Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που δηλώνουν «κεντρώοι» όχι από ιδεολογική συνείδηση, αλλά λόγω απέχθειας προς τη Δεξιά, την Αριστερά και τα κόμματα συνολικά.
Γράφει ο Γιάννης Παπαϊωάννου
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αντισυστημικούς χωρίς πολιτική ανάλυση, που απορρίπτουν το κομματικό φαινόμενο χωρίς να αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του.
Τα βασικά χαρακτηριστικά τους:
Δεν βλέπουν τα κόμματα ως εκφραστές συμφερόντων -ακόμη και των δικών τους-, αλλά ως κλειστά συστήματα εξουσίας.
-Δεν κατανοούν ότι η πολιτική αφορά τη διανομή του πλούτου και της εξουσίας ακόμη και στους ίδιους.
-Εκφράζονται κυρίως μέσω social media, όπου κυριαρχούν απλοϊκές και συνωμοσιολογικές ερμηνείες.
-Αναζητούν ηγέτες που θα «λύσουν όλα τα προβλήματα» με απλές αποφάσεις και διατάγματα, αγνοώντας την πολυπλοκότητα του κράτους.
-Αντιλαμβάνονται την πολιτική ως παιχνίδι οργανωμένων σχεδίων και ελίτ, παραμένοντας παθητικοί δέκτες πληροφορίας από ΜΜΕ και social media. –
Το παράδοξο της στάσης τους:
-Η απόρριψη των κομμάτων δεν τους ωφέλησε – τους έκανε εντυπωσιακά φτωχότερους και πιο αδύναμους απέναντι σε ισχυρούς μηχανισμούς. Ο πλούτος μοιράζεται μια χαρά και χωρίς αυτούς!
-Η αδιαφορία τους για τα κοινά και την οργανωμένη πολιτική δράση ενισχύει το ίδιο το σύστημα που απορρίπτουν, αφήνοντας την εξουσία σε όσους γνωρίζουν να συμμετχεουν και να τη διεκδικούν.
Αυτό είναι το υπαρκτό “κέντρο” σήμερα. Διότι υπάρχει κι ένα παράλληλο θεώρημα που εννοεί όλα τα παραπάνω και το κέντρο ως μετριοπάθεια!
Ο «κεντρώος» ψηφοφόρος, όπως περιγράφηκε, δεν έχει σταθερή πολιτική ταυτότητα και συχνά μετακινείται από τη μία άκρη του πολιτικού φάσματος στην άλλη, αναζητώντας αντισυστημικές λύσεις.
Αυτός ο τύπος ψηφοφόρου στο παρελθόν ενδεχόμενος στήριξε:
-Χρυσή Αυγή, ως «τιμωρητική» ψήφο ενάντια στο σύστημα.
-ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, βλέποντας σε αυτόν μια εναλλακτική απέναντι στα παλιά κόμματα.
-Κυριάκο Μητσοτάκη ως Ηγετη μετά την πανδημία στις εκλογές του 2023.
-Κασσελάκη, ελπίζοντας σε έναν «νέο ηγέτη» με απλοϊκές λύσεις.
-Κωνσταντοπούλου, μετά τις διαδηλώσεις για Τέμπη λόγω του έντονου αντισυστημικού της λόγου και καθώς και δηλώνει ότι δεν είναι κόμμα και δεν τοποθετείται «ούτε δεξιά ούτε αριστερά μόνο μπροστά».
Το κοινό μοτίβο:
Ο «Αντισυστημικός Κεντρώος» δεν επιλέγει βάσει πολιτικού προγράμματος, αλλά βάσει αντίδρασης στο κατεστημένο, μετακινείται εύκολα και αναζητά έναν ηγέτη-σωτήρα, αδιαφορώντας για ιδεολογίες και πολιτικές συνέπειες.
Οι δημοσκοπήσεις σήμερα αυτό δείχνουν!
*Πολιτικό σχόλιο επικοινωνία
https://www.facebook.com/ioannis.papaioannou