Με fast track διαδικασίες θα περάσουν τα έργα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Με τροπολογία που κατατέθηκε εχθές στη Βουλή έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την ταχεία εκτέλεση έργων από φυσικές καταστροφές με εκκίνηση την πρόσφατη καταστροφική καταιγίδα.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακάμπτεται η κλασική διαδικασία δημοσίων έργων και τα έργα θα εκτελούνται με την πρόσκληση εταιρειών με πείρα σε ανάλογα έργα, με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει άμεση τοποθέτηση αναδόχου που θα υλοποιεί τα απαιτούμενα έργα.
Οι περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρίζουν άμεσα έργα αποκατάστασης, όπως στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel, θα ανατίθεται η υλοποίηση τους στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ με πράξη υπουργικολυ συμβουλίου.
Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα αν πρέπει να ξεκινήσει ένα έργο σε άμεσο διάστημα για να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση μια περιοχή και να γίνουν και έργα που μπορεί να είναι απο αντιπλημμυρικά, αποκαταστάσεις δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμένων κλπ. θα πρέπει αυτή η super fast track διαδικασία να ολοκληρώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Μέχρι σήμερα η αποκατάσταση υποδομών από φυσικές καταστροφές εκτελούνταν μέσω του ν.4412/2016. Δηλαδή ωρίμανση των έργων μέσω μελετών, διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εύρεση χρηματοδότησης από το ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ, εκκίνηση δημόσιου διαγωνισμού, διαδικασία υπογραφής σύμβασης και ακολούθως μελέτες εφαμοργής για να ξεκινήσουν τα έργα.
Αυτό, όπως σημειώνουν γνώστες του κατασκευαστικού κλάδου απαιτεί συνήθως 2-2,5 χρόνια. Δηλαδή από την στιγμή που καταγράφεται η ανάγκη εκτέλεσης ενός έργου θα πρέπει να υπάρχει αναμονή για να ξεκινήσει η όποια εργολαβία αυτό το διάστημα (εφόσον δεν προκύψουν και ενστάσεις ή προσφυγές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού).
Με την χθεσινή τροπολογία η διαδικασία όχι απλώς απλοποιεται αλλά επιταχύνεται δραστικά με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει ανάδοχο σε έργα αποκατάστασης σε διάστημα μερικών εβδομάδων και ολοκλήρωση των έργων σε χρόνο πολύ πιο γρήγορο από όσο γνωρίζουμε σήμερα. O ανάδοχος πλέον θα αναλαμβάνει τις μελέτες αλλά και την ευθύνη τους, πράγμα που όπως υποστηρίζουν στελέχη του κλάδου θα συμβάλει στην βελτίωση των υλοποιούμενων έργων.
Σήμερα υπάρχουν αρκετές περιοχές που λόγω των πλημμυρών δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έχουν καταστρεμμένες υποδομές και εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα. Σε εθνικό επίπεδο σιδηροδρομικά και οδικά έχει κοπεί η χώρα στα δύο λόγω των πλημμυρών. Ενώ στο οδικό δίκτυο αναμένεται να έχουμε σύντομα αποκατάσταση (θέμα ημερών αναφέρθηκε εχθές), στο σιδηρόδρομο απαιτούνται εκτεταμένα έργα για να γίνει και πάλι η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης λειτουργική και το σημαντικότερο, ασφαλής.
ΠΗΓΗ: ypodomes.com