Με επιτυχία το παραδοσιακό πανηγύρι στην Κρηνίτσα

Φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα έγινε την παραμονή ο εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και τιμήθηκε η εορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης  στον εορταζόμενο Ιερό Ναό της Κρηνίτσας. Την παραμονή της εορτής,  πλήθος πιστών προσήλθαν για ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στη χάρη Τους. Μετά την Ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού άρχισε το γλέντι στην πλατεία του χωριού με το παραδοσιακό καλλιτεχνικό συγκρότημα που αποτελούσαν οι καλλιτέχνες: Αδάμος Χρήστος (κιθάρα – μπουζούκι),  Βουτυρέας Δημήτρης (τραγούδι), Γεωργίου Γιάννης (αρμόνιο),  Λεβέντης Δημήτρης (κλαρίνο) και Τσιούνης Ξενοφών και τους/τις χορευτές/χορεύτριες του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου Ηλία Ζαχαράκη.

Τα όργανα συνόδεψαν στο γλέντι τους πιστούς και ποικίλες πραμάτειες, χαλβάδες και ζαχαρωτά μεταφέρθηκαν από την πόλη στο χωριό μας, όπως άλλοτε. Στη θέα τους τα μικρά παιδιά ανάγκασαν τους γονείς τους να υποκύψουν στα παρακάλια τους και να αγοράσουν λιχουδιές. Ήταν τέλη Νοέμβρη όταν το Δ.Σ. κατέθεσε αίτημα χορηγίας στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για την αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού της Κρηνίτσας στις 20 Μαΐου 2019, παραμονή της εορτής των Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης, καθώς πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου, η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, πολιούχων του χωριού. Το Μάρτιο ζητήθηκε ενίσχυση και από το Δήμο Τρικκαίων -συδιοργανωτή και πράγματι ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας.

Η εκκλησία των Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης είναι χτισμένη στα δεξιά πάνω στο λόφο και αποτελεί σημείο αναφοράς για μας τους κατοίκους της Κρηνίτσας καθώς δίπλα ακριβώς λειτουργούσε για πολλά χρόνια  το Δημοτικό Σχολείο. Επομένως όλοι έχουμε ωραίες αναμνήσεις ή άσχημες εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια. Οι μπορμποτσιλιές ακόμα βρίσκονται στη θέση τους μάρτυρες των γεγονότων (γάμων, βαφτίσεων, θανάτων), κι έχουν πάρα πολλά να διηγηθούν γιατί άκουσαν χιλιάδες μυστικά που ψιθυρίζαμε κάτω από τον ίσκιο τους. Στην αρχή συζητήθηκε να γίνει το πανηγύρι στο διπλό προαύλιο Εκκλησίας και Δημοτικού Σχολείου – χώρος που συνδέεται για πολλά χρόνια με τις ανθρώπινες εκδηλώσεις (χαράς και λύπης) των κατοίκων της Κρηνίτσας, όμως επιχειρήματα δυσκολίας απέτρεψαν το εγχείρημα. Έτσι ο χορός στήθηκε στην πλατεία του χωριού και περάσαμε όμορφα καθώς το γλέντι κράτησε ως τα ξημερώματα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους οι ιερείς οι οποίοι έστησαν  πρώτοι το χορό, και οι συνδιοργανωτές:  ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, και από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.  Κων/νος Μπάρδας. Παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, υποψήφιοι περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοσιογράφοι, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων κ.ά. αλλά από φόβο να μην ξεχάσω κάποιον δεν θα αναφέρω ονόματα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο Σύλλογός μας αποτελεί μία διαχρονική αξία στα πολιτιστικά πράγματα όχι μόνο του χωριού, αλλά ολόκληρου του Νομού. Στην ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου που ξεκίνησε με την ονομασία «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνίτσας» και συνεχίζει με την ονομασία «Επιμορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρηνίτσας»-« Ε.ΠΟ.Σ.»  απαριθμούνται αρκετές εκδηλώσεις και αξιόλογες δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμοί χορευτικών, κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας, γιορτές κρασιού, ρουγκατσάρια κ.ά.). Από τις 20 Μαΐου 2019 προστίθεται μια εκδήλωση ακόμα, η αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού με σκοπό την διατήρηση και την ανάδειξη της Τοπικής και ευρύτερα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Γύρω απ’ αυτήν τη γιορτή και με την αμέριστη συμμετοχή των χωριανών ευελπιστούμε να αναπτυχθούν πολιτιστικές δραστηριότητες και να προβληθεί το χωριό μας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας το μεράκι μας και την αγάπη μας για τον ελληνικό πολιτισμό, για την ποιοτικότερη ζωή των συγχωριανών μας.

Για την αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού μετά από πολλά χρόνια ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων που ανταποκρίθηκαν και μας βοήθησαν ως συνδιοργανωτές αυτής της εκδήλωσης. Θερμές ευχαριστίες σε όσους μας τίμησαν με την παρουσία στους (υποψήφιοι βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων, υποψήφιοι περιφερειακοί ή δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων, δημοσιογράφοι, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων) τα μέλη και τους φίλους του Ε.ΠΟ.Σ. που παραβρέθηκαν και κατέκλυσαν την πλατεία, αν και καθημερινή και εργάσιμη ημέρα τόσο η 20η Μαΐου όσο και η επόμενη 21η Μαΐου, γλέντησαν ως τα ξημερώματα!!! και πέρασαν μια αξέχαστη βραδιά.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μουσικούς που ακούραστα δέχτηκαν μέχρι το πρωί παραγγελιές και ικανοποίησαν όλα τα γμεράκια, στο χοροδιδάσκαλο Ηλία Ζαχαράκη και στους χορευτές  και τις χορεύτριες για την ωραία παρουσία τους με τις παραδοσιακές στολές, στους τρεις ψήστες  κ. Αθανάσιο Έξαρχο, κ. Γεώργιο Μακρή, κ. Αθανάσιο Μπανάσιο και τα μέλη του Δ.Σ. τον αντιπρόεδρο κ. Στέφανο Τσόγια, τον Ταμία,  κ. Γεώργιο Γκανάτσιο, τη γραμματέα κ. Ευαγγελία Κατσαρού, τον υπεύθυνο εκδηλώσεων κ. Λάμπρο Κωτούλα, τον ειδικό γραμματέα κ. Χρήστο Βουτυρέα και την υπεύθυνη χορευτικών κ. Παρασκευή Τσόγια που στηρίζουν κάθε προσπάθεια με ζήλο και πολύ κόπο.

Καλή αντάμωση στην επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου μας

Η Πρόεδρος του Ε.ΠΟ.Σ. Μαριάννα Αποστόλου