Για το νέο μοντέλο, που φιλοδοξεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο πρόγνωσης του καιρού, εργάστηκε και ένας Έλληνας ερευνητής, ο Στρατής Μάρκου.
Ητεχνητή νοημοσύνη πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί και για την πρόγνωση του καιρού. Μια σημαντική ανακάλυψη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με τη συμμετοχή μάλιστα του «δικού μας» Στρατή Μάρκου, μπορεί να παράξει πολύ καλύτερα καιρικά μοντέλα σε πολύ λιγότερο χρόνο, σε σχέση με τα υπάρχοντα.
Πρόκειται για το μετεωρολογικό μοντέλο «Aardvark Weather».
Με βάση αυτό το μοντέλο, ένας μόνο ερευνητής με έναν υπολογιστή θα είναι σε θέση να παρέχει ακριβείς προβλέψεις χρησιμοποιώντας μια νέα προσέγγιση πρόβλεψης καιρού με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι δεκάδες φορές ταχύτερη και χρησιμοποιεί χιλιάδες φορές λιγότερη υπολογιστική ισχύ από τα συμβατικά συστήματα.
Επί του παρόντος, οι μετεωρολογικές προβλέψεις παράγονται μέσω ενός πολύπλοκου συνόλου σταδίων, καθένα από τα οποία διαρκεί αρκετές ώρες για να εκτελεστεί σε εξειδικευμένους υπερυπολογιστές, απαιτώντας μεγάλες ομάδες εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την ανάπτυξή τους.
Το Aardvark Weather παρέχει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση ολόκληρης της διαδικασίας, εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε ακατέργαστα δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς, δορυφόρους, μετεωρολογικά μπαλόνια, πλοία και αεροπλάνα από όλο τον κόσμο, ώστε να μπορεί να κάνει προβλέψεις.
Ο Δρ Σκοτ Χόσκινγκ, διευθυντής επιστήμης και καινοτομίας για το περιβάλλον και την αειφορία στο Ινστιτούτο Alan Turing, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να «εκδημοκρατίσει την πρόγνωση», καθιστώντας ισχυρές τεχνολογίες διαθέσιμες σε αναπτυσσόμενα έθνη σε όλο τον κόσμο, καθώς και να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους σχεδιαστές έκτακτης ανάγκης και τις βιομηχανίες που βασίζονται σε ακριβείς προβλέψεις καιρού.
Η Δρ Άννα Άλεν, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για καλύτερες προβλέψεις φυσικών καταστροφών, όπως τυφώνες, πυρκαγιές και ανεμοστρόβιλους, καθώς και για άλλα κλιματικά ζητήματα, όπως η ποιότητα του αέρα, η δυναμική των ωκεανών και οι προβλέψεις των θαλάσσιων πάγων.
Το Aardvark βασίζεται σε πρόσφατες έρευνες της Huawei, της Google και της Microsoft που αποδεικνύουν ότι ένα βήμα της διαδικασίας πρόβλεψης του καιρού, γνωστό ως αριθμητικός επιλύτης, ο οποίος υπολογίζει πώς εξελίσσεται ο καιρός με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αντικατασταθεί με τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή ταχύτερων και ακριβέστερων προβλέψεων. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται ήδη από το ECMWF.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρησιμοποιώντας μόλις το 10% των δεδομένων εισόδου που απαιτούν τα υπάρχοντα συστήματα, το Aardvark μπορεί ήδη να ξεπεράσει το εθνικό σύστημα πρόβλεψης GFS των ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία και είναι ανταγωνιστικό με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.