Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα… Έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»). Ένα μελομακάρονο περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 150-180 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπους αναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του. Αν προστεθεί σοκολάτα αυτό ανεβάζει τόσο τις θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά τα υλικά του, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε συνδυασμό βέβαια με την κανέλλα που αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια που αποδεδειγμένα ανεβάζει τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Για παράδειγμα φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο . Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει τις θερμίδες του γλυκού λόγω της δραστηριότητας που θα καλό θα ήταν να έχετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία άλλη καλή λύση, είναι να φάτε το μελομακάρονο μετά από το απογευματινό σας φρούτο ή χυμό.
Φυσικά έχει και εδώ θέση η σοκολάτα. To παραδοσιακό γλυκό κάνει βουτιά σε απολαυστική πλούσια σοκολάτa. Αν βαρεθήκατε να φτιάχνετε κάθε χρόνο τα ίδια μελομακάρονα , σου έχουμε την πιο γλυκιά παραλλαγή. Την επικάλυψη τους με σοκολάτα !!!! Και φυσικά υπάρχουν και τα γεμιστά μελομακάρονα.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά για την ζύμη:
1,100- 1,200 γρ αλεύρι μαλακό κόκκινο νούμερο 2 Άι Γιώργη 350γρ όλα μαζί ,
νερό και χυμό από 1 πορτοκάλι
1 πορτοκάλι μεγάλο (το κάνουμε στο μούλτι πολτό χωρίς τα κουκούτσια)
350 γρ. ηλιέλαιο
170 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού αμμωνία
1 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. γλυκού κανέλα
3/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:
 Όλα τα παραπάνω υλικά ,το λάδι , το χυμό , το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι , την κανέλα ,το γαρύφαλλο ,τη σόδα, την αμμωνία και τον πολτό πορτοκαλιού σε ένα μπολ.  Ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.  Προσθέτουμε τα 1,100 γρ από το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια ίσα ίσα να πάρει το αλεύρι.  Αν χρειαστεί λίγο αλεύρι πασπάλισμα με το χέρι.  Πλάθουμε και κάνουμε σχεδιάκι όπως μας βολεύει.  Ψήνουμε στους 150- 160 βαθμούς για 23-28 λεπτά αντιστάσεις.  Μόλις βγουν καυτά σοροπιάζουμε άμεσα για 2-3 λεπτά βυθίζοντας τα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι μας και τα βάζετε στο σουρωτήρι μακαρονιών ή σε σχάρα να στραγγίσουν. Σημ.: Τοποθετούμε στο σκεύος που θέλουμε καρύδι στον πάτο και μετά μελομακάρονα γιατί με το πέρασμα των ημερών κολλάνε στον πάτο.
Υλικά για το σιρόπι :
2,5 κιλά ζάχαρη
1,600 γρ νερό
1/2 λεμονί ολόκληρο
1 βανίλια
300 γρ. μέλι
100 γρ. γλυκόζη
1 ξύλο κανέλας
Σημ.: Έτοιμο 1 μέρα πριν και είναι για 2 δόσεις γιατί τόσο σας χρειάζεται , αν κάνετε το μισό δεν φτάνει για μία δόση μένει πολύ λίγο για τα τελευταία .  Στις 2 δόσεις τα τελευταία τα σοροπιάζετε 15 – 15 κομμάτια τα δευτέρα 15 περιμένουν μέσα στον φούρνο γιά να παρεμείνουν πολύ ζεστά.
Εκτέλεση για το σιρόπι:
Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τη γλυκόζη, το μισό λεμόνι και το ξύλο κανέλας σε κατσαρόλα και βράζουμε . Από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός συνεχίζουμε 3-4 λεπτά. Το μέλι και τη βανίλια τα ρίχνουμε αφού το αποσύρουμε από την φωτιά .
Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας George Chatzigiatroudakis.