Ζωή αποκτούν το καλοκαίρι τα ορεινά κι απομακρυσμένα χωριά των Τρικάλων. Αυτά τα πανέμορφα χωριά που ερημώνουν το χειμώνα πλημμυρίζουν από ήχους και φωνές το καλοκαίρι. Ένα τέτοιο χωριό είναι και η Ανθούσα Ασπροποτάμου. Η Ανθούσα (παλιά ονομασία Λεπενίτσα ή Βλαχολεπενίτσα) Ασπροποτάμου ανήκει στον Δήμο Μετερώρων του Νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων στις πλαγιές του όρους Κέδρος και απέχει περίπου 89 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα. Ένα μικρό χωριό που οι κάτοικοί του το αγαπούν με όλη τους την ψυχή και φροντίζουν να το κρατούν «ζωντανό» έστω και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ σε αυτό το χωριό με τους 600 κατοίκους του καλοκαιριού μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε ότι ο πολιτισμός έχει θέση… Εδώ και 3 χρόνια προσπαθούν να στήσουν τη δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού η οποία φιλοδοξούν να αποτελέσει «κιβωτό» πολιτισμού που θα φιλοξενήσει ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες.
Της Βιβής Μαργαρίτη
Η βιβλιοθήκη αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού που έχει ιδρυθεί το 1982 και ξεκινά τις δράσεις της το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 με την προβολή της ταινίας Η ΚΛΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΚΟΥΔΩΝ του Tobias Inechen.
«Η ιδέα άρχισε να ωριμάζει σαν σκέψη πριν από τρία περίπου χρόνια και μετά από ένα σεμινάριο πολιτιστικής διαχείρισης που παρακολούθησα για στην ARTENS με εισηγήτρια την κυρία Μ. Ζορμπά. Μέσα από μια εργασία που είχαμε να κάνουμε στο τέλος του κύκλου των σεμιναρίων ξεκίνησα το ταξίδι αυτό. Την ιδέα μου την μοιράστηκα με κάποιους συγχωριανούς και τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού και ιδιαίτερα την πρόεδρο Ευαγγελία Σούγια που με αγκάλιασε με ενθουσιασμό και τα μέλη του ΔΣ.και φέτος τον Φεβρουάριο άρχισε η υλοποίηση της και να παίρνει σάρκα και οστά» μας λέει η Γαρυφαλιά Μπουσιοπούλου που αποτελεί και την «ψυχή» του όλου εγχειρήματος έχοντας πάντα στο πλευρό της πολλούς άλλους ανθρώπους του χωριού, όπως είναι ο Θοδωρής Λιμίτσιος κ.α., που μοιράζονται το ίδιο όνειρο και σκοπό.

Ομάδα εθελοντών… της διασποράς
«Στην συνέχεια ορίσθηκε ομάδα βιβλιοθήκης. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται από μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, ειδικούς εμπειρογνώμονες με εμπειρία στη λειτουργία και οργάνωση βιβλιοθήκης. Είμαστε μια ομάδα εθελοντών με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο και τα παιδιά μας. Θα έλεγε κανείς πώς η απόσταση θα ήταν αρνητικός παράγοντας στην μεταξύ μας επικοινωνία αλλάο αλληλοσεβασμός και το κοινό όραμα μας έχουν δέσει ακόμη περισσότερο και η ομάδα λειτουργεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Αθήνα, Βιέννη, Καρδίτσα, Λαμία, Φάρσαλα είναι η διασπορά μας. Ο καθένας βοηθά στο μέτρο και το κομμάτι που μπορεί» εξηγεί η κ. Μπουσιοπούλου.
Στο «Παληό Σχολείο» του χωριού
«Σπίτι» της δανειστικής βιβλιοθήκης είναι το Παληό Σχολείο του χωριού, που πριν από λίγα χρόνια ανακατασκευάστηκε με δωρεά του εκλιπόντος Δημήτρη Αλεξίου. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η μικρή λαογραφική συλλογή του συλλόγου. Βρίσκεται επάνω από την πλατεία του χωριού και είναι εύκολα προσβάσιμο σε χωριανούς και επισκέπτες.
Τα βιβλία
Η ομάδα των εθελοντών είχε πολλά θέματα να λύσει μέχρι να καταφέρει να στήσει τη δανειστική βιβλιοθήκη. «Το ευχάριστο είναι ότι είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς εκδοτικούς οίκους που μας παραχώρησαν πολλά από τα βιβλία τους για να στελεχώσουμε την νεοσύστατη βιβλιοθήκη. Θερμή ανταπόκριση είχαμε και από φίλους, γνωστούς και φίλους φίλων που μας γεμίσανε βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Με μηδέν κεφάλαιο ξεκινήσαμε ζητώντας χορηγίες για τον εξοπλισμό μας. Το ΙΚΕΑ απάντησε θετικά στο αίτημά μας για χορηγία επίπλων και έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε βιβλιοθήκες, τραπέζια και καρέκλες! Η ανταπόκριση όλων σχεδόν των χωριανών σε οποιαδήποτε μορφή βοήθειας οικονομική, προσωπική ή υλική είναι συγκινητική» αναφέρει η κ. Μπουσιοπούλου.

Να αποτελέσει «κιβωτό»
Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια έχουν ένα και μόνο όραμα. Η βιβλιοθήκη αυτή να αποτελέσει την «κιβωτό» στην περιοχή που με τα βιβλία και τις δράσεις της θα ψυχαγωγεί, θα καλλιεργεί την φιλαναγνωσία, την ομαδικότητα και με τον τρόπο της θα φέρνει σε επικοινωνία τις τοπικές κοινότητες.
Σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να αποτελεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που κατοικείται το χωριό, σημείο συγκέντρωσης και ψυχαγωγίας με παιχνίδια, δημιουργικές δράσεις, προβολές, συναντήσεις με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων.
Το πρόγραμμα
«Στο φετινό πρόγραμμα θα δείτε ότι έχουμε κινηματογραφικές προβολές που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, φωτογραφικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, θεατρικό εργαστήρι και παρουσιάσεις βιβλίων. Το μότο μας είναι,«Ποτίζω τις ρίζες μου και ανθίζω» εξηγεί η κ. Μπουσιοπούλου και προσθέτει «Φέτος, θέλοντας να τιμήσουμε τους Τρικαλινούς και ντόπιους συγγραφείς και καλλιτέχνες, τιμούμε τον κύριο Ιωάννη Φίκα συγγραφέα και καθηγητή φιλοσοφίας από το Χαλίκι Ασπροποτάμου, την κυρία Σούλα Τσιάτσιου συγγραφέα από τα Τρίκαλα και τον κύριο Δημήτρη Κουτσιαμπασιάκο σκηνοθέτη. Επίσης στις φετινές δράσεις έχουμε συμπεριλάβει το θεατρικό παιχνίδι, με εμψυχωτή τον ηθοποιό Θεόδωρο Λιμήτσιο και τη φωτογραφική δράση με την φωτογράφο Αίγλη Μεγαρχιώτη».
Φωτό: Θοδωρής Λιμίτσιος
Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ