«Ο άνιχνος. Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη»,  «Πες το μόνο στη μαμά!», και «Αλλαγές»

Βιβλία που  προβληματίζουν, απαντούν σε ερωτήματα και διασκεδάζουν με έναν τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

«Ο άνιχνος. Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη», το «Πες το μόνο στη μαμά!», και οι «Αλλαγές» είναι τρία εξαιρετικά βιβλία από τη σειρά Πολύχρωμοι Χαρταετοί των εκδόσεων ΔΙΑΠΛΑΣΗ τα οποία απευθύνονται σε ηλικίες 6-9 ετών. Βιβλία που αναφέρονται στο ταξίδι προς την ενηλικίωση και τα ίχνη που διαλέγει ο καθένας μας για οδηγό του, στην ανάγκη να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς τους για ό,τι τους συμβαίνει, αλλά και στις αλλαγές και τις ανατροπές που αυτές φέρνουν στη ζωή ενός παιδιού.

…Και μπορεί να θεωρούνται βιβλία για παιδιά, όμως ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των αναγνωσμάτων που προσφέρονται για δημιουργική ανάγνωση από παιδιά και μεγάλους. Βιβλία που μέσα από τις ιστορίες τους προβληματίζουν, απαντούν σε ερωτήματα και διασκεδάζουν με έναν τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο Άνιχνος. Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη

«Ο Άνιχνος. Ο άνθρωπος χωρίς ίχνη» φέρει την υπογραφή της Σπυριδούλας Μπιρπίλη, σε εικονογράφηση της Ναταλία Καπατσούλια. Πρόκειται για ένα παραμύθι για το ταξίδι προς την ενηλικίωση και τα ίχνη που διαλέγει ο καθένας μας για οδηγό του.

Ένα παιδί γεννιέται σε μια έρημο και μεγαλώνει χωρίς ίχνη! Μα, αν δεν αφήνεις ίχνη στην έρημο, είναι εύκολο να χαθείς. Όταν ο Άνιχνος τελειώνει το σχολείο, αποφασίζει ν’ ακολουθήσει τον πρώτο περαστικό, μήπως κι έτσι βρει τον δρόμο του.

Ποιος είναι όμως ο παράξενος ταξιδιώτης και πού πηγαίνει; Ποια είναι η ιστορία του ελέφαντα με τα αθλητικά παπούτσια και το φτερό στρουθοκαμήλου στο κεφάλι; Ο Άνιχνος αναζητά τον δρόμο του παρά τις δυσκολίες. Tελικά θα βρεί τον δικό του θησαυρό μέσα στα παραμύθια;

Πες το μόνο στη μαμά!

Πόσες φορές μέσα στην ψυχή ενός παιδιού κρύβονται μυστικά και καταστάσεις που δεν τολμάει να ομολογήσει ακόμα και στο πιο κοντινό του πρόσωπο, τη μαμά του; Αυτό είναι το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται το βιβλίο της Αργυρώς Μουντάκη με τίτλο «Πες το μόνο στη μαμά!».  Η Ελεάννα και ο Γιώργος συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον φίλο τους τον Κωνσταντίνο να βγει από τη δύσκολη θέση. Και, φυσικά, μία είναι η προτροπή τους: να μιλήσει στη μαμά! Γιατί η μαμά πάντα ξέρει τη λύση, κι αν δεν την ξέρει, σίγουρα θα προσπαθήσει να τη βρει.

Μία ιστορία διασκεδαστική κι αλληγορική που προτρέπει τα παιδιά να μιλούν στους γονείς τους για όσα τους συμβαίνουν. Ένα βιβλίο για κορίτσια και αγόρια, με πολλή αγωνία, περιπέτεια, φαντασία αλλά και ποδόσφαιρο. Η εικονογράφηση δια χειρός Λέλας Στρούτση, εξαιρετική.

Αλλαγές

Οι αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού είναι αναπόφευκτες όπως αναπόφευκτες είναι και οι ανατροπές που τις συνοδεύουν. Για αυτές τις «αλλαγές» μιλάει το ομώνυμο βιβλίο της  Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη όπου κάθε καινούργια αλλαγή φέρνει και μια μικρή ανατροπή στη ζωή του Πέτρου, που αντιμετωπίζει τις αλλαγές με δυσπιστία και «κουμπώνεται» στον εαυτό του. Όμως η τελευταία αλλαγή τον παρασύρει σαν κύμα με το μυστήριό της! Έτσι, αποφασίζει να δράσει, γοητευμένος από αυτό το παιχνίδι της ζωής που ζωγραφίζει με ανεξίτηλα χρώματα το μέλλον του.

Ένα βιβλίο με ένα αισιόδοξο μήνυμα που τονίζει ότι όποια αλλαγή κι αν συμβεί στη ζωή μας, εμείς θα βρούμε την ομορφιά που κρύβει μέσα της.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Κουτσογιάννη πλαισιώνει αρμονικά το βιβλίο δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ