυτές σωματική τιμωρία και σε αυτήν την περίοδο, είναι αποκαρδιωτικές.

5) Εξηγήστε του τη διαδικασία 

Μιλήστε στο παιδί και εξηγήστε του με κάθε λεπτομέρεια τι θα συμβεί. Αν υπάρχει η δυνατότητα να μπείτε νωρίτερα στο χώρο του σχολείου και να του  δείξετε τις τάξεις και την αυλή. Εάν όχι, περπατήστε μαζί του εξωτερικά και αφήστε το νιώσει οικεία και άνετα.

6) Ενημερώστε το για το πρόγραμμα 

Το παιδί πρέπει να ξέρει πόση ώρα θα κάτσει στο σχολείο και ποιος θα πάει να το πάρει όταν τελειώσει το μάθημα. Ιδανικά, την πρώτη ημέρα είναι καλό να έχετε κανονίσει να πάτε με τη λήξη του σχολείου μια βόλτα οικογενειακώς.

7) Δημιουργήστε ρουτίνα αποχωρισμού

Με αυτόν τον τρόπο παιδί θα νιώσει ότι ελέγχει εκείνο τη διαδικασία του αποχωρισμού. Εάν γνωρίζει την τελευταία σας κίνηση πριν αποχωριστείτε, θα είναι πιο προετοιμασμένο.

8) Οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ

Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες. Φτιάξτε τη τσάντα από το προηγούμενο βράδυ και επιλέξετε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει. Εξηγήστε του ότι είναι πολύ σημαντική η πρώτη ημέρα του σχολείου, γι΄αυτό θα πρέπει να είναι περιποιημένο και όμορφο!

9) Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλάβει το παιδί ότι φοβάστε ή στενοχωριέστε κι εσείς. Ακόμα κι αν έχετε άσχημες μνήμες ή εμπειρίες από τη δική σας παιδική ηλικία. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να επικεντρωθείτε στο παιδί. Ο δικός σας δισταγμός, θα καταστρέψει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

10) Ακούστε τις εμπειρίες του

Με την επιστροφή του στο σπίτι, δώστε του χώρο και χρόνο να σας πει πώς πέρασε. Δείξτε ενδιαφέρον και εάν θέλετε να κάνετε ερωτήσεις, περιοριστείτε στις θετικές ερωτήσεις. Ζητήστε να μάθετε τι του άρεσε κι όχι τι φοβήθηκε.

πηγή :http://www.mommy.gr/%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CE%BC/