Με μεγάλη συμμετοχή το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Τρίκαλα

Με μεγάλη συμμετοχή νέων της περιοχής μας , αλλά και ανθρώπων κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1η Σεπτέμβρη οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Τρίκαλα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  στο γνώριμο και φιλόξενο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου. Σ’ ένα χώρο  όπου η ΚΝΕ έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της στην 43χρονη πορεία τους, συμβάλλοντας στην ανάδειξή του και στην απόδοσή του στον Τρικαλινό λαό. Αυτή η ιστορική διαδρομή και προσφορά έχει καθιερώσει το Φερστιβάλ της ΚΝΕ ως το μεγάλο  πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός που χτίζεται με την εθελοντική προσφορά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ.

Ένας αιώνας από την Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση

Τον ένα αιώνα από την Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση τίμησε φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» με σύνθημα: «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισε τον κόσμο  “το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς”», εμπνευσμένο από στίχους του ποιητή της Επανάστασης, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.  Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ μπήκαν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού , που αποδεικνύουν διαχρονικά ότι  το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, ο πόλεμος, η προσφυγιά, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι η ιστορία της ανθρωπότητας προχωράει προς τα μπρος, αρκεί να πάρουμε μέτρα κι εμείς!

Έτσι , οι προβληματισμοί της νεολαίας για το αν αλλάζει η  κατάσταση που ζούμε και πώς, αλλά και η αποφασιστικότητα να παλέψουμε γι’ αυτό εκφράστηκαν μέσα από τη συζήτηση στο εργατικό στέκι με θέμα: «Παλεύοντας στην καθημερινότητα για το ανέφικτο ή για τις σύγχρονες ανάγκες μας;» , καθώς και μέσα από τους πρωτότυπους στίχους των μαθητών ενάντια στο φασισμό  , που τραγουδήθηκαν σε ρυθμούς hip hop.

Αντιπροσωπεία του Παραγουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Ξεχωριστή στιγμή στο Φεστιβάλ ήταν η παρουσία, στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης , αντιπροσωπείας του Παραγουανικού Κομμουνιστικού Κόμματος , η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση διμερών σχέσεων με το ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Νατζίμπ Αμάντο, ΓΓ της ΚΕ & Μίρτα Μαλντονάντο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Μάλιστα, Ο Νατζίμπ Αμάντο  απευθύνε σύντομο χαιρετισμό στο Φεστιβάλ ,μεταφέροντας το αγωνιστικό μήνυμα των συντρόφων της μακρινής χώρας του , καθώς και την εκτίμηση που τρέφουν για το ΚΚΕ.

Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο 

Κορυφαία πολιτική στιγμή του Φεστιβάλ ήταν η πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , η οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φιλοδοξία μας είναι το μήνυμα του Φεστιβάλ να φτάσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργατική- λαϊκή γειτονιά, σε κάθε χώρο της εκπαίδευσης σε κάθε χωριό, σε όλους όσους ζουν σήμερα την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική  και αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και οι νέοι των Τρικάλων, είναι οι εργάτες στις βιομηχανίες της περιοχής, οι νέοι στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας .Είναι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Είναι όλοι οι νέοι και οι νέες που βιώνουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μαύρης εργασίας. Είναι οι νέοι που το καπιταλιστικό σύστημα τους φράζει το δρόμο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό προσπαθώντας να τους ρίξει στην κόλαση των ναρκωτικών» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε  το μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια στη ρωσική γλώσσα, εμπνευσμένα από την  Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση .  Ενώ η συναυλία με το Χρήστο Θηβαίο καθήλωσε το κοινό . Αρκετές ήταν οι στιγμές που έδειξαν τον «δέσιμο» που έχει ο  Χρήστος Θηβαίος με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ , καθώς και με το κοινό που απόλαυσε τη συναυλία του.. Από την αρχή, ξεχωριστή ήταν η αναφορά του στον τελευταίο του δίσκο «Σιδερένιο Νησί», με  πηγή έμπνευσης το μαχητικό κίνημα εργατών  ορυχείων στη Σέριφο(στις αρχές του 20ου αιώνα) που είχε άμεση επιρροή από τους στόχους του κομμουνιστικού κινήματος και της κυοφορούμενης τότε  σοσιαλιστικής επανάστασης.  Ενώ προς το τέλος της συναυλίας κατέβηκε από τη σκηνή  ,  όπου με την κιθάρα του και χωρίς μικρόφωνα ενώθηκαν με τον κόσμο, τραγουδώντας αγαπημένες δημιουργίες.