Το πλήγμα, που σημειώθηκε τη Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν μεταξύ 24 και 36 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν
Το πλήγμα, που σημειώθηκε τη Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν μεταξύ 24 και 36 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Θραύσματα από την έκρηξη και φωτογραφικά τεκμήρια από τα ερείπια του καφέ al-Baqa επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ειδικούς, τη χρήση της αμερικανικής κατασκευής βόμβας MK-82 – ενός ισχυρού, γενικής χρήσης εκρηκτικού όπλου που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι η επίθεση βρίσκεται υπό εξέταση, τονίζοντας πως χρησιμοποιήθηκε εναέρια επιτήρηση για τον περιορισμό των απωλειών σε αμάχους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, το γεγονός ότι το καφέ είχε ανοιχτή πρόσβαση και ευδιάκριτη ορατότητα από αέρος, καθιστά σαφές πως γνώριζαν την παρουσία πλήθους πολιτών.
«Η χρήση μιας τέτοιας βόμβας σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κάποιον εξαιρετικά σημαντικό στόχο μπορεί να είναι δυσανάλογη και αδιάκριτη, και γι’ αυτό πιθανώς παράνομη», δήλωσε ο Τζέρι Σίμπσον, ειδικός της Human Rights Watch.
Το καφέ al-Baqa, οικογενειακή επιχείρηση σχεδόν 40 ετών, αποτελούσε δημοφιλή χώρο αναψυχής για ντόπιους, σε μια πόλη όπου ελάχιστοι χώροι κοινωνικής συνάθροισης έχουν απομείνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων. Η περιοχή του λιμανιού δεν είχε συμπεριληφθεί σε καμία από τις πρόσφατες εντολές εκκένωσης που είχε εκδώσει ο ισραηλινός στρατός.
Ανεξάρτητοι ερευνητές ταυτοποίησαν τμήματα της ουράς ενός JDAM (κιτ κατεύθυνσης GPS) και θερμική μπαταρία, υποδεικνύοντας πιθανή χρήση βόμβας MPR500 ή MK-82. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) υποστήριξαν σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους ότι η επιλογή πυρομαχικών αποτελεί επαγγελματική απόφαση, που βασίζεται στη φύση του στόχου.
«Ενώ ορισμένοι στόχοι είναι κατάλληλοι για μικρότερα όπλα, άλλοι απαιτούν βαρύτερα πυρομαχικά για να καταστραφούν – όπως μεγάλες ή οχυρωμένες κατασκευές», ανέφερε σχετική δήλωση.
Η ισραηλινή πλευρά τονίζει ότι «ποτέ δεν στοχεύει αμάχους» και κατηγορεί τη Χαμάς για χρήση πολιτών ως ανθρώπινες ασπίδες – ισχυρισμό που η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Για τις δυτικές δυνάμεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ακόμη και για υψηλής αξίας στόχους, το όριο ήταν λιγότεροι από 30 άμαχοι – και αυτό μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».