Μικρές κόκκινες καρέκλες…Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από τη μοναδική Edna O’Brien

«Στις 6 Απριλίου 2012 τοποθετήθηκαν 11.541 καρέκλες κατά μήκος των οχτακοσίων μέτρων του κεντρικού δρόμου της πόλης. Μία κενή καρέκλα για κάθε κάτοικο του Σεράγεβο που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των 1.425 ημερών της πολιορκίας».
Της Βιβής Μαργαρίτη

Mε το προοίμιο αυτό στο βιβλίο της «Μικρές κόκκινες καρέκλες» η Edna O’ Brien προϊδεάζει τον αναγνώστη για το περιεχόμενό του. Αποτελεί μία μικρή μόνο «γεύση» για το σύνολο της υπόθεσης αλλά και τα βαθύτερα νοήματά της. Το βιβλίο δεν αφορά μόνο τις 11.541 άδειες καρέκλες του Σεράγεβο, αλλά «απλώνει μπροστά μας» τις εκατοντάδες χιλιάδες άδειες καρέκλες που υπάρχουν σ’ όλο τον σύγχρονο κόσμο εξαιτίας της βίας. Άδειες καρέκλες που γεννούν κηρυγμένοι κι ακήρυχτοι πόλεμοι, οι οποίοι στερούν το όνειρο και την ελπίδα, σπέρνουν τον όλεθρο και πνίγουν στο αίμα το αύριο προκαλώντας θλίψη κι οδύνη.

Οι «Μικρές κόκκινες καρέκλες» (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) είναι ένα μυθιστόρημα για την αγάπη, τα τεχνάσματα του κακού, τη δικαιοσύνη, την εξιλέωση, την ελπίδα. Ένα άγριο, λυρικό κι εφιαλτικά αληθινό βιβλίο –ίσως το κορυφαίο της Edna O’Brien– που υπενθυμίζει για ποιον λόγο θεωρείται μια εκ των μεγαλύτερων συγγραφέων της γενιάς της κι όχι μόνο.

Υπόθεση

Ένας μυστηριώδης άντρας φτάνει σ’ ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας. Συστήνεται ως εναλλακτικός θεραπευτής και σύντομα καταγοητεύει την τοπική κοινωνία. Η Φιντέλμα Μακπράιντ θα υποκύψει στη μοιραία έλξη που αισθάνεται για τον ξένο, αλλά τα επακόλουθα θα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Γιατί ο Βλαντ είναι καταζητούμενος εγκληματίας πολέμου από τα Βαλκάνια…

Αριστουργηματικό κι αντισυμβατικό

Η Edna O’Brien, έχοντας γράψει περισσότερα από είκοσι έργα μυθοπλασίας -μετά το πρώτο της μυθιστόρημα, The Country Girls (Κορίτσια από την επαρχία)- παραμένει μια μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας –κάτι που αποδεικνύει (κατά τους Times) αυτό το προκλητικό, συγκινητικό, αριστουργηματικό και αντισυμβατικό μυθιστόρημά της.

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα με υπνωτική αφήγηση, συναρπαστικούς χαρακτήρες και συγκλονιστικές περιγραφές. Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο «Μικρές κόκκινες καρέκλες» αποτελεί το βιβλίο της χρονιάς για τους Sunday Times, Observer, Financial Times και Sunday Express.

Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας λόγο λιτό, αλλά ταυτοχρόνως πολύ δυνατό, καθηλώνει τον αναγνώστη με τις περιγραφές της που αποκαλύπτουν σκηνές φρίκης ως αποτέλεσμα ανθρώπινων έργων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μετάφραση στα ελληνικά από την Χριστίνα Σωτηροπούλου είναι εξαιρετική.

Σχετικά με τη συγγραφέα

Μετά το πρώτο της μυθιστόρημα, The Country Girls (Κορίτσια από την επαρχία), η Edna O’Brien έχει γράψει περισσότερα από είκοσι έργα μυθοπλασίας. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Irish PEN Lifetime Achievement Award, το American National Arts Gold Medal και το Frank O’Connor Prize. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δυτική Ιρλανδία, αλλά εδώ και πολλά χρόνια κατοικεί στο Λονδίνο.