Νίκος Κέλλας, ο επίμονος Τρικαλινός βοσκός

O Τρικαλινός Νίκος Κέλλας συνεχίζει περήφανα την κτηνοτροφική νομαδική παράδοση των Βλάχων, που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και διασώζει, μαζί με άλλους μετρημένους στη χούφτα ρομαντικούς βοσκούς, την παλιά ελληνική φυλή του μπούτσκου προβάτου.

Από τους γνωστούς και δραστήριους νέους κτηνοτρόφους των Τρικάλων,  συνεχίζει περήφανα μια κτηνοτροφική παράδοση που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και διασώζει, μαζί με άλλους μετρημένους στη χούφτα ρομαντικούς βοσκούς, μια παλιά ελληνική φυλή προβάτου. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τέτοιους… μουρλούς να σηκώσουν στους ώμους τους την αγροτική ανασυγκρότηση που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο δημοσιογράφος John Papadimitriou μαζί με τον φωτογράφο Nikos Kokkas τον συνάντησαν στον Ασπροπόταμο, στους πρόποδες του όρους Τριγγία στο Νομό Τρικάλων, όπου διαχειμάζει με το κοπάδι του, πέρασαν μαζί του ένα Σαββατοκύριακο και τον ακολούθησαν στο βουνό για να μας δώσουν το ρεπορτάζ. Σε λίγο καιρό θα μετακινήσει το κοπάδι του στα ανοιξιάτικα βοσκοτόπια πέριξ του χωριού Κρανιά και όταν καλοκαιριάσει για τα καλά, θα σκαρφαλώσει ακόμα πιο πάνω, στο θερινό μαντρί στην τοποθεσία Λα πούλα βίντλου, όπου θα στήσει το τροχόσπιτό του μέχρι τον Νοέμβριο. Ένα ρεπορτάζ μαγικό στην καρδιά της Ελλάδας.
Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να στηρίξουμε την παραγωγή ποιοτικών ελληνικών τροφίμων.

Στον Γαστρονόμος, αυτή την Κυριακή με την Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Επίσημη σελίδα