Μία Βρετανή ειδικός στην υγεία των αυτιών εξηγεί πώς να προλάβουμε τις ενοχλητικές μολύνσεις στα αυτιά και τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει σε αυτό το πιστολάκι μαλλιών!
Οι μολύνσεις στα αυτιά είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα ειδικά στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Η Hannah Samuels, ακοολόγος στο Boots Hearingcare, εξηγεί: «Μία μόλυνση στο αυτί συμβαίνει όταν υπάρχει μπλοκάρισμα ή πρήξιμο στην ευσταχιανή σάλπιγγα, που οδηγεί σε συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί».
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση, όπως το κάπνισμα, το κρυολόγημα, οι αλλεργίες, οι αλλαγές στην πίεση του αέρα, η υπερβολική παραγωγή βλέννας και οι ιγμορίτιδες.
«Αν και ορισμένες μολύνσεις στα αυτιά δεν μπορούν πάντα να αποτραπούν, όπως αυτές που προκαλούνται από άλλες ασθένειες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο μίας μόλυνσης από εξωτερικούς παράγοντες», ανέφερε η ειδικός και συμπλήρωσε:
Συμπτώματα που συνοδεύουν τις μολύνσεις στα αυτιά
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μόλυνση στο αυτί, προσέξτε τα συμπτώματα. Σύμφωνα με την Hannah, τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- πόνο στο αυτί (αυτό μπορεί να εμφανιστεί μέσα και έξω από το αυτί)
- πρήξιμο
- ευαισθησία
- απώλεια ακοής
- ναυτία
- εμετό
- πονοκέφαλο
- εκκρίσεις από το αυτί
- αίσθηση πίεσης στο αυτί
«Δεν θα παρουσιάσετε απαραίτητα όλα αυτά τα συμπτώματα, καθώς διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε μόλυνση στο αυτί» εξηγεί η Hannah.
«Αν και η καλύτερη λύση όταν αντιμετωπίζετε μία έντονη μόλυνση στο αυτί είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, υπάρχουν μερικές οικιακές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων για να γίνουν λιγότερο ενοχλητικά,» πρόσθεσε.
Για να ανακουφιστείτε στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε να στεγνώσετε το αυτί σας, να ανακουφίσετε την πίεση με ήπιες κινήσεις και να χρησιμοποιήσετε φάρμακα χωρίς συνταγή, αναφέρει η ειδικός.
«Επειδή οι μολύνσεις στο αυτί προκαλούνται από υγρό που παραμένει στο μέσο αυτί, μπορείτε να βοηθήσετε στο στέγνωμα οποιουδήποτε ανεπιθύμητου υγρού χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι μαλλιών κοντά στο επηρεασμένο αυτί. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα να αποφευχθεί η είσοδος περαιτέρω υγρού, π.χ. μετά από μπάνιο, και να μειωθούν οι εκκρίσεις. Αν χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε χαμηλή θερμοκρασία και να είστε πολύ προσεκτικοί για να μη προκαλέσετε περαιτέρω βλάβη», εξηγεί.
«Μία άλλη τεχνική για να ανακουφιστεί η πίεση στο αυτί είναι να κάνετε ήπιες ασκήσεις και περιστροφές του λαιμού. Απλώς θυμηθείτε να κάνετε κάθε κίνηση αργά, περιστρέφοντας το κεφάλι και το λαιμό και από τις δύο κατευθύνσεις χωρίς να πιέζετε υπερβολικά», συμπληρώνει.
«Υπάρχουν επίσης παυσίπονα που πωλούνται χωρίς συνταγή και βοηθούν αν αντιμετωπίζετε έντονα συμπτώματα. Η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη μπορούν να μειώσουν τον πόνο, ωστόσο η επίδραση των φαρμάκων διαφέρει για τον καθένα ανάλογα με το ιστορικό του, οπότε είναι πάντα καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία στη συσκευασία», καταλήγει η Hannah.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr