Μετσοβίτικη κασάτα: η εναλλακτική βασιλόπιτα

Η κασάτα, μια πίτα από το Μέτσοβο που έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει. Είναι η πίτα του Σαββατοκύριακου ή η πίτα της γυναίκας που έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή της κι αυτό, γιατί… χρειάζεται να ανοιχτούν 10 φύλλα που θα σκεπαστούν με τυρί φέτα. Να διπλωθούν σαν μαντήλι και μετά να ανοιχτεί με τα δάχτυλα στο μέγεθος του ταψιού. Αλλά είναι και η πίτα που συνηθίζουν στην περιοχή του Μετσόβου να κάνουν την ημέρα της πρωτοχρονιάς αντί για βασιλόπιτα. Μία πίτα που προτιμούν σε ειδικές περιπτώσεις όπως γάμους, βαπτίσεις, γιορτές.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για πίτες, κοσκινισμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη
1 κ.γλ. αλάτι
180-200 ml νερό κρύο
Για τη γέμιση
400 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

kassata1Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα κουζίνας και κάνουμε στο κέντρο μια λακούβα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας έως ότου φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια με τα οποία ανοίγουμε τα φύλλα.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε ένα τετράγωνο σκεύος.
Αλείφουμε με λάδι και απλώνουμε μια δόση τυριού.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε επάνω στο τυρί, το αλείφουμε με λάδι κι απλώνουμε τυρί.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα, εκτός από το τελευταίο.
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και την ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού, πιέζοντάς την με τα δάχτυλα.
Φροντίζουμε ώστε η πίτα να είναι λεπτή. Ουσιαστικά την κάνουμε σαν μπάλα και την απλώνουμε πάλι. Ο αέρας που παίρνει μέσα το φύλλο κάνει τη διαφορά και την πίτα τραγανή.

Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί.

Τη συνταγή μας έστειλε η Βασιλική Μαργαρίτη .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ