Μαρμελάδα κράνα

Μαρμελάδα κράνα…

Όσο μπελαλίδικη εινα να την κανεις,τόσο τέλεια γίνεται !!!Με την δικη της ιδιαίτερη γευση!!
Γλυκόξινη όσο πρέπει!!!Απλα τέλεια!!!!

ΚΡΑΝΑ!!!!
Αυτά τα μικρούλια φρουτάκια, με τόσες βιταμίνες!!!
Ειναι καρποί του θαμνώδους φυτού κρανία.
Αλλα εγώ εχω δει και δέντρα Κρανιάς στο βουνό του κισαβου!!!!
Ειναι τονωτικά για τον οργανισμό.
Υπέρ τροφή για την καρδιά, τον διαβήτη, το έντερο!!!
Γίνεται υπέροχη μαρμελάδα, και τέλειο ΛΙΚΕΡ!!!!

Αναγράφονται για πρώτη φορά στην παγκόσμια βιβλιογραφία στο αριστούργημα του Ομήρου οδύσσεια.Οταν η Κίρκη κόρη του θεού ηλίου μεταμοφωρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα, σε χοίρους και τους έδωσε να φάνε Κράνα.

Το ξυλο του δέντρου ειναι πολύ σκληρό, ετσι ενδείκνυται για την γκλίτσα του βοσκού, που ειναι φτιαγμένη απο κρανία.

1 στάδιο

Πρέπει πρώτα να ζυγίσουμε τα Κράνα να τα πλύνουμε και να τα βαλουμε να βρασουν, μέχρι να μαλακώσουν, γιατί θα τα πατήσουμε να βγει ο χυλός και να μας μείνουν τα κουκούτσια.
Οταν βρασουν τα ριχνουμε σε ενα σουρωτήρι, και αρχίζουμε να πατάμε με τα χέρια. (αφου κρυώσουν)
Βοηθούμενοι απο το ζουμί που θα στραγγίξουμε.
Επειδή ειναι δύσκολη να βγει μόνος ο πολτός ριχνουμε λιγο λιγο το ζουμί για να περνάει καλα ο χυλός απο το σουρωτήρι.
·(ΒΛΕΠΕ ΦΩΤΟ)

ΥΛΙΚΑ
1 κιλο Κράνα
1 ποτηρι νερο

2 στάδιο

ΥΛΙΚΑ

1 κιλο πολτός
500 γρ. ζαχαρη Καστάνη
1 λεμονι τον χυμο του
2-3 φυλλα αμπάροριζας ή 2 βανίλιες

Εαν δεν ζυγίσετε πάει
2 κουπες πολτό
1 κούπα ζαχαρη

Πάντα με την ιδια κούπα το μέτρημα .

Αφου βγάλουμε τα κουκούτσια, βαζουμε τα υλικα ολα μαζι σε μια κατσαρολα, ζαχαρη, πολτό, αμπάροριζα.

Σημείωση : Βαζουμε και ολο το υγρό που μας έμεινε απο το βράσιμο.
Ανακατεουμε καλα τον χυλό να ενωθουν και μετα ζυγίζουμε.

Βαζουμε να βράσει να ζεσταθεί και τότε μονο τότε θα δουμε εαν χρειαστει μιση κούπα νερο!!
Αφηνουμε να δεσει λιγο πριν το τελος βαζουμε το λεμονι.
Βαζουμε σε αποστειρωμένα βαζα οπαδών ειναι ζέστη η μαρμελάδα μας.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Παναγιώτα Μακρή, τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ Cooking Tips’ Παναγιωτα Μακρη ( : https://www.facebook.com/Cooking-Tips-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B7-401556470038863/).