Μανιταρόφιλοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο συγκεντρώθηκαν στην Καλαμπάκα, όπου η 2η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας προσέλκυσε τεράστιο πλήθος, δημιουργώντας το αδιαχώρητο στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το φεστιβάλ αποτέλεσε ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν τις γευστικές δημιουργίες των 40 σεφ, που μαγείρεψαν ζωντανά και προσέφεραν 6.000 μερίδες μανιταροεδεσμάτων. Η κορύφωση της γιορτής περιλάμβανε και βραβεύσεις προσωπικοτήτων όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Νίκος Σαράντος, σε μια βραδιά αφιερωμένη στις τοπικές γεύσεις και τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής.
Η γιορτή αυτή, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών σε συνεργασία με τον Δήμο Μετεώρων, αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα και την ιδιαίτερη γαστρονομία της.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Μαζί με τους υπόλοιπους σεφ, παρουσίασαν πρωτότυπες συνταγές που συνδύαζαν την τρούφα με άλλες τοπικές γεύσεις, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης βραβεύσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του γαστρονομικού χώρου. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, γνωστός ως ο “οδοιπόρος της γαστρονομίας”, και ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Σαράντος τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας. Οι εκδηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των παιδιών σε διάφορες δραστηριότητες και την ψυχαγωγία του κοινού, ενίσχυσαν το γαστρονομικό τουρισμό της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα
Δημήτρης Κουρέτας: Υψηλής διατροφικής αξίας η τρούφα, με στοχευμένα έργα και δράσεις στηρίζουμε την Καλαμπάκα
Με την ιδιότητα του καθηγητή σχετικά με την διατροφική αξία του μανιταριού, αλλά και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την θεσμοθέτηση της γιορτής, μίλησε ο Δημήτρης Κουρέτας στην εκδήλωση της 2ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας στην Καλαμπάκα.
Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στη σοβαρή προσπάθεια που εξελίσσεται για τη στήριξη της περιοχής με έργα και δράσεις, οι οποίες γίνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε αγαστή συνεργασία με τους δημάρχους του Ν. Τρικάλων. Έργα που παρουσιάζονται αναλυτικά σε κάθε δήμο της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του ανοικτού διαύλου επικοινωνίας που έχει καθιερωθεί και αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινότητες.
Σχετικά με την διατροφική αξία της τρούφας, ο Καθηγητής κ. Κουρέτας μίλησε για τα ήδη γνωστά χαρακτηριστικά της, που είναι ένα προϊόν ακριβό, δυσεύρετο, νόστιμο και με ιδιαίτερη γεύση. «Αυτό όμως που ίσως δεν είναι γνωστό αφορά τις αφροδισιακές ιδιότητες της, καθώς χρησιμοποιείται από τα παλιά χρόνια από τον …ανδρικό πληθυσμό. Συνεπώς να γνωρίζετε ότι η τρούφα κάνει καλό στην υγεία μας, ειδικά όταν είναι τοπικής προέλευσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην σημαντική συμβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και του Μουσείου Μανιταριών, το οποίο με τις δράσεις του αναδεικνύει και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό, τη διατροφική και θεραπευτική αξία των μανιταριών, τα οφέλη τους στην υγεία, ενώ με τις εναλλακτικές του δραστηριότητες , όπως το “Κυνήγι Τρούφας” συμβάλει στην ανακάλυψη νέων γευστικών εμπειριών.