Montessori-Friendly προτάσεις σχεδιασμού του βρεφικού υπνοδωματίου

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ MONTESSORI ΒΡΕΦΙΚΟ ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ;

Αναφέραμε πως η μέθοδος Montessori θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι αντιμετωπίζουμε το παιδί μας ως ίσο άτομο με εμάς και προωθούμε την ανεξαρτησία του με σεβασμό στις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Έχοντας αυτό υπόψη, ένα μοντεσσοριανό βρεφικό υπνοδωμάτιο πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα το ίδιο το μωρό και όχι μόνο τη δική μας άνεση και διευκόλυνση ως γονιών – αν και, φυσικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να φροντίζουμε το παιδί μας μέσα σε αυτό.

Τα μοντεσσοριανά υπνοδωμάτια, αν τίποτα άλλο χαρακτηριστικό της μεθόδου δεν διαθέτουν, διαθέτουν οπωσδήποτε κρεβατάκια δαπέδου. Μπορούμε να διαλέξουμε είτε να τοποθετήσουμε ένα στρώμα απ’ευθείας στο πάτωμα, είτε να του φτιάξουμε κάποια κατασκευή για να το περιβάλλει και να το κάνει ομορφότερο.

Οι λόγοι που επιλέγουμε floor beds για το μωρό μας στη μέθοδο Montessori είναι οι εξής:

  1. Δίνουν την ευχέρεια στο μωρό μας να σηκωθεί ή να πάει σε αυτά όποτε το επιθυμεί. Δεν περιορίζεται μέσα σε μία κλασσική κούνια με κάγκελα. Από το επιδαπέδιο κρεβατάκι του το μωρό μας μπορεί να μπουσουλήσει ή να περπατήσει προς το μέρος μας αν μας χρειαστεί ανά πάσα στιγμή, αναπτύσσοντας την ικανότητά του να παίρνει πρωτοβουλίες και να αυτοσυντηρείται.
  2. Είναι άνετα. Είναι μεγαλύτερα από τις κούνιες και βολεύουν το παιδί περισσότερο (σημείο σεβασμού της μεθόδου στο παιδί) κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  3. Είναι ασφαλή. Ακόμη κι αν ένα μωρό κυλήσει εκτός στρώματος, δεν θα τραυματιστεί, ειδικά αν στο δάπεδο είναι τοποθετημένο κάποιο μαλακό χαλάκι ή ειδικό αφρώδες δάπεδο – παζλ για μωρά. Οι κλασσικές κούνιες και τα παιδικά κρεβατάκια απεναντίας είναι επικίνδυνα για πτώσεις και τραυματισμούς.

Ένα ακόμη διακοσμητικό στοιχείο – κλειδί στα Montessori υπνοδωμάτια είναι ραφάκια στα οποία να μπορεί να φθάσει το μωρό. Στα ράφια αυτά είναι τοποθετημένα λίγα ασφαλή, προφανώς, αντικείμενα για το παιδί, όπως λίγα παιχνίδια ή βιβλία. Είναι σημαντικό να μην υπερφορτώνουμε τον χώρο του παιδιού και να μην τον γεμίζουμε με ερεθίσματα που το παιδί ενδεχομένως δεν μπορεί να διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να γίνεται νευρικό.

Οι Montessori γονείς δίνουν την ευκαιρία στα Montessori παιδιά τους να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με την τέχνη, καθιστώντας την κατ’αρχάς ορατή σ’αυτά, τοποθετώντας καδράκια χαμηλά στον τοίχο, ίσως πάνω από τα ραφάκια που ανέφερα παραπάνω. Προτιμώνται ρεαλιστικές παραστάσεις και απλά θέματα στα κάδρα, όπως π.χ. είναι η απεικόνιση ζώων ή αντικειμένων της καθημερινότητας.

Σε ένα μοντεσσοριανό παιδικό δωμάτιο, τα έπιπλα (και όχι μόνο το κρεβάτι) θα πρέπει να είναι προσβάσιμα στο παιδί και να προσφέρονται για χρήση από το ίδιο χωρίς να χρειάζεται η επέμβαση του γονέα για να μπορέσουν να τα προσεγγίσουν. Παραδείγματα χαμηλών επίπλων μπορεί να είναι (πέρα από το επιδαπέδιο κρεβατάκι):

  1. χαμηλά κομοδίνα
  2. χαμηλά τραπεζάκια με χαμηλές καρέκλες και
  3. φωτιστικά με τον διακόπτη στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να τα χρησιμοποιεί μόνο του.

Ένας  καθρέφτης στον χώρο του μωρού είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την κινητικότητά του. Ενθαρρύνει την κίνηση του νεογέννητου, αν μιλάμε για πολύ μικρή ηλικία, το οποίο διασκεδάζει κοιτάζοντας το είδωλό του σε αυτόν και περνάει χρόνο απασχολώντας τον εαυτό του και συνειδητοποιώντας αργά αργά πως το είδωλό του ανήκει στο ίδιο.

Επιπλέον ο καθρέφτης προσφέρει μία άλλη οπτική του δωματίου στο οποίο είναι τοποθετημένος, αναπτύσσοντας την αντίληψη του μωρού το οποίο παίζει μπροστά του ελεύθερα και απερίσπαστα, περνώντας και χρόνο μπρούμυτα που είναι κι αυτός πολύ σημαντικός για την ενδυνάμωση του κορμού του και όχι μόνο.

Oι καθρέφτες σε γενικές γραμμές χαροποιούν τα μωρά γιατί αγαπούν να κοιτάζουν σε πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού τους! Ετοιμαστείτε για πολλά φαφούτικα χαμογελάκια αν αποφασίσετε να εντάξετε έναν στον σχεδιασμό σας για το βρεφικό υπνοδωμάτιο. Τοποθετήστε τον στο πάτωμα, σταθεροποιήστε τον βιδώνοντάς τον στον τοίχο και προτιμήστε να αγοράσετε έναν μακρόστενο ο οποίος θα χωράει όλο το μήκος του σώματος του μωρού ώστε να μπορεί να κοιτάζει ολόκληρο το κορμάκι του. Έπειτα απλώς ξαπλώστε το μωρό δίπλα του, στο πάτωμα, πάνω σε μια τυλιγμένη κουβερτούλα και αφήστε το παιχνίδι να ξεκινήσει!

*Tip: Για ακόμη περισσότερη διασκέδαση, κίνηση, συγκέντρωση, και χρόνο μπροστά στον καθρέφτη, δοκιμάστε να δώσετε στο μωρό σας να παίξει με ένα παιχνιδάκι μπροστά του ή τοποθετήστε από πάνω του ένα κρεμαστό παιχνίδι για να ενθαρρύνετε και τη βελτίωση της όρασής του.

Ποια είναι η δική σας γνώμη; Θα εφαρμόζατε κάποια από τις αρχές της μεθόδου στον σχεδιασμό του χώρου του δικού σας παιδιού; Ξέρετε, κάποιες ιδέες είναι συμπαθητικές ακόμη κι αν δεν είστε οπαδοί της Montessori ή κι αν ακόμα δεν έχετε τηρήσει κάτι άλλο από όσα προτείνει!

Μήπως είστε ήδη οπαδός της Montessori και έχετε κάτι να πείτε για το δικό σας βρεφικό/παιδικό δωμάτιο σχεδιασμένο με τη λογική της μεθόδου; Θα χαρώ πολύ να μάθω τι έχετε κάνει εσείς στην πράξη για τα δικά σας αγγελούδια!

Να είστε καλά!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο stunningmommying.com

πηγή :http://stunningmommying.com/montessori-protaseis-sxediasmou-vrefikou-domatiou/