Μόσιαλος : Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδώσουν τον κορονοϊό – Τι λέει για το εμβόλιο της AstraZeneca

“Οι εμβολιασμένοι είναι πιθανό να μεταδώσουν τον κορονοϊό”, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον “ΣΚΑΪ 100,3”, ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε πως όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο αποκτούν ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοιός θα επιτίθεται, ωστόσο ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος από έντονα συμπτώματα, αναπνευστικά προβλήματα και πως ιό δεν θα “χτυπήσει” τα όργανά του.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, ένα μικρό ποσοστό του ιού μπορεί να παραμείνει στο ανώτερο αναπνευστικό. “Η μικρή αυτή ποσότητα του ιού μπορεί να βρίσκεται στη μύτη ή το στόμα του εμβολιασμένου και εάν βήξει ή μιλήσει χωρίς μάσκα, μπορεί να μεταφερθεί ο ιός“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, τα εμβόλια των εταιριών Pfizer, Moderna, AstraZeneca που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες περιορίζουν έως 90% τη μετάδοση αυτή. “Ωστόσο ένας ή δύο στους δέκα μπορεί να συνεχίσουν να μεταδίδουν”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως “αν είστε δυο εμβολιασμένοι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν ο ένας δεν είναι, πρέπει να προσέχετε”.

“Οι εμβολιασμοί επιδρούν θετικά στον περιορισμό της πανδημίας” – “Ελάχιστα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca”

Στη συνέχεια, ο καθηγητής του LSE αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις των εμβολιασμών στην Αγγλία, εκεί όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων προσεγγίζει το 60% του ενήλικου πληθυσμού. “Ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ έχει μειωθεί και μάλιστα τη στιγμή που στη Βρετανία κανένας δεν προσέχει”, επισήμανε.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί κ. Μόσιαλος έφερε ξανά το παράδειγμα της Αγγλίας όπου σε 18 εκατ. εμβολιασμένους υπήρξαν 30 περιπτώσεις θρόμβωσης που ήταν σοβαρές και 7 θάνατοι.

“30 περιπτώσεις σε 18 εκατομμύρια (εμβολιασμούς) είναι αστείο. Στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες από 4 ή 5”, δήλωσε, αναφέροντας πως οι ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη πως οι θρομβώσεις και οι θάνατοι έχουν σχέση με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

“Στη Γαλλία η εβδομαδιαία αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίστηκε ότι μπορεί να αντιστοιχούσε σε 50 θανάτους από κορονοϊό την εβδομάδα”, αποκάλυψε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος από τον ιό είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του για τα εμβόλια, ο κ. Μόσιαλος προειδοποίησε πως κανένας ασθενής δεν θα πρέπει να πάρει κάποιο σκεύασμα προληπτικά πριν τον εμβολιασμό του προτού μιλήσει με τον γιατρό του, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί δημοσιότητα στις οδηγίες που έχουν εκδοθεί για ασθενείς με προβλήματα.

Μετά τα μέσα Απριλίου κάμψη στα κρούσματα

Μιλώντας για τη πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής του LSE εξέφρασε την εκτίμηση πως τα κρούσματα θα παρουσιάσουν κάμψη από τα μέσα Απριλίου και έπειτα, και πως αμέσως μετά θα δούμε και μείωση στις νοσηλείες και τους θανάτους.

Κλειδί για τον περιορισμό της πανδημίας σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να αποτελέσουν τα rapid test και τα self test τα οποία όπως τόνισε θα πρέπει να γίνονται εκεί που “θα πιάσουν τόπο”, δηλαδή στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, ενώ αναφερόμενος στα σχολεία υπογράμμισε πως πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι τάξεις με τα μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιώντας τα τεστ για τον κορονοϊό.

ΠΗΓΗ https: thetoc.gr